Siyaset BDP’li vekiller HDP’ye katıldı

BDP’li vekiller HDP’ye katıldı

29.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Demirtaş ve Sakık dışında 19 BDP milletvekili törenle HDP’ye katıldı. 27 üyeye ulaşan HDP, grup oluşturduğuna ilişkin TBMM Başkanlığı’na başvuru yaptı

BDP’li vekiller HDP’ye katıldı

BDP’li milletvekilleri, dün düzenlenen törenle HDP’ye katıldı. BDP Genel Başkanı Demirtaş ile Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık dışındaki 19 milletvekilinin katılımıyla 27 milletvekiline ulaşan HDP, grup oluşturduğuna ilişkin başvurusunu TBMM Başkanlığı’na yaptı. Gür Kent Hotel’deki törene; HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün yanı sıra BDP milletvekilleri ve HDP temsilcileri ve üyeleri katıldı.

‘Stratejik bir hamle’
Kürkçü, “Biz sadece bir partiden ötekine geçmiyoruz aynı zamanda yeni bir stratejiyi Türkiye siyasetine taşıyoruz. Bu, sıradan bir adım değil, stratejik bir hamle” dedi.

‘Seneye ana muhalefetiz’
Demirtaş ise, “Bu, BDP’nin HDP’ye katılımı değildir; BDP’nin kendisini feshederek HDP’ye geçişi değildir. HDP, ortak çatı partimizdi; biz parlamento grubu olarak bugünden itibaren HDP’ye geçmiş olacağız. 2015 seçimlerinde hedefimiz ana muhalefet partisi olmak, bir sonraki seçimlerde de Türkiye’yi artık kendi halkları tarafından yönetilecek pozisyona getirmektir. AKP-CHP ikilemine, 90 yıllık iktidar savaşına biz dur diyeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, BDP’li milletvekillerine HDP rozetleri takıldı.

‘Karakollar müze mi olacak?’
Demirtaş, tören sonrası iki uzman çavuşun kaçırılmasına ilişkin “Serbest kalmaları için bütün girişimlerde bulunuyoruz. Umut ediyorum ki en kısa sürede sonuç alacağız. Fakat şunun da hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından izah edilmesini istiyoruz: Madem çözüm süreci var, barış olacak, insanlar dağdan inecek; bu karakolları niye yapıyorsunuz? Hani savaş bitecekti? Bu karakollar müze olsun diye mi yapılıyor?” yanıtını verdi.

‘Kaçırılma yok’
Demirtaş, bazı çocukların kaçırılarak PKK kadrosuna katıldığı iddialarına ise, “Çocukların dağa kaçırıldığı iddiaları tamamen yalan. Evet, giden çocuklar var ama kaçırılma değil, kendi istekleriyle gitmişler” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Demirtaş ve Sakık BDP’de kaldı

27 milletvekiline ulaşan HDP, grup oluşturduğuna ilişkin başvurusunu TBMM Başkanlığı’na yaptı. BDP grubu ise düştü. Sakık, haziranda Ağrı’da yapılacak belediye başkanlığı seçimine gireceği için, Demirtaş ise BDP’yi kongreye götüreceği için bu partide kalacak. Kongre sonrası her iki ismin de HDP’ye katılması bekleniyor. HDP, ilk Meclis grubunu bugün yapacak. HDP’de grup başkanvekilleri, TBMM İdari Amirliği ve komisyonlara üye seçimleri de yapılacak.

Sandalye dağılımı şöyle

AK PARTİ: 313
CHP: 131
MHP: 52
HDP: 27
BDP: 2
BAĞIMSIZ: 14
TOPLAM: 539