Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

İzmir gastronomik bir cennet aslında! Tabi değerlendirmesini bilene... Anadolu’nun neresinde güzel bi yemek varsa bilin ki o yemek İzmir’de de yapılıyordur. Çünkü illa vardır o yöreden biri “güzel İzmir’de”... Birkaç ay öncesiydi yanılmıyorsam, ne zaman bir çorba, geleneksel bi yemek paylaşsam instagram sayfamda, “Buyurun, bizim yemeklerimizi de deneyiniz efendim” diye mesaj almaya başladım. Bir gün, dostum @neyedikbeabi Evren ile mesajın kaynağı Paçacı Takkasız’a gidip dışarıdan şöyle bi bakalım, beğenmezsek girmeyiz dedik ve Karşıyaka Bostanlı’daki dükkana gittik.
Ve olanlar oldu! Daha dükkanın önünden geçerken tanıdı bizi Mustafa Çağlar usta. Çekti aldı içeri. O gün bugündür de abonesi olduk dükkanın. Bu arada Takkasız, takkesiz demekmiş, yöresel şiveyle takkesizin söyleniş biçimiymiş.

Haberin Devamı

Kamyonculuk da yapmış

Evet yemekleri güzel Takkasız Mustafa ustanın ama eli kadar dili de pek tatlı. Enteresan, nevi şahsına münhasır biri usta. Şivesiyle, işine olan aşkıyla, özeni ve her an öğrenme isteğiyle keyifli bi insan. Geçen çarşamba epeydir tadına bakmak istediğim ve İzmir’de Takkasız’dan başka yerde yapılmayan Kütahya, Tavşanlı yöresine ait pideli paça yemeğini yemeye gittim. Nasip bu ya tam da yemeğin üzerine gelmişim. Ustayı ayak paçayı karıştırırken buldum. Biraz havadan sudan konuştuktan sonra usta hikayesini anlatmaya başladı. 25 yaşına kadar muhtelif işlerde çalışmış. Evlendikten sonra 5 yıl kadar kamyonculuk yapmış. Ancak küçüklüğünden beri meraklı olduğu aşçılığı hep öğrenmeye gayret etmiş Mustafa usta. Kamyonculuğu bıraktıktan sonra Antalya’da bir otelde çalışmaya başlamış ve bir daha da aşçılıktan başka bir iş yapmamış. Emeklilikten sonra Antalya’da Mevlana ve Sultan çorbacılarında ustabaşılık yapmış. Yerinde duramayan biri Takkasız Mustafa usta bir müddet sonra memleketi Kütahya Tavşanlı’ya dönmüş. Çorbacılık yapmış açtığı dükkanda… Aslında düzenlerini de kurmuşlar eşiyle açtıkları dükkanda ama bu sefer de İzmir sevdası düşmüş ustanın gönlüne. Tam tabiri ile, al takke ver külah ikna etmiş eşini ve şu anda İzmir Bostanlı’da Takkasız isimli lokantasını işletiyor.

Haberin Devamı

Tavşanlılı Paçacı Takkasız...

Gömek sarma ve döner

Dedim ya ben bu çarşamba ustanın kendi yöresel yemeği pideli paçayı denedim, ki İzmir de başka yerde olmayan bir yemektir. (Sadece çarşamba günleri var pideli paça.)
Ayak paçalar ağızda eriyecek kadar kaynatılıyor önce. Sonra biraz baharat, toz biber ve sarımsakla şenlendiriliyor. Sunumuysa tam bir şölen! En altta küçük bir tırnak pide, üzerine sarımsaklı yoğurt, onun üstüne de paçalar geliyor ve final masada tüm bunların üzerine tereyağı cozurtusuyla sonlanıyor. Kesinlikle denemelisiniz diyorum! Ayrıca ciğer gömlek sarmasını da tatmalısınız. İ
ç pilavına bayılacaksınız. Ve bir de döneri çok güzel ustanın. Bizzat kendi sarıyor et dönerini. Mustafa Çağlar usta etlerini Kütahya Tavşanlı’dan getiriyor her hafta.
Tereyağı ve bazı özel malzemeleri de oradan geliyor. Yaptığı diğer yemekler de güzel ama ben dönere bayıldım ve sonra pideli paçaya da vuruldum resmen! Bilirsiniz genelde yemekten çok mekanın muhabbetinden söz ederim ama Takkasız’ın hem yemeği hem de muhabbeti güzel. Gidin bu “Davşanlılı” Paçacı Takkasız ustayı görün, pideli paçasını deneyin derim...