15.08.2012 - 18:57 | Son Güncellenme:
NEŞE MESUTOĞLU / nese.mesutoglu@milliyet.com.tr
Bu pazar misafirlerine farklı tatlar ikram etmek isteyenler için Divan İstanbul Pub’ın kapısını çaldık, eski ve unutulmaz İstanbul lezzetlerinin tariflerini sorduk
BALLI MAHMUDiYYE (5 kişilik)
Malzemeler
* 1.5 kg. köy tavuğu l 1 adet havuç, soyup dörde bölün.
* 1 adet soğan, soyup dörde bölün. l 1 adet defne yaprağı
* 1 adet küçük çubuk tarçın
* 56 dal maydanoz yaprağı
* Dörtte bir limon dilimi l 5 adet iri kuru kayısı l 15 adet kuru razaki üzümü l 20 adet kabuğu soyulup kavrulmuş badem
* 2 kaşık çiçek balı l Yarım limonun suyu
* 1 yemek kaşığı buğday nişastası
* 1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI
* Tavuk, havuç, soğan, defne yaprağı, tarçın, maydanoz ve limon dilimlerini bir tencereye koyup tavuğu haşlayın. Köpüğü çıktıkça kevgirle üzerinden alın. Tavuk haşlanınca suyundan çıkartıp soğutun ve kemiksiz olarak iri parçalar halinde ayıklayın.
* Tavuğun suyunu atmayın ve suyun yarısıyla bol arpa şehriyeli pilav yapın.
* Tavuğun kalan suyunu süzdürerek başka bir tencerede ocağa koyun; içine kayısı, üzüm ve bademleri ekleyip kayısılar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 3-5 dakika kısık ateşte kaynatın.
* Bal, limon suyu ve nişastayı çok az suda ezip karıştırın ve kaynayan tavuk suyuna ekleyin, tuzunu ayarlayın. Bu terbiyeli ve kayısılı tavuk suyu iki bardağı geçmemeli.
* Parça tavukları bu suya ekleyin ve kısık ateşte bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatın. 20 dakika demlendirin.
t Yemeği servis etmeden önce, irice kıyılmış maydanoz yaprağını ve bir kaşık tereyağı ekleyin. Yanında arpa şehriyeli pilavla servis edin.
PURUHi MANTISI (5 kişilik)
Malzemeler
Hamuru için
* 250 gr. un
* 1 adet yumurta
* 1 çay kaşığı sirke
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
İç malzemesi için
* 1 küçük kuru soğan (ince doğranmış)
* 1 çorba kaşığı tereyağı
* 250 gr. taze ıspanak
* 100 gr. beyaz peynir veya tulum peyniri
* Tuz ve taze çekilmiş karabiber
Garnitür için
* Süzme yoğurt
* Domates sos
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 2 çorba kaşığı ceviz içi
* 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
YAPILIŞI
* Hamur malzemesinin hepsini bir kaba koyun ve içine iki yemek kaşığı su ekleyerek yoğurun. Hamur pürüzsüz olana ve kulak memesinden daha sert kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Hazır olunca nemli bir beze sarın ve serin bir yerde 30 dakika dinlendirin.
* Hamur dinlenirken iç harcını yapın. Ispanağı yıkayın ve saplarını ayırın. Doğranmış soğanı, az tereyağında altın sarısı renk alıncaya kadar kavurun, ıspanakları ekleyin ve iki dakika kadar kavurup ocaktan alın. Ilıyınca, taze çekilmiş karabiber ve peyniri ekleyip karıştırın. Eğer peynir tuzsuzsa tuz ekleyin.
* Dinlenmiş mantı hamurunu merdane yardımıyla, bıçak sırtı kalınlığında, yufkalar halinde açın. İki parmak eninde kareler kesin. Herbir kareye, iç malzemeden birer tatlı kaşığı koyun ve üçgen şekilde hamurları kapatın. Çatalın ucuyla hamurların birleşen yerlerinden bastırıp kapanmasını sağlayın.
* Tencereye su koyun ve kaynatın. Bir kaşık tuz ekleyin. Puruhi mantılarını suya atın ve hamurları su yüzüne çıkana kadar yaklaşık iki dakika haşlayın ve süzdürün.
* Servis tabağına mantıları arzu ettiğiniz miktarda koyun.
* Bir tavaya tereyağını ve elle ufalanmış ceviz içini koyun. Ateşi harlı açın. Yağ eriyip köpürmeye başlayınca ocaktan alın ve toz kırmızı biberi ekleyin.
* Tabağa koyduğunuz puruhilerin üzerine cevizli tereyağından koyun. Arzuya göre yanına süzme yoğurt ve domates sosla servis edin.
BALLI LOKMA TATLISI
Malzemeler
* 3 su bardağı un
* 1 çay bardağı ılık su
* 20 gr. yaş maya
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* Alabildiği kadar su
Şerbeti için
* 3 su bardağı toz şeker
* 3 yemek kaşığı çiçek balı
* 2 su bardağı su
* Yarım limonun suyu
Kızartmak için
* Ayçiçeği yağı
Üzeri için
* Toz tarçın
YAPILIŞI
* Şeker, su ve limon suyunu tencereye alıp kısık ateşte 20 dakika kaynatın. Ocaktan alıp balı ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
* Şeker, ılık su ve mayayı geniş kabın içinde eriyinceye kadar karıştırın.
* Unu eleyip şekerli suya ekleyip karıştırın. Azar azar su ekleyip yapışkan ve akıcı bir hamur hazırlayın. Üzerini streç filmle örterek ılık bir yerde bir saat mayalanmaya bırakın. Hamur kendi hacminin dört katı kabarmalıdır.
* Hamuru avucunuza alıp sıkarak, ıslatılmış çay kaşığıyla lokmaları kızgın yağın içerisine atın. Altın rengi oluncaya kadar kızartın.
* Kevgirle yağdan çıkarıp soğumuş şerbetin içine atın. 5-10 dakika şerbeti çekmesini bekleyin.
* Servis tabağına alın, üzerine tarçın serpiştirin. Arzuya göre, hindistan cevizi serpip servis edin.
Not: Lokma tatlısı servis yapılmadan kısa süre önce hazırlanırsa daha lezzetli olur.
ETLi PAZI SARMASI
Malzemeler
* 2 demet pazı
İç malzeme
* 150 gr. dana kıyma
* 100 gr. kuzu kıyma
* 1 adet soğan
* 2 yemek kaşığı pirinç
* 1 adet orta boy domates
* Yarım demet taze nane
* Yarım demet dereotu
* Karabiber, tuz
Pişirirken üzerine
* 1 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI
* İki demet pazının yapraklarını saplarından ayırın. 10 saniye kaynar suya atın, yumuşayan pazı yaprağını hemen soğuk suya çıkartın. Damarları kalınsa bıçak sırtıyla hafifçe vurarak ezin.
* Pazı yapraklarını düz zemine alın. Ortadaki kalın damarlı kısımları bıçak yardımıyla çıkarın veya bıçağın sırtıyla hafifçe vurarak ezin.
* Soğanı yemeklik doğrayın. Kıyma, pirinç, baharatlar, dereotu ve taze naneyi kıyarak harca ekleyin ve karıştırarak dolma harcını hazırlayın. Kıymanız yağsızsa yağ ekleyebilirsiniz
* Yapraklar çok büyükse iki parçaya ayırın. Yaprakların üzerine dolma harcından koyarak sarın.
* Tencerenin altına pazı saplarını koyun. Dolmaları tencereye yerleştirin. Üzerine tereyağı, tuz ve su ilave edin. Dolmaların üzerine dağılmaması için bir tabak yerleştirin, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Piştikten sonra kapağı kapalı olarak 20-30 dakika demlenmeye bırakın.
* Pişen ve demlenmiş dolmaları sıcak olarak yoğurt ve domates sosuyla servis edin.
SÜTLÜ NURiYE
Malzemeler
* 1 kg. hazır baklava yufkası
* 300 gr. iri taneli kalacak şekilde dövülmüş fındık içi
* 500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta)
* 500 gr. süt
Şerbet için
* 1200 gr. toz şeker
* 700 gr. su
* Yarım limon suyu
YAPILIŞI
* Hazırlanmış yufkaları tezgaha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.
* Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.
* Tepsinin içini fırçayla hafifçe yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin.
* Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.
* Bu yufka katlarının üzerine fındık içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, fındığın üzerine aynı şekilde kat kat atın.
* Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
* Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçakla düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçakla dilimleyin.
* Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.
* Tepsiyi 200 derecede önceden ısıtılmış fırına sürün, 30 dakika kadar pişirin.
* Fırından çıkarınca, yarım kilo sıcak şerbetle yarım kilo soğuk sütü ayrı bir kapta karıştırıp üzerine dökün. Kalan şerbeti de gezdirerek dökün. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyip servis edin.