CaddeÖZEL TARiFLER

ÖZEL TARiFLER

20.01.2012 - 01:00 | Son Güncellenme:

Hande Bozdoğan ve Lale Apa’nın hazırladığı ‘İstanbul Mutfakta’ isimli kitapta, şehrin ünlü şef ve yemek yazarlarından kolayca uygulanabilen 130 tarif yer alıyor. Kitaptan seçtiğimiz en kolay ve leziz altı tarifi paylaşıyoruz

ÖZEL TARiFLER

PANCAR SALATASI (Lale Apa)
Malzemeler: (6 kişilik)
-500 gr. orta boy pancar l 1 çay kaşığı limon suyu
-3 çorba kaşığı zeytinyağı l 1 çay kaşığı balsamik sirke ya da beyaz şarap sirkesi l 1 çorba kaşığı şarap sirkesi l 1 çay kaşığı çekilmiş tuz l 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:
-Pancarların kökünü, sapını ve yapraklarını temizleyin. Orta boy bir tencereye koyun, üzerini örtecek kadar su ilave edin.
-Kapağı kapalı olarak, kaynayıncaya kadar harlı ateşte, sonra kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
-Pişen pancarları ateşten alın, soğuk suya tutun, kabuklarını soyun ve hâlâ sıcakken içinde şarap sirkesi ve tuz olan kasenin içine doğrayın.
-Ayrı bir kasede balsamik sirke ve limon suyunu karıştırın. Yavaş yavaş ve sürekli çırparak zeytinyağı ve çekilmiş karabiberi de ekleyin.
-Servisten hemen önce sosu pancarların üzerine döküp karıştırın.
İPUCU: Pancar; elma, armut, portakal, kavrulmuş fındık ve cevizle çok uyumludur.



PATLICAN SALATASI
(Borsa Restoran)

Malzemeler: (6 kişilik)
-2 kg. bostan patlıcanı l 2 adet uzun patlıcan (sunum için) l 6 ml./ 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı l 5 gr./ 3 çay kaşığı toz şeker
-10 gr./ 2 çay kaşığı tuz l 1 adet limon suyu
-6 adet frenk soğanı ya da taze soğan (süslemek için)
Krakeri için:
-100 gr./ 1 su bardağı eski kaşar l 5 g./ yarım çorba kaşığı mısır unu
Hazırlanışı:
-Patlıcanları közleyin.
-Bir kapta zeytinyağı, tuz, şeker ve limon suyunu karıştırın.
-Közlenmiş patlıcanları soyup hazırlanan karışımın içine ekleyin. Tahta kaşıkla 3-4 dakika ezip püre kıvamına getirin.
-Kraker için eski kaşarı rendeleyin. Teflon tavada, mısır unuyla birlikte ince bir tabaka halinde çift taraflı kızartın. Sonra uzun şeritler halinde altı parçaya bölün.
-Sunum için ayırdığınız patlıcanları ince şeritler halinde kesin. Izgarada her iki tarafını da pişirin. Izgara edilmiş patlıcanları daire şekline getirip, çevresini frenk ya da taze soğanın yeşil kısmıyla bağlayın. İçine patlıcan salatasını koyup yanında uzun şeritler halinde kesilmiş eski kaşarla ılık olarak servis edin.


LEVREK BUĞULAMA

(Kıyı Restoran)
Malzemeler: (6 kişilik)
-1 kg. levrek fileto l 350 gr./ 2 buçuk su bardağı doğranmış domates l 50 gr./ üçte bir su bardağı doğranmış soğan l 50 gr./ 3 çorba kaşığı tereyağı
-100 gr./ üçte bir su bardağı doğranmış mantar
-50 gr./ yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri l 2 adet sivri biber l Çeyrek demet maydanoz
- 10 ml./ 2 çorba kaşığı krema l 4-5 adet tane karabiber l 250 ml./ 1 su bardağı su l 75 ml./ çeyrek su bardağı beyaz şarap

Hazırlanışı:
-Bir tavaya koyduğunuz tereyağında domates, soğan, mantar, sivri biber, karabiber ve maydanozu beyaz şarapla sote edin.
-Belli bir kıvama gelince içine balıkları dizin. Üzerine bir su bardağı su ilave edip 5 dakika kaynatın.
-Daha sonra balıkları alın ve fırın tepsisine yerleştirin.
-Kalan sosun içine kremayı ilave edip balıkların üzerine dökün.
-Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine serpin.
-200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.


ŞiŞ KEBAP (Beyti Restoran)
Malzemeler: (6 kişilik)
-1 kg. dana ya da kuzu eti
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
-Yarım çorba kaşığı şarap
-Çeyrek rendelenmiş soğanın suyu l Tuz
Hazırlanışı:
-Zeytinyağı, şarap ve soğan suyunu karıştırın.
-5cm.x2cm. küpler halinde kestiğiniz etleri bu karışımda bir gün boyunca marine edin. (En az iki saat)
-Şişlere geçirdiğiniz etleri tercihen kömür ateşinde pişirin.
-Pişirme süresi ateşin gücüne ve damak zevkine göre ayarlanabilir.
İPUCU: Dana kebap için hayvanın en uygun yeri yumurta denilen ve dana butta bulunan kısımdır. Et için başka bir alternatif de dana biftektir. Yukarda yazılı olan marinatı her tip et için kullanabilirsiniz.


iNCiR UYUTMASI (Hülya Ekşigil)
Malzemeler: (6 kişilik)
-Yarım litre süt
-Çeyrek su bardağı esmer şeker l 8 adet kuru incir
-10-12 tane ceviz içi
-1 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı:
-İncirlerin saplarını kesip dörde bölün.
-Sütü ve şekeri bir tencereye koyup şeker eriyinceye kadar ısıtın. Süt elinizi yakmayacak kadar sıcak olmalı.
-Daha sonra incirleri, sütü ve tarçını robotta püre haline getirin.
-Altı adet yarım cevizi ayırın. Kalanların iri parçalar halinde dövüp karışıma ekleyin.
-Tatlıyı kaselere boşaltın.
-Kaselerin üzerini streç filmle kapattıktan sonra bir tepsiye koyun ve üzerlerine kalın bir örtü örtüp oda sıcaklığında dört saat bekleyerek mayalandırın.
-Tatlıyı buzdolabına koyarak iyice soğutun.
-Üzerlerini yarımşar cevizle süsleyerek servis yapın.
İPUCU: Cevizi tatlıya katmadan önce biraz kavurursanız daha kuvvetli bir aroma elde edersiniz.



NAR ÇiÇEĞi ŞERBETi (Asitane Restoran)
Malzemeler: (6 kişilik)
-8 litre/32 su bardağı su l 300 gr. nar çiçeği
-1200 gr./6 su bardağı toz şeker
Hazırlanışı:
-Nar çiçeklerini servisten bir gece önce içme suyuyla ıslatın.
-Ertesi gün, su ve şekerle orta ateşte 15 dakika kaynatın.
- Çok ince delikli bir süzgeç ya da tülbentten süzün. Soğuk servis edin.
İPUCU: Buzdolabında saklama süresi 2-3 gündür.

KEŞFETYENİ
Kraliyet ailesinde yeni kriz! Dans videosu ortalığı karıştırdı
Kraliyet ailesinde yeni kriz! Dans videosu ortalığı karıştırdı

Cadde | 08.06.2025 - 10:35

İngiliz basınının önde gelen bulvar gazetelerinden Daily Mail'in özel haberine göre, Meghan Markle'ın İngiliz eleştirmenlere aldırmadığı ve doğum odasında twerk yaptığı bir videonun ortaya çıkması büyük bir tartışma yarattı.

Yazarlar