09.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
SELMA DURDURAN
Kemer Kids Garden ilk olarak 1999 yılında Kemer Okulları’nın Kemerburgaz Kampüsü’nde hayata geçti. 2004 yılından itibaren isim hakkı vererek eğitim programını yaygınlaştırmayı başladı. Şu an İstanbul’da beş Kids Garden Anaokulu var: Ataşehir, Bahçeşehir, Nişantaşı, Tarabya ve Zekeriyaköy. Okullarda yaklaşık 400 çocuk eğitim görüyor.
Sorgulama odaklı iki dilli eğitim
ve Maple Bear-Canada eğitim programlarının uygulandığı Kemer Kids Garden´lar başka illerde de eğitim vermeye hazırlanıyor ve Türkiye’nin çeşitli illerinden başvurular alıyorlar. Bursa Kemer Kids’de de son hazırlıklar sürüyor, yeni dönemde kayıt kabulüne başlayacak.
Zekeriyaköy Kemer Kids Kurucusu Süheyla Köseler (aynı zamanda Kemer Kids Garden Anaokulları Franchise Koordinatörü), Bahçeşehir Kemer Kids Kurucusu Nüket Koca, Nişantaşı Kemer Kids Kurucusu Şule Silahyürekli ve Tarabya Kemer Kids Kurucusu
Yeşim Bilek anaokullarındaki eğitim sistemlerini anlattı...
* Sizin okullarınızı diğer anaokullarından ayıran özellikler neler?
Nüket Koca: Biz anaokulu eğitim programımızı “Sorgulama odaklı ilk yıllar eğitim modeli”ni model alarak geliştirdik. Günün belli saatlerinde Türkçe belli saatlerinde İngilizce konuşarak, çocuğa sorgulama-araştırma becerilerini geliştirme amaçlı bir eğitim veriliyor. Çocuklar, işlenen konular üzerinde soru üretmeye ve sorularının yanıtlarını araştırmaya yönlendiriliyorlar. Eğitimci bu aşamada planlayan, rehberlik eden, gözleyip değerlendiren ve katılımcı olma yolunda motive eden kişidir. Türkiye temsilciliğini üstlendiğimiz “Maple Bear” ise Kanada Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2-6 yaş çocuklar için kendi devlet okullarında uyguladığı eğitim programı baz alınarak hazırlandı.
18 ülkede faydalanılan bir program. Milli Eğitim’in programına entegre ederek uyguladığımız programda her sınıfın bir öğretmeni ve bir yardımcı öğretmeni var. İngilizce için aksan sorunu yaşamamaları adına yabancı öğretmen ya da Türkiye’deki ilgili okuldan mezun öğretmenlerle çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz yılda iki kere Kanada’dan gelen eğitmenler tarafından eğitiliyorlar.
Şule Silahyürekli: Butik anaokulların diğer kurumsal okullara göre en büyük avantajı veli-anaokulu ilişkisini çok daha rahat kurabiliyor olmak. Kurum sahibi ve müdür devamlı işin başında. Veli çocuğunu emanet ettiği kişilere güven duymazsa sorgulamalar başlar. Çocuk sayımız kurumsal okullara göre daha az. Dolayısıyla çocuk başına düşen öğretmen sayısı diğer okullara göre daha yüksek. Bu yüzden öğretmenlerimiz çocuklarla daha çok ilgilenebiliyor. Çocuk büyük binalar içinde kaybolmuyor, ev konforunda eğitim görmenin keyfini yaşıyor.
* Çoğu anaokulunda “İngililizce eğitim veriyoruz” deniyor ama çocuklara şarkı ezberlemekten başka bir şey yaptırılmıyor...
Yeşim Bilek: Çocuk 2-6 yaş arasında dili öğrenmiyor, edinmeye başlıyor. Yaşadığı ortamın içinde İngilizceyi duyduğunda ediniyor, içselleştiriyor çocuk. Her iki eğitim sistemimiz de ezbere dayalı değil. Çocuğun daha aktif olduğu öğretmenin daha edilgen olduğu, yaşayarak öğreten eğitim modellerini uyguluyoruz. Yemek yerken, bahçede oynarken de İngilizce konuşturuyoruz. Ekmeğini ya da topunu İngilizce istiyor mesela. Bizim eğitimimiz asla, tekerlemeler ve şarkıları ezberletmek üzerine değil.
“Tüm çocukların yiyor olması, çocuğa sevmediği yemeği bile yedirir”
* Çocukların kaç yaşlarında anaokuluna gönderilmesi tavsiye ediliyor?
Süheyla Köseler: Eğitim anlamında en önemli dönem 2-6 yaş arası. Bu dönemde çocukların zihinsel gelişiminin yüzde 80’i tamamlanıyor. 2-3 yaş, çocukların daha çok kendi başkalarına oynadığı bir dönem. Dolayısıyla da öğretmenlerin grup etkinliklerinde daha aktif olduğu bir süreç. 3 yaşından sonra ise çocuklar sosyalleşiyor ve sosyalleşirken de çevrelerinde yaşıtlarını istiyorlar. Böylece de paylaşmayı öğreniyorlar. Anaokulu çocuğu sosyalleştiriyor ve hayata hazırlıyor. Anaokulları dış dünyanın küçük bir modeli.
Çocuk okula ne kadar erken başlarsa kazanımları da o oranda yüksek oluyor.
* Çocuğun okulda öğrendiklerinin evde de sürdürülebiliyor olması davranışın kazanılması için çok önemli değil mi?
Nüket K.: Evet. Anakoulunda gündüz tuvalet eğitimi alan çocuğun akşam yatarken altını bezlememeniz gerekir. Davranışı pekiştirmeliyiz. Bizim yemekhanemizde yediği yemeği akşam evde yemeyebiliyor. Bizde yemesinin nedeni ya öğretmenin sağladığı güvenden kaynaklanır ya da grup psikolojisinden. Tüm çocukların yiyor olması, çocuğa sevmediği yemeği yedirir.
* Siz yeni okul açacak olan yatırımcılara veya kurumsal eğitim modeli uygulamak isteyip size başvuran yatırımcılara ne gibi avantajlar sunuyorsunuz?
Süheyla K.: Biz de Kemer Kids Garden olarak hazırladığımız franchise standartlarıyla yatırımcılara bunu sunuyoruz; hazır bir eğitim programımız, hazır bir müfredatımız var. Onlara danışman olarak da her alanda hizmet veriyoruz. Doğru lokasyon seçiminden öğretmen alımlarına, eğitim programlarının hazırlanmasından personel eğitimlerine kadar yatırımlarının her aşamasında yanlarında yer alıyoruz. Hatta desteğimiz açılış sonrasında da devam ediyor.
* O halde yakın zamanda yeni anaokullarınızı göreceğiz...
Süheyla K.: Bu sayının sağlıklı bir şekilde artmasını, kaliteli kurum ve eğitimcilerle beraber olmayı istiyoruz. İngilizce ve Türkçe yazılı müfredata sahip tek anaokulu zinciri olarak tecrübemizi franchise’larımıza sunmaya hazırız. Başvurular yoğun ama bu konuda titiziz. Her başvurana bu imkanı tanıyamıyoruz; bir değerlendirme sürecinden geçiriyoruz. Zira Kemer Kids Garden’ı temsil etme niteliklerini haiz yatırımcılarla standartlarımızı koruyabiliriz.