Cumartesi Dünya sineması ayağımıza geldi

Dünya sineması ayağımıza geldi

28.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

12. Filmekimi İstanbul’da bugün başladı. Dokuz gün sürecek etkinlikte dünya sinemasının ustalarının filmleri izleyiciyle buluşacak

Dünya sineması ayağımıza geldi

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın 12’nci kez düzenlediği Filmekimi, İstanbul’da 6 Ekim’e kadar sinemaseverleri salonlara çekecek. Ardından Bursa, İzmir, Ankara, Trabzon, Diyarbakır ve Gaziantep’te yoluna devam edecek.
Festival programında usta yönetmenlerin son yapıtlarının da aralarında bulunduğu, çoğu ödüllü 40’a yakın film var. Atlas, Beyoğlu, Nişantaşı City’s sinemalarında gösterilecek filmlerin bilet fiyatları hafta içi 11.00, 13.30 ve 16.00 seanslarında
5 lira. Hafta içi 19.00 ve 21.30 seansları ile hafta sonu tüm seanslar tam 15, indirimli (öğrenciler ve 65 yaşını geçmiş sinemaseverler) 10 lira.

Haberin Devamı

Nil Kural öneriyor

Filmekimi’nde gösterilecek filmleri, seyirciyle buluşacakları sinema salonlarını ve gösterim saatlerini internette filmekimi.iksv.org sitesinde bulabilirsiniz. Peki ama bu filmler arasında nasıl seçim yapacak, önceliği hangilerine vereceksiniz? Sinema yazarımız Nil Kural, bu beş filmin mutlaka görülmesi gerektiğini söylüyor.
* “GlorIa”: Berlin Film Festivali’nin yıldız filmi Şili yapımı “Gloria”, 50’lerinde bir kadının aşk ve mutluluk arayışını anlatırken, öncelikle kadın temsilinin gücüyle etkileyici. Bu değişim isteğini Şili’nin değişim isteğiyle bağlaması ise müthiş.
* “Sen Şarkılarını Söyle”: Coen Biraderler’in 1960’ların folk müzik sahnesine başarısız bir folk müzisyen olan Llewyn Davis aracılığıyla odaklandıkları film, izlerken kara mizahı ile gülümsetiyor, bittikten sonra melankolik bir tortu bırakıyor. Coen’lerin en iyi filmlerinden biri.
* “Sadece Âşıklar Hayatta Kalır”: Jim Jarmusch’un vampir olmaktan anladığı yüzyıllarca kitap okuyup müzik dinlemek olunca, ortaya kültür referanslarıyla ihya eden karizmatik bir vampir
filmi çıkmış.
* “Gerçeğin Dansı”: Sinemanın en orijinal kişiliklerinden, “El Topo”nun yönetmeni Alejandro Jodorowsky’nin 23 yıl aradan sonra sinemaya dönüşüne şahitlik etmek sinemaseverler için kaçırılmayacak bir fırsat.
* “Bükreş’e Gece Çöktüğünde ya da Metabolizma”: “Bükreş’in Doğusu” ve “Polis”in yönetmeni, Romanya sinemasının önde gelen isimlerinden Corneliu Porumboiu’nun önceki filmleri yeni filmini izlemek için tek başına yeterli bir neden. “Bükreş’e Gece Çöktüğünde ya da Metabolizma”nın Locarno’daki gösteriminden sonra aldığı övgüler de filme duyulan merakı artırıyor.

Haberin Devamı

Kent filmleri yarışıyor

YEDİ yaşına giren İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali 1-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin düzenlediği festivalin gösterim programında toplam 25 film var. Yarışma bölümünde Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Norveç, Portekiz, Rusya, Yunanistan ve Türkiye’den katılan belgesel
ve canlandırma dallarındaki filmlerden ön elemeyi geçenler belli oldu. Yarışma filmleri arasında “Agorafobi/Agoraphobia”, “Away From All Suns/Tüm Güneşlerden Uzakta”, “Bir Düştü Sulukule/A Dream Was Sulukule”, “Bizim Köy/Our Village”, “Daylight: İstanbul/Daylight: Istanbul” bulunuyor. Özel gösterimi yapılacak filmler arasında ise “İstanbul Hayali/A Dream Of Istanbul”, “The Wounded Brick/Yaralı Tuğla”, “Villanueva, El Diablo” yer alıyor.

Haberin Devamı

Türk filmleri Roma’da

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Roma Türk Film Festivali, Türk sinemasının ödüllü filmlerini İtalyan sinemaseverlerle buluşturuyor. İtalyanların, Osmanlı döneminden bu yana korkulu bir ifadeyi esprili bir dille anlatmak için kullandığı “Mamma Li Turchi / Eyvah Türkler Geliyor”u şiar edinen festival perşembe günü başladı. Onursal başkanlığını Ferzan Özpetek’in yaptığı festival yarın sona erecek.
Etkinlik kapsamında bugün Zeki Ökten’in “Sürü”, Şükriye Arslan’ın “Belleksiz”, Abdurrahman Öner’in “Buhar”, Eli Kasavi’nin “Evrenin Sonu”, Hakan Burcuoğlu’nun “İstirahat Odası” ve Serhat Karaaslan’ın “Musa” adlı filmleri gösterilecek. Yarın ise Yılmaz Güney’in “Umut”, Hakan Algül’in “Eyvah Eyvah 2”, Deniz Akçay Katıksız’ın “Köksüz” ve Derviş Zaim’in “Devir” filmleri seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Başvurmakta gecikmeyin
Türkiye’nin en eski kısa film etkinliği olan İFSAK Ulusal Kısa Film Yarışması’nın 34’üncüsü bu yıl yapılacak. Sinemaseverlerin sayı ve konu sınırlandırması olmadan kısa filmleriyle kurmaca, deneysel ve belgesel kategorilerinde katılabileceği yarışmaya son başvuru tarihi 31 Aralık.