Cumartesi Efsanenin hikayesi

Efsanenin hikayesi

15.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Moda dünyası, Jane Birkin’in adını Hermes’in ikonik çanta modelinden çekmek isteyişini konuşuyor. Bir çantanın ötesinde, statü sembolü olan Hermes Birkin’in hikayesini hatırlıyoruz...

Efsanenin hikayesi

Geçtiğimiz hafta moda dünyasının en çok konuşulan olaylarından biri, Jane Birkin’in adını verdiği Hermes modeliyle artık ilişkilendirilmek istemediğini açıklaması oldu. 1984 yılında üretilen çantayla ilgili, hayvan hakları örgütü PETA aracılığıyla açıklama yapan Birkin “Adımı taşıyan Hermes çantaların yapımında timsahlara zarar verildiği hakkında bilgilendirildim. Hermes çantaların yapımında uluslararası kurallar uygulanmaya başlayana kadar markadan Birkin’i yeniden adlandırmasını talep ediyorum” diyor.

Haberin Devamı

PETA’ya göre bu tepkinin nedeni Teksas’tan Zimbabve’ye kadar uzanan timsah çiftliklerini ve kıyımlarını açığa çıkardıkları görüntüler. Hermes ise yaptığı açıklamada “Jane Birkin timsahların öldürülmesi konusundaki kaygılarını dile getirdi. Hermes markası onun duygularına saygı duymaktadır. Teksas çiftliğinde yapılan soruşturmalar devam ediyor. Hermes olarak bu fabrikanın bize ait olmadığını ve oradan alınan timsah derilerinin, Birkin çantalarının üretiminde kullanılmadığını belirtmek istiyoruz. 10 yıldan uzun zamandır tedarikçilerimize ziyaretler yapıyor, hayvan uzmanları ve Amerika’da doğal yaşamı koruma örgütü Fish and Wildlife tarafından belirlenen standart kurallara uygunluğu denetliyoruz” diyerek konuyu isim değiştirme meselesine değinmeden ele aldı.

Haberin Devamı

Her şeyin başladığı an

Aslında yıllardır moda dünyasına bohem ve rahat stiliyle ilham veren bu kadının artık gerçek bir lüks ve statü sembolü haline gelen çantayla ismi dışında özdeşleşen bir yanı yok. Zira kendisi de geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamada yalnızca bir tane Birkin’e sahip olduğunu, onu da üzerine çıkartmalar yapıştırarak değiştirmeye çalıştığını açıkladı.

Meşhur çantanın hikayesini merak edenlere özetleyeyim: Her şey 1981 yılında, Paris’ten Londra’ya uçan Jane Birkin’in çantasındakileri yanlışlıkla yere dökmesiyle başlıyor. O sırada yanında oturan kişi, Hermes’in CEO’su Jean-Louis Dumas. Fransız modaevinin CEO’su, Jane Birkin’e “cepleri olan bir çanta almalısınız” dediğinde, Birkin’in cevabı “Neden Hermes Kelly’den daha büyük fakat Serge’nin (Gainsbourg) bavulundan daha küçük bir çanta yapmıyorsunuz?” oluyor ve böylece efsane çantanın ilk çizimleri o yolculukta ortaya çıkıyor.

Victoria Beckham 100 çantaya ulaştı

Tabii bu noktada, markanın Birkin’e çantanın üretildiği 1984’ten beri her yıl 30 bin pound ödediğini de söylemek gerek. İngiliz yıldız bu parayı her yıl bir yardım kuruluşuna bağışta bulunmak için kullanıyor.

Adını taşıyan bu çantanın farklı versiyonlarına sahip olmaya doyamayanların sayısı hiç az değil. Örneğin Victoria Beckham’ın toplam değerleri 1.5 milyon pound olan 100 adet Hermes Birkin’i olduğu biliniyor. Geniş bir koleksiyonuna sahip diğer yıldızlar ise Kim Kardashian, Jennifer Lopez ve Lady Gaga.

Haberin Devamı

Çantaların ilham perileri

Jane BIrkIn’in adını bu ikonik üründen çekmek istemesi, ünlü yıldızların ilham verdikleri yaratıcı süreç üzerinde söz sahibi olup olmadıkları tartışmasını gündeme getirdi. Kimi ismini tescilleterek kendi markasını ve ürününü tasarlıyor, kimi markalarla işbirliği yapıyor, kimi de yalnızca tasarımcılara ilham veriyor. Ancak kuşkusuz bu konuda en popüler ürün çantalar. Başka bir Hermes klasiği olan ve adını Grace Kelly’den alan Kelly, Mulberry’nin İngiliz stil ikonu Alexa’ya ithaf ettiği modeli Alexa, Louis Vuitton’un Sofia Coppola tarafından tasarlanan Coppola Bag’i bunlardan en meşhurları. Gucci, orijinal adı Bouvier olan çantası Jackie Kennedy ile özdeşleşleştikten sonra ona Jackie adını verirken, Tod’s ise Lady Diana’nın çok sevdiği bir modeline, onun ölümünün ardından D-Bag adını verdi.

Haberin Devamı

Rakamlarla Hermes Birkin

-Bir Birkin’in yapımı yaklaşık 20 saat sürüyor.

-Klasik modelin genişliği 35 santimetre. Fakat yıllar içinde bu boya alternatifler üretildi.

-Birkin’lerin fiyat aralığı 10-150 bin dolar arasında değişiyor.

-Bugüne kadar satılan en pahalı Hermes Birkin 18 ayar beyaz altınla süslü, kırmızı timsah derisinden yapılmış bir çantaydı ve Dallas’ta düzenlenen müzayedede 203 bin 150 dolara alıcı buldu.

-Çantanın en çok talep gören renklerinden biri mavi. Marka şu ana kadar 20 farklı mavi tonunda Birkin üretti.

Kısa kısa

Beyonce’ye 345 bin dolarlık ayakkabı

Beyonce’nin sonbaharda çekeceği videoda giymeyi planladığı House
of Borgezie Princess Constellation marka ayakkabılar şimdiden dillerde. 345 bin dolarlık ayakkabıda 1.290 adet pırlanta var.

Osmanlı’dan galaksiye

Lüks spor giyim markası Les Benjamins’in ilk kapsamlı kadın koleksiyonu “Space Soldiers” galaksiler arası hayali bir yolculuğu Osmanlı kültüründen öğelerle birleştiriyor. Koleksiyonda yer alan galaksi baskısı Osmanlı mimari motiflerinden ilham alıyor.

Haberin Devamı

Fotoğraflarda LouboutIn kırmızısı

Christian Louboutin’in fotoğraf filtreleme aplikasyonu Louboutinize çıktı. Aplikasyonla fotoğrafları markanın meşhur tabanlarındaki kırmızı tonuna boyamak mümkün.