Cumartesi Futbolcuların Moskova durağı

Futbolcuların Moskova durağı

30.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milliyet ekibi olarak Dünya Kupası için Moskova’dayken, Erdal Çetinkaya’nın Sarıkamış’tan Moskova’ya uzanan hikayesi dikkatimizi çekti. Çetinkaya’nın restoranı Chef by Erdal spor dünyasının ünlü isimlerini buluşturuyor

Futbolcuların Moskova durağı

Milliyet ekibi olarak Dünya Kupası için 10 Haziran’dan bu yana Moskova’dayız. Takım kampları, maçlar, röportajlar derken daha çok sportif konulara odaklanmıştık. Ancak bir hikaye dikkatimizi çekti, Erdal Çetinkaya’nın Sarıkamış’tan Moskova’ya uzanan hikayesi. Ve bu hikayenin sonunda ortaya çıkan; Moskova’nın sanat, siyaset, spor dünyasının buluştuğu mekanı: Chef by Erdal. Rus kulüpleriyle iş yapan bir menajer arkadaşımın tavsiyesiyle Chef by Erdal’a gittim. “Hiçbir yere gitmene gerek yok, futbol dünyasından kimi arıyorsan orada” demişti. Anlattıkları başta biraz abartı gibi geldi, gittiğimizdeyse eksik bile anlattığı ortaya çıktı. Parlamento binasının hemen karşısında, nehrin kenarında yan yana birçok lüks restoranın içindeki en kalabalık yerdi. Dışarıda son derece lüks arabalar, kulaklık takan korumalar, zırhlı araçlar... Doğru adreste olduğumuzu kısa sürede anladık.

Haberin Devamı

“İstanbul’da gölgede kalacağıma burada bir numara oldum”

Erdal Çetinkaya, Sarıkamış’ta aile mesleği alan lokantacılıkla işe başlamış. İşler istendiği gibi gitmeyince soluğu İstanbul’da almış. O dönem hem lokantada çalışıp hem de farklı işler yaptığından bahsediyor. Otobüs parası vermemek için kilometrelerce yürüdüğü sıkıntılı süreci hatırlarken biraz duygulanıyor.”Ama hep bir gün başaracağımı biliyordum” diyor. Sonunda Nusret’te çalışmaya başlıyor. “Herşeyden önce yemekten anlarım ve iyi aşçıyım” diyen Çetinkaya, başta bir türlü kendini gösteremiyor. Sonuçta orada da ciddi rekabet var. Uzun süre sonra beklediği fırsat önüne çıktığında da Nusret’i etkilemeyi başarıyor... Nusret’te şef olarak çalışırken belli noktalarda artık “Dükkan içinde dükkan olmuştu” diyerek durumu özetliyor: “Ayrılık vakti gelmişti”. Bir Azeri iş adamından gelen teklifle soluğu Moskova’da alıyor. Sonra malum uçak hadisesi yaşanıyor. Uçak krizinden bir ay önce açılmış restoran. Gerçekten kötü bir zamanlama... Buna rağmen doğallığı ve tarzıyla Rusların sevgisini kazanmış. Birçok radyo ve televizyona bu konuyla alakalı röportajlar vermiş. Rusça’yı çok iyi bilmiyor ama beden diliyle inanılmaz bir iletişim kuruyor. “Burada insanları kapıda karşılıyoruz. Rusya’da başka hiçbir restoranda böyle bir ortam bulamıyorlar. Ailemle geliyorum diyorlar, ona göre yer ayarlıyorum. Rusya’da bazı yerlere çocukları almazlar, biz alıyoruz. Bunun yanında çok hızlıyız. Sipariş alma ve hazırlama süremiz çok kısa. Diğer restaurantlar bu konuda çok yavaş. Özetle bizde hızlı servis, kaliteli et ve sıcak bir ortam var” diye anlatıyor. Çoğu Türk 240 personelin çalıştığı mekanda “Müşteriler illa eti benim servis etmemi istiyorlar” diye anlatıyor. Rusya’dan gelen teklifi kabul etmesinin sebebi üzerine yorumu ise şöyle: “İstanbul’da zaten bu konuda çok iyi mekanlar var, Nusret ve Günaydın başta olmak üzere. Orada gölgede kalacağıma burada bir numara oldum.”

Haberin Devamı

Chef by Erdal açıldıktan sonra benzer sekiz restoran kapanmak zorunda kalmış. “Her gün buraya gelen 1000 kişiyi memnun ediyorum. Mutlu şekilde ayrılıyorlar buradan” diyor Erdal Şef. Çetinkaya işini şova dönüştürmeyi de başarmış. Öyle ki etle yaptığı görsel şov ile mekandaki duman sensörlerini devreye sokmasıyla, sosyal medyada yeni bir kutlama trendine de ilham olmuş...

Haberin Devamı

Kimler geliyor?

Moskova’daki tüm futbolcu ve basketbolcular burada. Zaten hepsinin fotoğrafları duvarlarda. Hatta son olarak CSKA Moskova Basketbol Takımı, şampiyonluk kupasını tribünde bulunan Erdal Çetinkaya’ya götürüyor. Dünya Kupası için de yoğun bir mesaisi var. Gattuso, Casillas, Xavi, Fellaini, FIFA Genel Sekreteri ve yetkililer sürekli burada. Ayrıca Rus bürokrat ve enerji şirketlerinin üst düzey yetkilileri...

Futbolcuların Moskova durağı

SIRADA LONDRA VAR

Menüde birçok et çeşidi bulunuyor. Bunların en başında Dallas, Antrikot, Kafes, Kobe, Lokum ve Adana Kebap var. Etler Avustralya ve Japonya-Kobe’den geliyor. Kuzunun en iyisiyse Yeni Zelanda’dan. Sarıkamış’ta da devletin verdiği destekle hayvancılık işine girmiş Çetinkaya. Buralardan gelen hayvanların Sarıkamış’ta da yetiştirilmesini ve hayvancılığa katkı sağlamayı amaçlıyor. Türkiye’dense dünyaya açılmanın daha doğru bir strateji olduğunu düşünen Çetinkaya şu an dört restoranla sadece Moskova’da faaliyet gösteriyor. Londra içinse son hazırlıklar tamam...