Cumartesi Her yerde caz var

Her yerde caz var

24.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 4-20 Temmuz arasında gerçekleşecek 24. İstanbul Caz Festivali, şehrin iki yakasında 22 etkinliğe ev sahipliği yapacak. Macerayı sevenlerden sakin bir akşam geçirmek isteyenlere farklı seyirci kategorileri için konser önerilerimiz var

Her yerde caz var

Nick Cave’den Björk’e, Chick Corea’dan Paco de Lucia’ya, Grace Jones’tan Mahsa Wahdat’a caz ve dünya müziğinin sayısız ismine ev sahipliği yapmış İstanbul Caz Festivali bu yıl 24 yaşında. 4-20 Temmuz arasında İKSV tarafından, Garanti Caz Yeşili sponsorluğunda düzenlenecek festival, müzik adına çok şey vaat eden bir programa sahip.

Haberin Devamı

Öncelikle hayal kırıklığına uğratma ihtimali sıfır olan üç konserle başlayalım. Tarih sırasıyla gidersek bu üç konserin ilki, 8 Temmuz Cumartesi saat 21.30’da Zorlu PSM Ana Sahne’de gerçekleşecek “Paco de Lucia anısına Beyond the Memory”. Bundan 13 yıl önce, 11. İstanbul Caz Festivali’nde yine aynı tarihte Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda Burhan Öçal ile sahneye çıkan, üç yıl önce hayatını kaybeden flamenkoyla özdeş gitarist, kendisiyle birlikte çalışmış isimler tarafından anılacak. Konserde, De Lucia’nın “Palenque”sini “Tuana” adıyla seslendiren Levent Yüksel de konuk.

Sanchez kaçmaz

Kaçırılmaması gereken ikinci konser, bu yılın Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi Kamil Özler’in şefliğini yaptığı, festivalin temel taşı TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın Christian McBride, Joshua Redman ve Kandace Springs’e eşlik edeceği, 11 Temmuz Salı saat 21.00’de Zorlu PSM Ana Sahne’de. Namlı bas gitarist McBride ve yeni keşif vokal Springs’in, bir gün öncesinde Swissotel the Bosphorus’ta “Christian McBride’s New Jawn”u seslendirecekleri konser de tavsiyelerimiz arasında ama Türkiye’nin ilk ve tek big band’i unvanını, o unvanın hakkını vererek taşıyan orkestrayı bu ikili ve efsane saksofoncu Redman ile dinlemek öncelikler listesinde daha yüksek sırada.

Haberin Devamı

Önceliklerin tepesindeki son madde ise geçen seneki konseri 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle iptal olan baterist Antonio Sanchez & Migration. Cazın nadir baterist bestecilerinden, Pat Metheny’nin gözbebeği olan Meksikalı-Amerikan müzisyen, ismini caz dışındaki dünyaya Inarritu imzalı, Oscar’lı film “Birdman”e yaptığı mükemmel film müzikleriyle duyurdu. Sanchez, Migration beşlisi ile bestesi kendine ait, caz için senfonik eser tadındaki “The Meridian Suites”i kesintisiz olarak seslendirecek. Konser 14 Temmuz Cuma saat 19.00’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde.

Maceracıdan sağlamcıya

Diğer etkinlikleri üç seyirci kategorisine ayırmak mümkün: Macerayı sevenler, sağlamcılar ve müzik dinlemek kadar sosyalleşmeyi de arzulayanlar. Macerayı sevenlere, üçü de Salon İKSV’de olan tavsiyelerimiz olacak.

Haberin Devamı

5 Temmuz Çarşamba saat 22.00’de Korhan Futacı ve Kara Orkestra // Rain Lab İdil Meşe & Da Poet, caz, ambient, trip-hop ve hip-hop’ın bir araya geldiği düzenli bir kaos vadediyor. İsviçreli piyanist ve besteci Nik Bärtsch, patenti kendisine ait zen funk türünde çaldığı Ronin dörtlüsüyle 13 Temmuz Perşembe saat 21.30’da dinleyenleri ya dans ettirecek ya da nirvanaya ulaştıracak. Son olarak 18 Temmuz Salı saat 22.30’da, David Bowie’nin son albümü “Blackstar”da çalan ve 2016’nın en iyi caz albümleri arasında gösterilen “Beyond Now”ı Bowie’ye adayan saksofoncu Donny McCaslin, bu albümü canlı yorumlayacak.

Üstteki kategorinin tersi diyebileceğimiz “sağlamcılar”a başlıca önerimiz, 18 Temmuz Salı saat 21.00’de The Marmara Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleşecek Dee Dee Bridgewater konseri. Motown’ın kraliçelerinden Bridgewater, iki yıl önce Volkswagen Arena’ya geldiğinde mekanın boyutunun onu ürküttüğünü söylemişti.

Bu kez mekanla ilgili bir sorun yaşamayacağına inanıyoruz. Yine sağlamcılara bir başka önerimiz Afrika’nın farklı bölgelerinden iki yıldız vokal, Fatoumata Diawara ve Hindi Zahra’nın bir araya geleceği, 17 Temmuz Pazartesi saat 21.00’de The Grand Tarabya Panorama Terrace’ta gerçekleşecek konser.

Haberin Devamı

Sosyal müzik dinleyicilerinin favori etkinliği, Türkiye alternatif müziğine bir pencere açan Gece Gezmesi, bu yıl 6 Temmuz Perşembe akşamı sabit adresi Kadıköy’de. Yine Anadolu Yakası’nda bir başka popüler etkinlik, 9 Temmuz Pazar günü Fenerbahçe Parkı’nı panayır alanına dönüştürecek Parklarda Caz.