Cumartesi Mafya can çekişiyor

Mafya can çekişiyor

25.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Son büyük patronlardan Joe Bananas geçen hafta öldü. "Teflon Don" Gotti kanserden ölmek üzere. Diğer ailelerin liderleri ise hapiste. Don’lar yok... Askerleri FBI yüzünden nefes alamıyor. New York’un efsanevi İtalyan mafyası "işlerini" yürütebilmek için sokaklardan adam topluyor

Mafya can çekişiyor

Mafya can çekişiyor

Son büyük patronlardan Joe Bananas geçen hafta öldü. "Teflon Don" Gotti kanserden ölmek üzere. Diğer ailelerin liderleri ise hapiste. Don’lar yok... Askerleri FBI yüzünden nefes alamıyor. New York’un efsanevi İtalyan mafyası "işlerini" yürütebilmek için sokaklardan adam topluyor

MEFARET AKTAŞ

ABD’de büyük gazetelerde 20 Mayıs’ta şöyle bir haber çıktı: "Eleman sıkıntısı çeken New York mafyası reddedemeyeceğiniz iş olanakları sunuyor." Beş büyük New York ailesinin başındaki Don’ların ağır hastalıkları, ölümleri, bazılarının yıllardır hapiste olması ve FBI baskınlarıyla mafya çok kan kaybetti son yıllarda. FBI raporları beş mafya ailesinin sokaklardaki üyelerinin "resmi" sayısının 2000 yılında 644’ten 570’e düştüğünü gösteriyor. Oysa İtalyan suç aileleri hâlâ şehirdeki her türlü yasadışı işi ellerinde tutuyorlar. Yani işgücüne ihtiyaçları var!
ABD’de faaliyet gösteren 26 mafya ailesi var. Ama esas olan her zaman New York’taki beş aile. Ve bu ailelerin 2002’deki haline bir bakın: Geçen hafta Bonanno Ailesi’nin kurucusu Joseph "Joe Bananas" Bonanno öldü. Genovese Ailesi’nin lideri "Çene" Gigante hapiste, Gambino’nun patronu efsanevi "Teflon Don" John Gotti kanserden ölmek üzere, Colombo Ailesi’nin en saygı duyulan ismi Carmine "Yılan" Persico çok yaşlı ve hapiste, eski Luchesse capo’larından (Bakınız aşağıdaki sözlük) "Küçük Joe" DeFede ise ailelerin sırlarını FBI’a fısıldadı.
Mafya henüz gazete ilanıyla eleman almıyor ama kesinlikle yeni bir imaja ve elemanlara ihtiyacı var. Şu anda örgüte İtalyan-Amerikan olmayanları bile alıyorlar.
Son dönemde "Sopranos" dizisine esin kaynağı olan küçük New Jersey ailesi DeCavalcante’ler dizinin ününü de kullanarak 8 yeni kayıt yaptı! Beş ailenin en büyüğü olan Genovese’ler yıllar sonra ilk kez Ocak 2001’de dokuz adam almıştı. Üstelik mafya patronlarının çoğu hapiste olduğundan yeni üye alma ritüellerinin çok zor uygulanması! Ama "yeni kan" peşinde olsalar da geleneklerini "bu zor şartlar altında bile" hâlâ koruyorlar. Adaylar kabul edilirken bir yandan omerta gizlilik yeminini ediyorlar, öte yandan da avuçlarında bir azizin resmi yakılıyor.
İşte New York’un filmlere, romanlara konu alan beş mafya ailesi:

Bornozla dolaşan Don
Genovese Ailesi: 250 kadar üyesiyle en büyük aile. Bir zamanlar Greenwich Village’da bornozla dolaşmasıyla tanınan, şovmen bir mafya patronu Vincent "Çene" Gigante yönetiyor aileyi. Şu anda 72 yaşında ve organize suç ve haraç kesmeden aldığı 12 yıllık hapis cezasını Teksas’taki Fort Worth cezaevinde çekiyor. Ama hâlâ organizasyonda ağzından çıkanlar emir sayılıyor. Ön plandaki adam ise "Sessiz Dom" olarak bilinen Dominick Cirillo.

Kurucuları öldü
Bonanno Ailesi: Yaklaşık 130 üyesi var. Patronları Joseph Massino. İkinci patronları ise Massino’nun kayınbiraderi Salvatore A. Vitale. Ünlü gangster filmi "Donnie Brasco" bu aileyle ilgili. Ailenin içine sızan FBI ajanı Joe Pistone’nin (Johnny Depp) mafya içindeki gizli ajanlık serüvenini anlatıyor film. Pistone ailenin en önemli iki capo’sunu Sonny Black’i (Michael Madsen) ve Lefty Guns’ı (Al Pacino) mahkemeye çıkaracak dellileri toplamıştı. Sonny Black ortadan kayboldu, Lefty hapiste. Ama ailenin kurucusu geçen hafta ölen ve Banana Savaşları’yla 1960’larda New York’u kana bulayan Joseph Bonanno.

Aile işleri çok karıştı
Lucchese Ailesi: 120 üyesi olan Lucchese’lerin resmi patronu hapiste olmasına rağmen hâlâ Vittorio Amuso. İkinci patron Steven Crea’ydı. O da şirket yolsuzluğundan yakın zamanda tutuklanarak Rikers cezaevine gönderildi. Ailenin yönetimi şu anda çok karışık ve kimin başkanlık yaptığı ya da yapacağı bilinmiyor.

Patronları hapiste
Colombo Ailesi: Yine 120 kişilik bir aile olan Colombo’ların büyük Don’ları şu anda hapiste olan Carmine Persico. Başkan vekili Alphonse "Allie Boy" Persico. Ama o da yasadışı silah bulundurmaktan Miami’de hapis yatıyor. Allie Boy’un mafya ile olan bağlantısı ispatlanamadı.

Yaşayan en ünlü mafya patronu: Gotti
200’e yakın üyesi bulunan Gambino’lar yaşayan en ünlü mafya patronunun ailesi. Liderleri "Teflon Don" olarak tanınan John Gotti, Albert Anastasia’dan beri ortaya çıkan en şovmen mafya patronuydu. Medya onu çok sevdi. Şov dünyası da... Ağzı bozuk, dediğim dedikti ve göz kırpmadan pek çok dostunun ölüm emrini verdi. Gambino’lar mafyanın ünlü "sessizlik kodu" omerta’ya çok sıkı bağlı olmaları itibarıyla ABD’de en çok pop kültür malzemesi yapılan mafya ailesi. Ama mafya tarihinde ilk kez bu ailede, ikinci patron FBI’ın sıkıştırması sonucu büyük patron aleyhine mahkemede tanıklık etti. Suç ortağı ve yardımcısı Sammy "The Bull" Gravano, Gotti’yle işlediği tüm suçları mahkemede anlatarak herkesi şok etti. Don ömür boyu hapis cezası aldı.

Gelecekleri çok parlak!
İki dostun düşman oluşunun hikayesi Armande Assante’nin canlandırdığı "Gotti" adında muhteşem bir TV filmine de konu olmuştur. Gırtlak kanseri olan 60 yaşındaki Gotti 10 yıllık mahkumiyetin ardından, geçen haftalarda sağlık sorunları nedeniyle "son günlerini geçirmesi için" federal hastaneden ailesinin yanına gönderildi. Yokluğunda oğlu John "Junior" Gotti kısa süre patron vekilliği yaptı ama o da babasının deyişiyle "moronluğundan" geçen yıl organize suç ve haraç kesmeden aldığı 6 yıllık cezasını çekiyor. Ailenin şimdiki vekil patronu Don’un kardeşi Peter Gotti. Don Gotti son günlerini yaşıyor ama Pensilvanya Suç Komisyonu’nun aileyi iyi tanıyan eski başkanı Frederick Martens’in dediklerine kulak verin: Bir mafya ailesinin bir tek kişiyle var ya da yok olması bir fantezidir. Gambino’ların geleceği çok parlak!"

"Aile"de işler nasıl yürüyor?
İtalyan mafya ailelerinin çok sıkı bir hiyerarşik düzenleri var. Yukarıdan aşağıya bir mafya örgütünün dizilişi şöyle:
La Cosa Nostra: ("Aramızda", "bizim davamız" anlamına geliyor) 9-12 patrondan oluşan yönetici komisyon. Capo Crimini: Patron ya da "don" (Bir ailenin başı). Consigliere: Danışman, akıl hocası (Aileye öğüt veren saygın büyükler). Capo Bastone ya da Sotto Capo: İkinci patron. Capo: Kaptan. Capo’lar 10 "asker"e komuta eden küçük yöneticiler. Sgarrista: Güç kullanarak, cinayetlerle ya da saldırılarla mafya üyelerini ya da üyesi olmayanları "disiplin altında tutmaktan" sorumlu mafya "askerleri". Giovane d’honore: İşbirlikçiler. Yolsuzluk yapan politikacılar, polisler ve babaları İtalyan olmadığı için mafyaya üye olamamış destekçiler.




CUMARTESİ