Cumartesi “Şıklık için dekolte şart değil”

“Şıklık için dekolte şart değil”

09.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İlk kez bir tesettür koleksiyonu hazırlayan tasarımcı Raşit Bağzıbağlı hiç zorlanmadığını söylüyor ve “Şıklık için dekolte şart değil, çok şık bir koleksiyon oldu. Sadece muhafazakar kitleye yönelik değil, her kadın gardırobunda bulundurmak isteyecek” diyor

“Şıklık için dekolte şart değil”

Ünlü isimlerin sıklıkla tercih ettiği abiye elbiselerde imzası olan bir modacı Raşit Bağzıbağlı. Ünlü tasarımcı, muhafazakar e-ticaret şirketi Modanisa ile bir işbirliğine giderek siteye özel bir koleksiyon hazırladı. Bu koleksiyonun bir kısmını da dün Dubai Modest Fashion Week kapsamındaki defilede görücüye çıkardı. Tasarımlarını ve yeni projelerini konuşmak üzere Bağzıbağlı’yla bir araya geldik.

Haberin Devamı

Modanisa’yla işbirliğiniz nasıl gelişti? Daha önce tesettür giyim üzerine tasarımlar yapmış mıydınız?

Benim ilk tesettür koleksiyonum. Merak ettiğim bir pazardı ve bu anlamda kişiye özel dikim yaptığım çok sayıda müşterim vardı. Türkiye’nin en tanınmış aileleriyle çalıştım. O yüzden muhafazakar giyimde dikkat edilmesi gerekenlere, kurallarına aşinayım. Koleksiyonun beni çok heyecanlandırmasının sebeplerinden biri de fiyat olarak uygun olduğu için çok daha büyük kitleye ulaşacak olması.

Dün Dubai’de Dubai Modest Fashion Week’te defileniz yapıldı. Koleksiyonunuz kaç parçadan oluşuyor?

Defilede sadece 15 parçası görücüye çıktı. Biz 35 parçalık bir koleksiyon olarak yola çıktık. Ama şu anda yapmış olduğumuz elbisenin bluza çevrilmesi gibi ilavelerle 50 parçaya kadar çıkacak diye düşünüyorum. Uzmanlık alanım abiye giyim olduğu için daha fazla buna yöneldik. Hepsi abiye değil, abiyelerden ilham alınarak hazırlanan bluz, pantolon, etek ve pardösüler de var.

Haberin Devamı

Öne çıkan renkler, modeller neler?

2018 yaz koleksiyonu yaptık, tabii ki sezon trendlerine bağlı kalarak hazırladık. Öne çıkan renkler kırmızı, bej, pudra, siyah ve kırık beyaz. Uygun fiyata en kaliteli kumaşı kullanmaya özen gösterdim. Payetli, işlemeli kumaşlar, krep ve şifonlar kullandık. Hem vücuda oturan hem daha uçuş uçuş elbiseler var. Kemerler tasarlandı bele daha güzel oturması için. Şıklık için dekolte şart değil, çok şık bir koleksiyon oldu. Sadece muhafazakar kitleye yönelik değil, her kadın gardırobunda bulundurmak isteyecek bu koleksiyonu. Bütün arkadaşlarıma gösteriyorum yapmış olduğum elbiseleri ve giymek istiyorlar, bu reaksiyonu görmek de beni son derece mutlu ediyor.

Tasarımlarda özellikle dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdi, Raşit Bağzıbağlı karakterini tamamen yansıtabildiniz mi?

Koleksiyonu tasarlarken Raşit Bağzıbağlı markasının DNA’sını vurgulamaya çalıştım. Markamı giyen, takip edenler kumaş ve dikiş kalitesine ne kadar önem verdiğimi, kadını kadın gibi gösteren tasarımlar yaptığımı ve sade şıklığa çok önem verdiğimi bilir. Bunları vurgulamaya çalıştım tasarımlarda. Bir de muhafazakar giyimde bir başörtü faktörü var. Çoğu insan zaman zaman bunları renkli veya farklı şekillerde kombin etmek istediği için fazla karışık modeller yerine daha net, kumaş ve dikişin ön planda olduğu, sade şık tasarımlara özen gösterdik.

Haberin Devamı

Ortadoğulu kadınlar nasıl modelleri tercih ediyorlar abiye söz konusu olduğunda?

Benim müşterilerim genelde Suudi Arabistan ve Kuveyt’ten. Onlar daha sade şıklıktan hoşlanıyor, örneğin Mısır’da çok daha fazla işleme sevilir. O yüzden sadece işlemelere değil, dikiş olarak kaliteli ve minimal olmasına da özen gösterdim. Modanisa dünyanın her yerine ürün satıyor, bu anlamda dünyanın her yerinden koleksiyona büyük talep olacağına inanıyorum.

Türkiye’de kadınlar genellikle ne tercih ediyor?

Türkiye çok farklı bir mozaik. Hem Asya’dan hem Avrupa’dan etkileniyor. İkisinin tam ortasında olduğu için çok farklı ve karışık bir zevkimiz var, çok değişkenlik gösterebiliyor. Sosyal medyanın etkisiyle de insanların zevkleri çok daha farklılaşıyor. O yüzden belirli bir şey ne yazık ki söyleyemiyorum. Ama kendi tecrübelerimden örnek verecek olursam Arap ülkelerinde de Türkiye’de de sadeliğe doğru bir gidiş var.

Haberin Devamı

Şu an üzerinde çalıştığınız diğer projeler neler?

Lüks segmentte bir tane daha muhafazakar giyim koleksiyonu hazırladım. İlkler aynı anda oldu. Bir de 13 Aralık’ta bir gelinlik defilem var. Onun için smokin, damatlık ve gelinlikler hazırlıyoruz Derviş Bağzıbağlı’yla beraber. İlk defa babamla aynı podyumu paylaşacağım. Ben gelinlikleri hazırlıyorum o damatlıkları... Çok keyifli. Onun haricinde zaten Fashion Week koleksiyonlarım, hazır giyim ve couture koleksiyonlarım her zaman devam ediyor.

“Kendi modamı yaratıyorum”

2018 ilkbahar-yaz modası için sizden tüyolar alabilir miyiz?

Ben kendi modamı yaratıyorum. Hazır giyim koleksiyonumda 1970’li yıllardan, Bianca Jagger’dan ilham aldım. Fashion Week’te sundum. Ön plana çıkanlar payetli, kapüşonlu elbiseler oldu. Şimdi zaten ünlü isimlerin üzerinde görüyoruz koleksiyondan parçaları. Deniz Akkaya ve Dilan Deniz giydi, Meryem Uzerli için de hazırlıyorum. Bundan sonra da couture koleksiyonumu göstereceğim...

Haberin Devamı

“Tasarımlarımı giysin isterim” dediğiniz biri var mı?

Her zaman Jennifer Lopez’in bir kıyafetimi giymesini çok istemişimdir. Türkiye’den çok şükür çalışmak istediğim herkesle çalıştım.

Tesettür giyim tasarımı hazırlamanın diğer tasarımlardan bir farkı var mı?

Matematiği çok zor bir şey değil bence. İnsanların ihtiyaçları doğrultusunda tasarladığınızda kolunu veya yakasını belli bir yere kadar kapatmak ya da basene fazla oturtmamak gibi kurallar çerçevesinde kendinizi zorluk altında hissetmezseniz bence zor bir şey değil. Bu anlamda hiç zorlanmadım.