Cumartesi 'Sosyal medya kendimi bulmama yardım etti'

'Sosyal medya kendimi bulmama yardım etti'

15.05.2021 - 03:10 | Son Güncellenme:

2001 doğumlu müzisyen Melis Fis, kariyerini sosyal medya aracılığıyla kendi elleriyle inşa edenlerden. “Sosyal medya kendimi bulmama, hayalimi gerçekleştirmeme yardım etti. Yine de kendimi orada kaybetmemeye özen gösteriyorum” diyor.

Sosyal medya kendimi bulmama yardım etti

 

CEYDA ULUKAYA / ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr - O, kelimenin tam anlamıyla hayranlarının gözü önünde büyüyenlerden. Babasının kucağında piyanoyla ilk tanıştığı anlardan, henüz 10 yaşındayken başladığı Youtuber’lık macerasına, ses getiren ilk şarkısı “Dur Diyemem”den Mustafa Sandal’la “Yanında” düetine kaydettiği her gelişmeyi hayranlarıyla paylaştı. İçine doğduğu dijital dünyanın nimetlerinden yararlanarak kendi kuşağını etkilemeyi başardı; TikTok, YouTube ve Instagram üzerinden geniş bir hayran kitlesi yarattı. Bugün tüm dünyanın peşinden koştuğu Z kuşağının aktif, bir o kadar da yetenekli bir mensubu. Sadece sesiyle değil, söz yazarlığı, besteciliği, Türkçe ve İngilizce cover’larıyla da yeni nesil popun temsilcisi olmaya aday. ETL Records & DMC etiketiyle çıkan son teklisi “Bir Ömür Daha”yla, çocuksu imajından sıyrılıp “Artık büyüdüm” mesajını veren Melis Fis’le müzik yolculuğunu ve Z kuşağını konuştuk.

Haberin Devamı

Sosyal medya kendimi bulmama yardım etti

- Müziğe ilginiz nasıl başladı?

Müzisyen bir ailede büyüdüğüm için müzikle tanışmam çok küçük yaşlarımda oldu. 7 yaşında piyano dersleri, 12 yaşında gitar dersleri almaya başladım. Çeşitli zaman zarflarında dans, tiyatro, müzik teorisi eğitimi aldım. Lisede güzel sanatlarda resim okudum. Atölyelere giderek resim yeteneğimi destekledim, sergilere katıldım. Şimdi ise özel bir üniversitede şan okuyarak eğitim hayatıma devam ediyorum.

- 2001 doğumlusunuz, neredeyse bebeklikten itibaren sosyal medya üzerinden paylaşılmış videolarınız var. Takipçilerinizin gözü önünde büyümek nasıl bir duygu?

Olgunlaşmamı, fikirlerimin gelişmesini, hayatımın değişimini bunca yıldır insanlarla paylaşabilmek çok duygusal. Bence büyümemin her aşamasına takipçilerimin de şahit olması aramızda çok farklı bir bağın oluşmasına sebep oluyor. Onları çok seviyorum, onlara minnettarım. Pandemi süreci bittiğinde onlarla eskisi gibi buluşmalar düzenleyip konuşabilmek için can atıyorum.

Haberin Devamı

- Bu noktaya gelmenizde sizce sosyal medya platformları nasıl bir rol oynadı?

Sosyal medya çağımızın en büyük gerçeği bence. İnsanlarla tanışmanızı, sesinizi duyurabilmenizi, birilerine ulaşabilmenizi eskiye göre çok daha kolaylaştıran bir teknoloji harikası. Sosyal medyaya eğlenmek için başladım doğrusu. Hiçbir zaman benim amacım olmadı; her zaman aracım oldu. Sosyal medya platformları bana çok katkı sağladı; müziğimi duyurabilmemde, insanlara rol model olma hayalimi gerçekleştirebilmemde, çevre edinmemde... Kesinlikle kendimi bulmama yardımcı oldu. Yine de kendimi orada kaybetmemeye özen gösteriyorum, gerçek hayatımda da hep kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Sosyal medya olmasaydı yine de hayallerimi başarabileceğime inanırdım, o sadece süreci hızlandırmamı sağladı.

- Z kuşağının öncelikle dijital dünyada yaşadığı söylenir. Paylaşımlarınız için günde kaç saat harcıyorsunuz? Sizce sosyal medyanın olumsuz yanları var mı?

Genel olarak sosyal medyaya harcadığım vakit 3-4 saati geçiyordur bir günde. Sosyal medyanın olumsuz yanları olduğunu düşünüyorum. Mesela zamanınızın büyük çoğunu orada geçirebiliyorsunuz hem de farkına bile varmadan. Psikolojik olarak da kötü etkileyebiliyor bazen insanları. Kötü yorumlar, eleştiriler bir bataklık gibi içine çekiyor insanı. Önemli olan tüm bu olumsuzluklara karşı güçlü kalmayı öğrenebilmek. Kendini kaybetmeden dozunda kullanmak gerek bence sosyal medyayı.

Haberin Devamı

- Şarkıların söz-müziklerinde de imzanız var. Müziğinizle kendi kuşağınızın dünyasını anlatmayı amaçlar mısınız?

Söz yazarken çoğunlukla kendi hayatımdan ve duygularımdan yola çıkıyorum. Bir çok şey bana ilham olabiliyor. Bazen izlediğim bir film, okuduğum bir kitap, çevremde birinin başına gelmiş bir olay... Algım herzaman açık. Hissettiğim her duyguyu, yaşadığım her anıyı bir gün bir şarkıya dönüştürmem çok olası.

- Sık sık İngilizce-Türkçe coverlar da yapıyorsunuz. Bir şarkıyı coverlama motivasyonunuz ne oluyor?

Şarkı söylemeyi ve kendi yorumumu katmayı oldum olası sevmişimdir. Genelde bir cover yaparken “Bakın bir de benden dinleyin” algısı oluyor içimde. Bu şarkıyı ben söyleseydim nasıl söylerdim diye düşünüp ona göre yorumlayıp paylaşıyorum insanlarla. Takipçilerimin geri dönüşleri de çok mutlu ediyor beni. Tabii ki kendi zevklerimin yanında insanlardan da istek şarkı almayı seviyorum.

Haberin Devamı

- Son tekliniz “Bir Ömür Daha”da öncekinden farklı bir imaj var. Çocuksu haller geride bırakılmış. Yeni imaj şarkılara da yansıyacak mı? Albüm hazırlığı var mı?

Dediğim gibi insanların gözleri önünde büyüyorum ve gelişiyorum. Bu şarkıyla birlikte biraz daha büyümüş ve olgunlaşmış Melis Fis’i göstermek istedim. Bundan sonraki şarkılarımda da Yeni Melis’in devamlılık sağlayacağından emin olabilirsiniz. Albüm çıkarmayı çok istemekle birlikte biraz daha zaman olduğunu düşüyorum. Şimdilik yavaş yavaş kendimi keşfettiğim single çalışmalarıyla devam edeceğim. Belki bir sonraki aşamada bir EP dinleyebilirsiniz benden.

Sosyal medya kendimi bulmama yardım etti

Çocukluğundan  itibaren sosyal medya kullanan Melis Fis, “İnsanların gözleri önünde gelişiyorum” diyor.

“BİLLİE EİLİSH KENDİME GÜVENMEMİ SAĞLIYOR”

Haberin Devamı

- Türkiye’den ve dünyadan takip ettiğiniz müzisyenler hangileri?

Birçok isim var takip ettiğim fakat yeni jenerasyondan ilk aklıma gelen Türkiye’den Ezhel oluyor sanırım. Bana rap müziği dinlettiren ve gerçekten hem sanatıyla hem de karakteriyle kendine hayran bıraktıran bir isim. Dünyadan ise Billie Eilish. Onun küçük yaşına rağmen başardıkları, atlattığı süreçler ve tabi ki müziği çok ilgimi çekiyor. Bol bol röportajlarını, belgesellerini izliyorum ve şarkılarını dinliyorum. Kendime güvenmemi sağlıyor ve bir şeyleri başarabileceğime inancımı arttırıyor Billie.

Sosyal medya kendimi bulmama yardım etti

“MUSTAFA SANDAL’DAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM”

- Geçen yıl Mustafa Sandal ve Defkhan’la “Yanında” şarkısını yorumladınız. Mustafa Sandal’la yolunuz nasıl kesişti?

Mustafa Sandal ile sosyal medyada yaptığım coverlar sayesinde tanıştık. Bir gün bir hikaye paylaşmıştı ve şunu diyordu; “Bu pandemi sürecinde ilk kez uzaktan uzağa herkesin kendi şartlarıyla çalışacağı bir şarkı yapıyoruz.” Ve bu bana çok ilginç gelmişti. Ben de mesaj gönderdim ve sonra saatlerce telefonuma bakmadım. Sonra mesajlara tıkladığımda bir de gördüm ki Mustafa abim şarkıya benim de dahil olmamı istediğini söylüyor. Tabii bu beni inanılmaz heyecanlandırdı ve şarkı sürecimiz böylelikle başlamış oldu. Mustafa Sandal’ı tanıdığım ve sohbet etme fırsatı bulduğum için çok mutluyum. Onun tavsiyelerinden ve tecrübelerinden öğrendiğim birçok şey oldu.

Sosyal medya kendimi bulmama yardım etti

Melis Fis, geçen yılki Vodafone Freezone Online Müzik Yarışması’nda da Mustafa Sandal ile düet yapmıştı.