Cumartesi Unutulmayacak fotoğraflar

Unutulmayacak fotoğraflar

15.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu hafta “Şimdiki Zamanın Hikayesi”ni 15 Temmuz 2016 gecesinde Milliyet fotomuhabirlerinin büyük fedakarlıkla çektiği ve tarihe belge olarak kazınan fotoğraflara ayırdık

Unutulmayacak fotoğraflar

Hiç kuşku yok ki, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi aradan geçen bir yıla rağmen belleklerde tazeliğini koruyor. Türkiye’yi beklenmedik anda sarsan bu kabusun travmasını millet olarak uzun süre atamayacağımızı da tecrübe ettik, bu bir yılda.

Haberin Devamı

O gecenin kahramanları tabii ki emniyet mensupları ve halk! Ancak 15 Temmuz’un bilinen kahramanlarının yanında bilinmeyen kahramanları da var. İşte onların başında da basın mensupları geliyor. Kah alanda kör kurşuna göğsünü siper eden fotomuhabirleri, kah “mutfak” diye tabir ettiğimiz yazı işleri ve haber merkezlerinde sabaha kadar çalışan, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için elinden geleni yapan gazeteciler, televizyoncular...

Dünyaya duyurdular

O gece haberciler, kabusun şokunu üzerlerinden hemen atarak televizyonlar, internet siteleri ve sosyal medya aracılığıyla bu hain girişimi anbean dünyaya duyurdular. Ankara ve İstanbul’da meydanlar, köprüler, cadde ve sokaklar haince abluka altına alınırken, TV merkezleri ve stratejik noktalar işgal edilmeye çalışılırken; yaşanan tüm karanlık eylemler gazeteciler aracılığıyla dünyaya servis edildi. Basın mensupları bir kez daha Türkiye tarihi için dönüm noktası olabilecek bir olayda korkusuzca, cesurca görevini yerine getirdi!

Haberin Devamı

TBMM, Beştepe, Genelkurmay, Özel Harekat ve TÜRKSAT’ın bombalanması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın ardından, halkın tanklara toplara göğsünü siper ederek sel olup sokaklara dökülmesi de yine haberciler aracılığıyla dünyaya duyuruldu.

Türkiye’nin her yerinde salalar okunurken, insanlar birlik olup bu karanlık gecenin aydınlığa çıkmasını beklerken, haberciler akın akın garnizon önlerine hareket eden insanların görüntülerini dünyaya servis etti, insanlığın ve tarihin hafızasında o kareler uzun yıllar silinmeyecek... Unutulmayacak!

Minnet ve saygıyla anacağız

Ama asıl unutulmayacak bir şey daha var ki, adına gazeteci, haberci, muhabir, fotomuhabiri dediğimiz basın mensupları... Onlar, o gece bir destan yazdı, kimisi göğsünü topa tüfeğe siper etti, kimi şehit oldu, kimi yaralandı. Darbenin önlenmesinde ve muhtemel bir iç savaşın çıkmasının engellemesinde halkın yanında yer alarak çok önemli hatta kutsal bir görevi yerine getirdi.

Dillerden düşmeyen, sürekli tartışılan ama hep farklı algılanan, “Demokratik ülkelerde medya dördüncü güçtür” savı da 15 Temmuz gecesiyle birlikte gerçek anlamına büründü.

Haberin Devamı

O gün ben ve diğer fotomuhabir arkadaşlarım da durumu haber alır almaz yola çıktık. Ben yolda tanklarla karşılaşıp bu anı ölümsüzleştirdim. Dağhan Kozanoğlu’nu da şimdiki adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne yönlendirdim. Çünkü Avrupa Yakası’ndan köprüye gitmek imkansızdı. Dağhan, Anadolu Yakası’nda olduğu için bunu başardı. Ben gazete binamıza vardığım anda herkesin görevi başında olduğunu gördüm. TBMM konusunda tecrübeli olan Mustafa İstemi iyi bir iş çıkardı. Yavuz Özden de geceyi TBMM’nin sığınağında geçirdi. Onlar TBMM’de çalışırken Ünal Çam ve Namık Durukan ise Ankara sokaklarındaydı... Bu sayfada gördüğünüz fotoğraflar da işte o özverili çalışmanın sonucu olarak ortaya çıktı.

16 Temmuz sabahı... Saat 7.00. Dağhan Kozanoğlu, bu fotoğrafıyla Boğaziçi Köprüsü’ndeki tankların durdurulduğunu dünyaya duyurdu. Köprü daha sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü adını aldı.

Tanklar yollarda

Haberin Devamı

Unutulmayacak fotoğraflar

15 Temmuz, saat 22.30 suları... Kalkışmanın ilk dakikalarında Bünyamin Aygün’ün Vezneciler’de çektiği bu fotoğrafta darbecilerin tanklarının İstanbul’un en işlek yollarından birinde olduğu görülüyor.

Sokağa döküldük

Unutulmayacak fotoğraflar

lAnkara, Akay Kavşağı... Saat 0.45... Okunan selalar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla halk sokağa çıktı.

TBMM’de direniş

Unutulmayacak fotoğraflar

Milletvekilleri gecenin ilerleyen saatlerinde TBMM’nin Genel Kurul Salonu’nda toplandı (sağda). Gazi Meclis’e yapılan saldırıların sonucu ise sabah Kış Bahçesi’nin fotoğrafıyla (üstte) ortaya çıktı.

Unutulmayacak fotoğraflar

Paletlerin izi

Unutulmayacak fotoğraflar

Saat 1.30’da Ankara, Sıhhiye’de çekilen bu fotoğraf tankların önüne gelen her şeyi ezip geçtiğinin bir kanıtı. Tanınmaz hale gelen bu aracın üzerindeki palet izleri rahatlıkla seçiliyor. İnsanların yüzünde ise şaşkınlık var.

Otobüsten kalkan

Unutulmayacak fotoğraflar

16 Temmuz, saat 7.00... TBMM’nin Dikmen Kapısı’ndaki bu otobüsler tankları Gazi Meclis’in dışında tutmak için oraya çekilmiş. Tankların üzerindeki bayrak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın portreleri dikkat çekiyor.