Dünya 10 bin Afrikalı Albino cinayete kurban gitmemek için saklanıyor

10 bin Afrikalı Albino cinayete kurban gitmemek için saklanıyor

28.11.2009 - 19:02 | Son Güncellenme:

Uzuvlarının büyülü güce sahip olduğu yanlış inanışı nedeniyle Afrikalı yaklaşık 10 bin albinonun cinayetlere kurban gitmemek için saklandığı bildirildi

10 bin Afrikalı Albino cinayete kurban gitmemek için saklanıyor

Mary Owido adlı albino kadın, sadece çalışırken ya da evde kocası ve çocuklarıyla beraberken huzurlu olduğunu belirterek, insanların "ayakların ve ellerin Tanzanya’nın serveti" şeklindeki konuşmalarının kendisini korkuttuğunu söyledi. 36 yaşındaki 6 çocuk annesi Owido,, bu yüzden yalnız dışarı çıkmamaya çalıştığını belirtti.
Genetik olan albinizm, anne babanın her ikisi de albinizm geni taşıyorsa mümkün olabiliyor. Owido’ların 6 çocuğu da normal renkli.
2007’den beri Tanzanya’da 44, Burundi’de ise 14 albino, uzuvları için öldürüldü. Bir albinonun vücut setinin 75 bin dolar etmesi nedeniyle Doğu Afrika’daki albinolar son zamanlarda yoğunlaşan cinayetlerden büyük korku duymaya başladı.
Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu’nun bu hafta yayımladığı raporda, cinayetler başladığından bu yana en az 10 bin albinonun yerlerini terk ettiği ya da saklandığı açıklandı.
Rapora göre, albinoların vücut parçalarının satıldığı tek pazar Tanzanya’da. Albinoların uzuvlarını alan zenginlerin bunun kendilerine şans ve refah getireceğine inanıyor.
Doğu Afrika’daki en son albino cinayeti ise geçen ayın sonunda Tanzanya’nın Mwanza bölgesinde işlendi. Albino avcıları 10 yaşındaki Gasper Elikana’nın ayaklarını kesti. Oğlunu korumaya çalışan baba ise ciddi biçimde yaralanarak, sakat kaldı.
Afrika’daki albinolar, cinayetlere maruz kalmalarının dışında saldırılarla ve ayrımcılıkla karşılaşıyor. Albinolar dışarda gün ışığında çalışmak zorunda kaldıkları işlerde ise deri kanserine yakalanma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Bazı Afrikalı bazı toplumlar ise albinoların felaketlerin habercisi olduğuna inanıyor.
Eğitimsizlik nedeniyle albinoların bazılarının okuma yazma bilmediği, bu yüzden vasıf gerektirmeyen işlerde çalıştırıldıkları, güneşe maruz kalmaları nedeniyle de deri kanserine yakalandıkları bildiriliyor.