Dünya 120 dakikada sapsarı oldu! New York zehirli gazlarla doldu, milyonlar uyarıldı

120 dakikada sapsarı oldu! New York zehirli gazlarla doldu, milyonlar uyarıldı

08.06.2023 - 11:44 | Son Güncellenme:

Kanada'da kontrolden çıkan orman yangınları ABD'yi de etkiledi. New York eyaleti rüzgar ile taşınan dumanlar yüzünden sapsarı oldu.

Mayıs ayının başında Kanada'nın birçok eyaletinde patlak veren orman yangınları hala devam ediyor. O dönem 110 farklı noktada başlayan yangın, 36 farklı bölgede kontrolden çıktı. Ülke genelinde tahliye edilen insan sayısı ise 72 bini aştı.

Haberin Devamı

İlk olarak Alberta eyaletini kaplayan dumanlar, Ontario ve Quebec üzerinde yoğunlaştı. Rüzgarın da etkisiyle bulutlar New York'a kadar yayıldı, gökyüzünün rengi sarıya döndü. New York Belediye Başkanı Eric Adams dün gece saatlerinde yaptığı açıklamada, 'Hava koşullarının yarın öğleden sonra ve akşam daha da kötüleşmesi bekleniyor' ifadelerini kullandı.

Milyonlarca kişi, N95 tipi koruyucu maske olmadan dışarı çıkmamaları yönünde uyarıldı. New York'ta hava kalitesindeki ani düşüş, kameralara yansıdı. Şehir birkaç saat içerisinde koyu turuncu bir bulutun içerisine gömüldü.

120 dakikada sapsarı oldu New York zehirli gazlarla doldu, milyonlar uyarıldı

'BU GEÇİCİ BİR DURUM'

Kentte Perşembe günü, 1 milyon adet ücretsiz maske dağıtımı yapılacak. Hava kalitesindeki düşüşün hafta sonu da devam etmesi bekleniyor. New York Valisi Kathy Hochul, "Bu geçici bir durum. Covid gibi değil" açıklamasını yaptı. Kentteki otobüs ve trenlerde hava kalitesinin yüksek tutulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Kentteki hayvanat bahçelerinde tutulan hayvanlar iç mekanlara taşındı. Okullarda dış mekan aktiviteleri iptal edildi. Kanada'da yangınlar nedeniyle 26 binden fazla insanın güvenli bölgelere tahliye edildiği belirtildi. Mevcut durumun, ülkede şimdiye kadarki en kötü yangın sezonu olduğu değerlendiriliyor.

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

3,8 MİLYON HEKTAR ALAN YANDI

Uzmanlara göre yangınların sıklığında, bahar aylarının normalden daha sıcak ve kurak geçmesi rol oynadı. Bu koşulların, yaz aylarında da sürmesi bekleniyor.

Kanada'daki yangınlarda şimdiye kadar 3,8 milyon hektar alanın yandığı hesaplanıyor. Yılın bu döneminin ortalamasına göre, bu alan 12 kat daha fazla.

2 SAATTE DEĞİŞTİ

Uzmanlar, iklim değişikliğinin, olağanüstü hava koşullarını ve orman yangınlarını sıklaştırdığı görüşünde. Öte yandan internette yayılan videolarda New York'un dumanlar öncesi ve sonrası fotoğrafları gündem oldu. Sadece 2 saat içerisinde mega şehir resmen sapsarı oldu.