Dünya 15 Temmuz şehitleri dünya çapında anılıyor

15 Temmuz şehitleri dünya çapında anılıyor

15.07.2019 - 15:52 | Son Güncellenme:

ABD'den İsveç'e, Avustralya'dan Rusya'ya, Hindistan'dan Güney Afrika'ya yeryüzünün her noktasında 15 Temmuz törenleri düzenleniyor. ABD'de bir grup Türk, ünlü Golden Gate Köprüsü'nden Türk bayrağı açarak geçiş yaptı.

15 Temmuz şehitleri dünya çapında anılıyor

Türkiye'nin en karanlık günden aydınlığa çıktığı 15 Temmuz'un üçüncü yıldönümü, dünya çapında etkinliklerle anılıyor.

Haberin Devamı

Resmi adı '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' olan etkinlikler, neredeyse her kıtada düzenleniyor.

Darbe girişiminde hayatlarını kaybeden şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törenlerde, Türk büyükelçiler ve temsilciler konuşma yaptı. Ayrıca şehitler için dualar okundu, 15 Temmuz gecesi için hazırlanan videolar gösterildi.

Avrupa'daki etkinliklerin bazı adresleri İngiltere, Fransa, İspanya, Belçika, İsveç, Bosna Hersek, Danimarka, Yunanistan, Rusya ve Portekiz'di.

Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerin takipçisi olacaklarını belirten Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, "Darbe girişiminden bu yana aradan geçen üç yılda sekiz firari asker ülkemize iade edilmedikleri gibi bunlara iltica verilmesi yönünde Yunan yargısının aldığı karar kesinlikle kabul edilebilir değildir" dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği, 15 Temmuz mesajı yayınladı. Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Bugün darbe girişiminin üçüncü yıl dönümü ve hepimiz o günü ve o geceyi çok iyi hatırlıyoruz. Türk halkıyla dayanışmamız sorgulanamaz" dedi.

Kafkaslar ve Orta Asya'da Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan'da törenler vardı.

Asya kıtasında Tayvan, Güney Kore, Hindistan, Malezya, Pakistan; Okyanusya'da Avustralya; Amerika kıtasında ABD ve Kanada; Afrika kıtasında Etiyopya, Güney Afrika ve Kenya; Ortadoğu'da ise Kudüs ve Irak etkinlik düzenlenen diğer noktalar oldu.

Bir grup Türk, San Francisco kentindeki Golden Gate köprüsünden Türk bayrağı açarak geçiş yaptı. Motosiklet ve otomobilleriyle gövde gösterisi yapan grupta farklı üniversitelerde görev yapan Türk akademisyenler ile Türk öğrenciler de vardı.

Güney Afrika lideri Cyril Ramaphosa, 15 Temmuz nedeniyle Türk heyetini kabul etti.

Bir diğer Afrika ülkesi Kenya'da şehitler için hatıra fidanlığı kuruldu ve fotoğraf sergisi açıldı.