Dünya 30 yıldır böylesi görülmedi! 160 kilometre hızla vurdu...

30 yıldır böylesi görülmedi! 160 kilometre hızla vurdu...

18.02.2022 - 13:33 | Son Güncellenme:

Avrupa şiddetli fırtınaların etkisi altında. Birleşik Krallık'ta sokağa çıkmama konusunda peş peşe uyarılar yapılıyor. Almanya'dan gelen görüntüler ise tüyler ürtertecek cinsten.

İngiltere ve Galler'de, yıllar sonra yaklaşan en güçlü fırtına için birçok yerde sokağa çıkmama uyarısı yapıldı. Londra polisi, Cuma günü için kırmızı uyarı verdi. Yetkililer, Birleşik Krallıkson 30 yılın en kötü fırtınasının vuracağı konusunda peş peşe uyarılar yaptı. Rüzgarın hızının saatte 160 kilometreye ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Ulusal Karayolları ve Meteoroloji yetkilileri, sabah 6'dan akşam 6'ya kadar şiddetli hava durumu uyarısında bulundu. Fırtına İngiltere'yi kasıp kavurmaya başlarken dün gece milyonlarca kişiye evde kalmaları, evden çalışmaları, seyahat planlarını iptal etmeleri ve kıyıdan uzak durmaları söylendi.

30 yıldır böylesi görülmedi 160 kilometre hızla vurdu...

Boris Johnson dün ordunun etkilenenlere yardım etmek için hazır olduğunu söylediği gibi, 1987'deki Büyük Fırtına'dan bu yana böyle bir olayın ilk örneği olacağını da sözlerine ekledi.

DALGALAR 12 METREYE ULAŞACAK

Aileler, ağaçların düşmesini, uçuşan enkazları, şiddetli su baskınlarını, çatıların uçmasını ve elektrik hatlarının düşmesini beklemeleri konusunda uyarıldı. Ayrıca İngiltere kıyılarında yollar trafiğe kapatıldı, demiryolları ve uçuşların aksaması konusunda uyarı yapıldı. Dalga boyunun 12 metreye ulaşabileceği de açıklandı.

Haberin Devamı

Tahminciler özellikle endişeli çünkü fırtına sabahın işlek saatlerinde ve yoğun nüfuslu bölgelere vuruyor. Dün gece, ülkenin çoğu fırtınanın gelişi nedeniyle kapanmaya başladı.

Ağaçların düşme riski nedeniyle birçok park ve popüler cazibe merkezi kapatılacak. Bu arada yetkililer, 990'da yaklaşık 50 kişinin ölümüne neden olan fırtına ve 1987'deki Büyük Fırtına'dan bu yana İngiltere'yi vuran en kötü fırtına olabileceği konusunda büyük endişe yaşıyor.

30 yıldır böylesi görülmedi 160 kilometre hızla vurdu...

Eunice Fırtınası'nın, İngiltere'nin güneybatısında ve Galler'de saatte 90 km hıza ulaşması bekleniyor. Olası su taşmaları, evler ve binaların zarar görmesi, elektrik kesintileri ve toplu taşımada aksaklıklar için bu bölgelerde yaşayanlar için uyarılar yapıldı.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Bu iki bölgede birçok okul da Cuma günü tatil edildi. Uyarı, yerel saatle sabah 7 ile 12 arası için verildi. Devon, Cornwall ve Somerset'te milyonlarca kişiye, fırtına sırasında evde kalmaları çağrısı yapıldı.

Galler'in geri kalan bölgeleri ve İngiltere'nin güneyinden Manchester'a kadar olan kısmı için de sarı uyarı verildi. Güçlü rüzgarın etkisini sürdüreceği anlamına gelen bu uyarı da, yerel saatle sabah 5 ve akşam 21 saatlerini kapsıyor.

Haberin Devamı

Galler'deki tüm tren seferleri durdurulurken tren yolu şirketleri, diğer bölgelerde de aksamalar olabileceğini; mecbur kalınmadıkça trenlerin kullanılmaması gerektiğini açıkladı.

30 yıldır böylesi görülmedi 160 kilometre hızla vurdu...

Ülkenin batısından başlayarak gün içinde zayıflaması beklenen fırtınanın etkisinin, hafta sonu güçlü rüzgar ve yoğun yağış olarak devam edeceği tahmin ediliyor.

Bundan önce en son kırmızı alarm geçen yıl Kasım ayında, İskoçya ve kuzeydoğu İngiltere için verilmişti. Tüm ülke için kırmızı alarm ise en son 2018'de verildi. Doğudan gelen güçlü fırtına, ülkede Şubat ve Mart ayları boyunca kar fırtınaları ve dondurucu soğuklara yol açmıştı.

Eunice Fırtınası, sadece birçok gün önce kuzeydoğu İngiltere'de bazı bölgelerde elektrik kesintilerine ve ulaşımda aksaklıklara yol açan Dudley Fırtınası sonrası geldiği için; henüz ilk fırtınanın etkisini atlatamayan bölgelerde sıkıntılara yol açabilir.

Dudley Fırtınası sebebiyle İskoçya'da Çarşamba akşamı tüm trenler iptal edilmişti, tren yolları Perşembe günü yeniden işlemeye başladı.

Haberin Devamı

DEV GALGALAR DEHŞETİ YAŞATTI

30 yıldır böylesi görülmedi 160 kilometre hızla vurdu...

Kuzey Almanya ise Ylenia Fırtınası'nın etkisi altında. Ülkenin kuzeyinde etkili olan fırtına nedeniyle birçok eyalette okullar tatil edildi ve elektrik kesintileri yaşandı. Hamburg kentinde Elbe Nehri üzerinde seyir halinde olan feribotun camları fırtına nedeniyle oluşan dalgalar nedeniyle patladı. Camların patlaması sonucu feribotta bulunan yolcular panikle kaçışırken, yaşanan olayın görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Almanya’da 3 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ylenia kasırgasının ardından yetkililer, beklenen kasırga için alarma geçti. Yetkililer, fırtına beraberinde karla karışık yağmur beklediklerini belirtirken, kasırga nedeniyle ağaçların devrilme ve çatıların uçma tehlikesine karşı halkın dikkatli olması çağrısı yapıldı. Alman Demir Yolları (Deutsche Bahn) beklenen kasırga nedeniyle birçok bölgeye demir yolu taşımacılığı yapılamayacağını bildirerek, seyahat edecek vatandaşların seyahatlerini erteleme çağrısında bulundu. Hükümet, fırtına nedeniyle kuzey Almanya ve Kuzey Ren-Vestfalya'nın bazı bölgelerinde de bölgesel taşımacılığı kademeli olarak durdurduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Ülkede, kasırga nedeniyle okullar tatil edilerek, bazı eyaletlerde cenaze merasimlerinin de yapılmayacağı belirtildi. Alman Meteorolog Dominik Jung, gelmesi beklenen kasırga için, “Son yılların en güçlü fırtınası olacak gibi” dedi. Fırtınanın, Almanya'nın ardından Hollanda ve Fransa'yı da etkisi altına alacağı, sahillerde dalga yüksekliğinin 5 metreyi bulacağı açıklandı.