Dünya ‘40 bin kişiyi püskürttük!’

‘40 bin kişiyi püskürttük!’

29.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yunanistan, tüm eleştirilere rağmen göçmenleri “püskürtmeye” ve geri itmeye devam ederken, son olarak bu yılın ilk 4 ayında “40 bin mülteciyi püskürttük” şeklinde açıklama yaptı.

‘40 bin kişiyi püskürttük’

Düzensiz göçmenler konusunda kötü bir sicile sahip olan, özellikle Ege’de “geri itme” vakaları ve kötü muameleler nedeniyle eleştirilen Yunanistan, bu yıl başından beri Meriç Nehri üzerinden ülkeye giriş yapmaya çalışan 40 bin düzensiz mülteciyi “püskürttüğünü” açıkladı.

Haberin Devamı

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre, Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Teodorikakos, “Skai” televizyonuna yaptığı açıklamada, “2022’nin ilk 4 ayında, yaklaşık 40 bin yasa dışı göçmen ülkeye kanunlara aykırı bir biçimde giriş yapmaya çalıştı” dedi. Bu kişilerin Meriç’te durdurulduğunu söyleyen Teodorikakos, “Ülkemize, sınırlarımıza yönelik her tehdidi etkin bir biçimde püskürtüyoruz” diye konuştu.

2020 yılında sınır kontrollerini güçlendiren Atina, Ankara’yı insan kaçakçılarına karşı gerekenleri yapmama suçlaması yöneltiyor. Teodorikakos, açıklamasında, Türkiye’nin “çaresiz durumdaki insanların geçişini sağlayan kaçakçıları hoş görmemesi ve bu durumları teşvik etmemesi” gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Sınırda donarak ölenler

Yunanistan ile Türkiye arasında doğal sınır oluşturan Meriç Nehri’nde su seviyesinin azaldığı ve bu nedenle son günlerde geçişlerin arttığı belirtiliyor.

Yunanistan Göç Bakanlığı kaynakları, ülkeye göçün, 2022’nin ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında daha fazla olduğunu söyledi. Yunanistan Mart 2020’de sınır kontrollerini artırmıştı. Sınırın belli bölümlerine kamera sistemleri ile radarlar yerleştirilmiş ve 40 kilometre uzunluğunda, beş metre yüksekliğinde çelik çit inşa edilmişti.

Yunanistan Göç Bakanlığı’nın verilerine göre bu yıl içinde ülkeye iltica başvurusunda bulunmak üzere 3 bin sığınmacı geldi. Sığınmacıların bin 100’ünün geçen Nisan ayında geldiği kaydedildi.