Dünya 5 yaşındaki kızını 3 gün üst üste hastaneye götürdü ama... 'Anne, ölüyormuş gibi hissediyorum'

5 yaşındaki kızını 3 gün üst üste hastaneye götürdü ama... 'Anne, ölüyormuş gibi hissediyorum'

07.12.2022 - 15:14 | Son Güncellenme:

Kısa sürede 9 çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan Strep A salgını, Birleşik Krallık'ı kasıp kavurmaya devam ediyor. Babası tarafından üç gün üst üste hastaneye götürülen 5 yaşındaki kız çocuğu, salgının dokuzuncu kurbanı oldu.

5 yaşındaki kızını 3 gün üst üste hastaneye götürdü ama... Anne, ölüyormuş gibi hissediyorum

İngiltere'de Pazartesi günü iki çocuğun daha Strep A bakterisi nedeniyle yaşamını yitirmesiyle, ülkede hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son üç ayda dokuza yükseldi. Sağlık uzmanları vakaların önümüzdeki haftalarda artmasını beklese de, çoğunun hafif şekilde atlatmasını umuyor.

Haberin Devamı

İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), Cumartesi günü ülkede Eylül ayından bu yana altı çocuğun Strep A enfeksiyonu nedeniyle öldüğünü söylemişti. Bu çocuklardan beş tanesi 10 yaşın altında. Galler’de de yedi yaşında bir çocuk yine aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

Pek çok insan bu enfeksiyonla ağır bir hastalık geçirmezken, oldukça bulaşıcı bu bakteriler ciddi hastalıklara ve komplikasyonlara neden olabiliyor.

ÜÇ GÜNDE ÜÇ KERE HASTANEYE GİTTİLER

Kalbi kırık bir baba, Strep A'dan ölen beş yaşındaki kızını, nasıl üç gün içinde üç kez hastaneye getirdiğini anlattı. Doktorlar ise bu süreçte ona sadece Lucozade ile bol su alması gerektiğini söyledi.

Kuzey İrlanda'nın Belfast kentinde yaşayan ve dün hayatını kaybeden Stella-Lily McCorkindale, genellikle zararsız olan hastalığa karşı hayatı tehdit eden bir komplikasyon geliştirdi ve Birleşik Krallık'ın dokuzuncu Strep A kurbanı oldu.

5 yaşındaki kızını 3 gün üst üste hastaneye götürdü ama... Anne, ölüyormuş gibi hissediyorum

Haberin Devamı

Babası Robert, ölmek üzere olduğunu söyleyen beş yaşındaki kızını, yoğun bakım ünitesine alınmadan önce üç kez Royal Belfast Çocuk Hastanesi'ne götürdüğünü aktardı.

Küçük kız, 26 Kasım Cumartesi günü kendini iyi hissetmeye başladı ve babası Robert McCorkindale, 28 Kasım Pazartesi günü art arda üç gün boyunca onu sağlık görevlilerine götürdü.

Şimdiyse hastane, beş yaşındaki çocuğun bakımının gözden geçirilmesini emretti ve yönetim personeli, ailesiyle tanışmayı teklif etti.

The Mirror'a konuşan McCorkindale, "Stella'nın vücudu 28 Kasım Pazartesi günü pes edene kadar, ona Strep A için test yapmaları gerekirdi" dedi ve ekledi:

Sanırım böylece savaşmak için fazladan iki günü daha olabilirdi.

Babası, Stella-Lily'yi ilk gün hastaneye nasıl taşıdığını, ancak "zorba ve baskıcı bir baba" gibi hissettirildiğini anlattı. Robert, kızının susuz kalmamasına yardımcı olması için ona Lucozade vermesinin tavsiye edildiğini ifade etti.

5 yaşındaki kızını 3 gün üst üste hastaneye götürdü ama... Anne, ölüyormuş gibi hissediyorum

Ertesi gün ikinci hastane ziyaretlerinde Stella-Lily tekrar eve gönderildi. 30 Kasım Çarşamba günü küçük kız, "Anne, ölüyormuş gibi hissediyorum' dedikten sonra bir kez daha hastaneye kaldırıldı. Doktorlar bu kez göğüs enfeksiyonu geçirdiğini keşfetti ve sepsis olabileceğinden endişe etti.

Haberin Devamı

PERŞEMBE GÜNÜ BEŞ DAKİKALIĞINA ÖLDÜ

Robert McCorkindale, kızına kan testi yapıldıktan sonra Strep A'nın doğrulandığını söyledi.

Mirror gazetesine yaptığı açıklamada, "Perşembe günü saat 3'te tüm vücudu kendini kapadı ve beş dakikalığına öldü. Ama onu geri getirmeyi başardılar" dedi.

Küçük kız daha sonra antibiyotik verilerek yapay komada tutuldu. 5 Aralık Pazartesi günü ise Stella-Lily hayatını kaybetti.

Hastane sözcüsü Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Stella-Lilly'nin vefatının ardından McCorkindale ailesine en derin taziyelerimizi gönderiyoruz. Stella-Lilly'nin gördüğü bakımın her yönü dikkatlice inceleniyor. Bir çocuğun ölümü, aile ve arkadaşlar için yürek burkan bir olaydır ve bu tür trajik durumlarda aileye yas tutması için alan bırakıyoruz. Hastane yönetimi, Stella-Lily'nin ailesiyle kendilerine uygun bir zamanda görüşmek üzere hazır bekliyor olacak. Bu inanılmaz derecede üzücü zamanda, düşüncelerimiz ve en iyi dileklerimiz onlarla birlikte.

McCorkindale, 'prensesi' ülkeyi kasıp kavuran hastalıktan öldükten sonra insanlara 'duaları, düşünceleri, içten duyguları ve sevgileri' için teşekkür etti. İyi dilekleri işe yarasaydı, beş yaşındaki kızının 'babasının elini tutarak o hastaneden çıkıp gideceğini' söyledi.

STREP A NEDİR?

Strep A, boğazda ve deride görülebilecek bir bakteri. Pek çok insan bakteriyi farkında olmadan zararsız bir şekilde taşıyabilir. Ancak bu hasta olabilecek diğer kişilere bulaştırmasında bir engel değil.

Haberin Devamı

NASIL YAKALANIYOR?

5 yaşındaki kızını 3 gün üst üste hastaneye götürdü ama... Anne, ölüyormuş gibi hissediyorum

İnsanlar bu bakteriyi, yakın temas, öksürük ve hapşırma yoluyla alabiliyor. Salgınlar okullar ve bakımevlerinde görülebiliyor.

BELİRTİLERİ NELER?

A Grubu Strep bakterilerinin neden olduğu enfeksiyon normalde boğaz ağrısı ve cilt enfeksiyonları semptomlarıyla hafif atlatılıyor. Antibiyotiklerle de kolayca tedavi edilebiliyor.

Ancak Strep A bakterileri, başka daha ciddi olabilecek bazı hastalıklarla da neden olabilir. Bunlardan biri de çoğunlukla çocukları etkileyen kızıl hastalığı (scarlet). Bu hastalık için de antibiyotiğe ihtiyaç duyuluyor.

KIZIL HASTALIĞI NEDİR?

Halk sağlığı yetkililerine bildirilmesi gereken bulaşıcı bir hastalık olan kızıl hastalığı, bu sayede hızlı bir şekilde tedavi edilebilir ve salgınlar kontrol altına alınabilir.

Döküntü ile birlikte ateş, boğaz ağrısı ve boyun bezlerinin şişmesi gibi grip benzeri semptomlara neden olur. Kızarıklığın daha koyu ciltlerde tespiti daha zordur. Ancak pütürlü bir yüzey hissi verir.

5 yaşındaki kızını 3 gün üst üste hastaneye götürdü ama... Anne, ölüyormuş gibi hissediyorum

Kızıl hastalığı geçiren bazı kişilerde dil, çilek dili olarak adlandırılan bir görünüme sahip olabilir. Dil, beyaz bir iltihapla kaplanır. İltihabın ortadan kalkmasıyla da dil kırmızı üzeri noktalı bir görünüm elde eder.

Haberin Devamı

STREP A TEHLİKELİ Mİ?

Nadir de olsa Strep A, iGAS olarak bilinen ve A grubu streptokoksik enfeksiyona yol açabilir. Bu ölümcül bir sonuç doğurabilir.

Bu hastalık, bakterilerin bağışıklık sistemine geçmesiyle yaşanır. Eğer zaten hastaysanız ya da kanser gibi hastalıkların tedavisi altındaysanız, bu sizin bağışıklık sisteminizi etkileyebilir.

Hastalığın 38 derecenin üzerinde yüksek ateş ve şiddetli kas ağrıları gibi belirtileri olur. Acil, erken tıbbi yardım çok önemlidir.

UKHSA, yukarıdaki belirtilerle ek olarak açıklanamayan kusma ve ishal şikayetleri de varsa insanların sağlık birimlerine başvurmaları yönünde uyarılarda bulundu.

Çocuğunuz Strep A’nın neden olabileceği bir semptoma sahipse doktorunuzla konuşmalısınız. Strep A’ya sahip birisiyle temas halinde olup olmadığınız belirtmeniz de oldukça önemli.

AŞISI VAR MI?

Aşısı bulunmayan Strep A, antibiyotiklerle tedavi ediliyor.