Dünya 60 milyon öğrenciye uzaydan ders

60 milyon öğrenciye uzaydan ders

20.06.2013 - 13:30 | Son Güncellenme:

Çin’in uzaya gönderdiği Shenzhou -10 (Kutsal Gemi) adlı uzay mekiğinde bulunan bayan astronot (Çinliler taykonot diye adlandırıyor) Wang Yaping, 60 milyon öğrenciye uzaydan ders anlattı.

60 milyon öğrenciye uzaydan ders

Yerel saatle 10.05’te başlayan ve devlet televizyonu CCTV’den canlı yayınlanan 40 dakikalık derste, ilk olarak astronotların uzay modülündeki yaşamlarından kısa kesitler gösterildi. Wang, Tiangong-1 modülündeki ekip arkadaşları kaptan Nie Haisheng ve Zhang Xiaoguang'ın yardımlarıyla, değişik deneyler yaparak, öğrencilerin beğenisini kazandı.

Wang, öğrencilerin sorularını canlı video bağlantısıyla dinledi ve deneylerini teker teker uygulamalı olarak gösterdi. Cisimlerin ağırlığını ölçme, yalın sarkaç deneyi, jiroskopik hareket, su balonu ve su tabakası gibi beş temel fizik deneyini başarıyla yapan Çinli astronot ekibi, öğrencilere ve ekranları başındaki izleyicilere heyecanlı anlar yaşattı.

Mekiğin içindeki yer çekimsiz ortamda cisimlerin hareket özelliği ve sıvıların yüzey gerilimi gibi fizik olaylarını dünyadaki öğrenci ve öğretmenlere anlatan Wang ve ekip arkadaşları, dersin sonunda öğrencilere başarılar diledi.

Çin medyasına göre, Çin genelindeki 80 bin okuldan 60 milyondan fazla ortaokul öğrencisi ve öğretmen eş zamanlı olarak, Çin’in uzaydaki ilk öğretmeni olan Wang’ın yer küreden 340 kilometre yükseklikteki dersini izledi. Çin Eğitim Bakanlığı’nca davet edilen öğrenciler, Pekin’deki Renmin Üniversirtesi’ne bağlı bir ortaokulda uzay dersini dinledi. Öğrenciler, azınlık milliyetlere mensup öğrenciler, göçmen işçilerin çocukları ile Hong Kong, Makao ve Tayvan’dan gelen öğrenci temsilcilerinden oluşuyor.

Uzayda dünyanın ilk öğretmeni, ABD'den 37 yaşındaki ortaokul öğretmeni Christa McAuliffe’ydi. Ancak Uzay Mekiği Challenger’ın 28 Ocak 1986 tarihinde uçuştan 73 saniye sonra parçalanmasıyla birlikte McAuliffe ve diğer altı mürettebat ölmüştü. Daha sonra astronot olan Barbara Morgan, McAuliffe’nin misyonunu 2007’de Endeavor uzay aracı ile tamamladı. Morgan, video linki üzerinden öğrencilere uzayda egzersiz ve suyun nasıl içildiğini göstermişti.

Çinli astronot ekibinin uzay yolculuğu 15 gün sürecek. Tiengong-1 modülüyle otomatik olarak geçen hafta kenetlenen Shenzhou 10, gelecek hafta da manuel olarak kenetlenecek. Çin, Ekim 2003’te Shenzhou 5 adlı araçla Rusya ve ABD'den sonra uzaya insan gönderen üçüncü ülke olmuştu. Bu seferki misyon ise Çin'in mürettebatlı uzay uçuşunun beşincisi oluyor.

3 astronot modülde, çok sayıda tıp deneyleri, astronotların uçuş görevi gücünü deneme, uzay aracına tamir ve benzeri deneyler yapma, teknoloji deneyleri gibi faaliyetler yapacak. 15 gün sonra ise uzay aracı astronotlarla birlikte yeryüzüne dönecek, ülkenin uzay programında tarihi öneme sahip Tiangong-1’in uzay yolculuğu ise sürecek.

UFO GÖRMEDİK

Haberin Devamı

Çin’in uzaya gönderdiği ikinci kadın astronot da olan Wang Yaping, öğrencilerle konuşurken, uzay yolculukları sırasında şu ana kadar UFO görmediklerini söyledi. Wang şöyle konuştu: ‘’Modüldeki ön camlardan dünyayı ve çok sayıda yıldızları görüyoruz. Ancak şu ana kadar UFO görmedik. Atmosferdeki engellerin azlığından dolayı, gördüğümüz yıldızlar çok parlak görünüyor. Ancak ışıltılı değiller. Atmosferdeki ışık saçılmalarının olmaması nedeniyle gördüğümüz gökyüzü mavi değil, derin karanlık. Ayrıca size çok özel bir şey anlatayım: 90 dakikada bir dünyanın çevresini dolaştığımız için bir günde güneşin doğuşunu 16 kez görüyoruz.