Dünya 800 yıllık minare yıkılmak üzere! 'Korkunç bir trajedi'

800 yıllık minare yıkılmak üzere! 'Korkunç bir trajedi'

27.12.2021 - 13:40 | Son Güncellenme:

İngiliz Telegraph'ın haberine göre, Afganistan'ın en büyük arkeolojik hazinelerinden biri olan 800 yıllık bir minare, sel nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

800 yıllık minare yıkılmak üzere Korkunç bir trajedi

Nelson Sütunu'ndan daha uzun olan Jam Minare, Birleşmiş Milletler dünya mirası alanları listesinde yer alıyor ancak şu anda 'endişe verici derecede istikrarsız' bir durumda.

Haberin Devamı

Arkeologlar, 65 metre yüksekliğindeki minarenin durumunun, nem ve buzun tuğlaya girip hasarı artırmasıyla kış boyunca daha da kötüleşeceğinden korkuyor.

Bu ayın başlarında bir Taliban yetkilisi, önlem alınmazsa üç katlı kulenin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarmıştı.

Eski denizaşırı kalkınma bakanı Rory Stewart, Ghor eyaletindeki minarenin kaybının 'korkunç bir trajedi' olacağını söyledi.

800 yıllık minare yıkılmak üzere Korkunç bir trajedi

2002'de ülke içinde trekking yaparken minarenin yanından geçen Stewart, kulenin Orta Asya'daki en önemli anıtlardan biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "14 bin metrelik bir geçidi aşarak bu küçücük, dar, ıssız yoldan aşağı iniyorsunuz ve aniden vadinin ortasında bununla karşılaşıyorsunuz.

Haberin Devamı

“Böyle bir şeyi kaybetmek son 50 ya da 60 yılda yaşayabileceğimiz en büyük, en yıkıcı kültürel kayıplardan biri olur.”

12. yüzyılın sonlarında tuğladan yapılmış minare, Hari Rud ve Jam Rud nehirlerinin birleştiği yerde, ulaşılması zor bir vadide yer alıyor. Üç silindirik seviyesi, sekizgen bir tabandan yükseliyor ve tüm kule, Kur-an metinlerinin yer aldığı ayrıntılı bir dekorasyonla kaplı.