Dünya ‘AB ordusu’ Taliban ‘sayesinde’ kurulabilir!

‘AB ordusu’ Taliban ‘sayesinde’ kurulabilir!

04.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

AB, Taliban yönetimini tanımayacağını açıklarken, Kabil’den tahliye esnasındaki kaos, Birlik içinde ‘AB ordusu’ tartışmalarını yeniden alevlendirdi

‘AB ordusu’ Taliban  ‘sayesinde’ kurulabilir

DIŞ HABERLER - Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından, özellikle Batı dünyasının Taliban yönetimine karşı takınacağı tavır tartışma konusu olurken, dün bu konuda Avrupa Birliği’nden (AB) net bir açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, AB’nin Taliban’ı tanımayacağını belirtti. Borrell, AB’nin sıkı güvenlik şartlarının sağlanması koşuluyla Taliban’la çalışılabileceğini ancak bunun militan grubu “resmen tanımak” anlamına gelmediğini söyledi. Reuters’ın aktardığı habere göre, Borrell, “Afgan nüfusuna destek olmak için Afganistan’daki yeni hükümetle çalışmamız gerekecek, bu tanımak anlamına gelmiyor. Bu operasyonel bir çalışma” dedi.

Borrell, Afganistan’ın başka ülkelere terör tehlikesi yaratanlar için bir merkeze dönmemesi gerektiğini de vurguladı.

AB’nin Kabil’de üye ülkelerin ortak bir temsilcilikle temsil edilmesi ve Taliban ile görüşmelerin de bunun üzerinden gerçekleşmesi bekleniyor. ABD yönetimi de geçtiğimiz günlerde benzer açıklamalarda bulunmuştu. Bununla birlikte Çin ve Rusya Taliban’a karşı daha ılımlı tavır sergiliyor.

Haberin Devamı

5 bin kişilik güç

Öte yandan özellikle Kabil’den gerçekleştirilen tahliyelerde AB’nin yine ABD’ye bağımlı olması, “AB ordusu” tartışmalarını iyice alevlendirdi.

Slovenya’daki AB Savunma Bakanları toplantısının gündeminde, bu konu ilk sıradaydı. Afganistan’da yaşananları “fiyasko” olarak değerlendiren AB savunma bakanları, “AB’nin bir havaalanını bile koruyabilecek kadar gücü olmamasının dünyaya verilen çok olumsuz bir mesaj olduğunu” belirtti.

Borrell’in “acil durumlarda konuşlandırılabilecek 5 bin kişilik askeri güç oluşturulması” önerisi konusunda nasıl bir karar alınacağı ise merak konusu.

Kadınların protestosu sürüyor

Afganistan’ın Herat kentinde önceki gün Afgan kadınları tarafından yapılan gösteriler Kabil’e sıçradı. Başkanlık Sarayı önünde toplanan kadınlar, kadın haklarının korunması ve hükümette kadınların da yer alması çağrısında bulundu. Gösterilerde “Hep birlikteyiz, baskıyı kırarız”, “Kadın hakları, erkeklerle eşitlik” gibi sloganlar vardı.

Uçuşlar yeniden başladı

Kabil Havaalanı’nın işletilmesi konusunda Türkiye ve Katar’ın da aralarında bulunduğu ülkelerle müzakereler sürerken, havalimanında uçuş hareketliliği başladı. Taliban, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) bir heyetin uçakla Afganistan’a geldiğini açıkladı. Emirlikler Haber Ajansı ise, BAE’nin Afgan halkı için ülkeye acil tıbbi ve gıda yardımı taşıyan bir uçak gönderdiğini duyurdu. Öte yandan Pakistan Uluslararası Havayolları’nın da Kabil seferleri için uçak bileti satışına başladığı aktarıldı. Afganistan Havayolları şirketi Ariana Afghan’ın CEO’su Tamim Ahmadi de “Taliban ve havacılık makamlarından yeşil ışık aldıklarını” belirtti.