Dünya ABD Devlet Sekreteri Yardımcısı Danıel Fırd, Kosova ziyaretinde bulundu

ABD Devlet Sekreteri Yardımcısı Danıel Fırd, Kosova ziyaretinde bulundu

17.11.2008 - 21:35 | Son Güncellenme:

.

ABD Devlet Sekreteri Yardımcısı Danıel Fırd, Kosova ziyaretinde bulundu

EULEX'in Kosova’ya yerleşmesine ilişkin bir haftadır süren Ban Ki Moon tarafından hazırlanan altı noktalık planı reddeden Kosova lideri bugün Kosova’ya gelen ABD Devlet Sekreteri Daniel Frid ile bir araya geldi.
Daniel Frid ve beraberindeki 10 kişilik heyet Kosova Başkanı Fatmir Saydiyu tarafından karşılandı. Üç saat süren görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında Frid, Seydiyu ve Kosova Başbakanı Haşim Taci bir araya geldi. Fatmir Seydiyu Daniel Frid ve eşliğindeki heyetle ‘Eulex'in Kosova’ya yerleştirilmesi konusunu görüştüklerini ve 6 noktalık planla Eulix’in Kosova’ya gelmesine karşı olduklarını ilettiğini belirtti. Seydiyu ‘Eulex’in Kosova’ya yerleşmesini Kosova yasalarına göre davranacağını bildirdiği için kabul etmiştik. Ne var ki Sırbistan’ın baskılarıyla Ban Ki Moon tarafından hazırlanan 6 noktalık planla Eulex’i Kosova’ya kabul edemeyiz” dedi.
Başbakan Haşim Taci de ‘Kosova’nın bağımsızlığına kavuşmasında ABD’nin büyük rol oynadığını her zaman belirttik. Onlardan Eulix konusunda yardım talep ediyoruz. Çünklü ben bu plana imza atarsam Kosova’yı satmış olacağım. Bunu kabul edemem Gerekirse başbakanlık görevinden istifa ederim” şeklinde konuştu.
ABD Devlet Sekreteri yardımcısı Daniel Frid ise “Bizler her zaman Kosova’nın, Kosova halkının yanında olduk. Şimdi de yanındayız. Ban Ki Moon ‘Eulex’e ilişkin 6 noktalık plana gelince ABD bunu desteklemektedir. Fakat Kosova’nın bağımsızlığını da göz önünde bulundurmaktadır. Ban Ki Moon planına Kosova yetkililerinin red cevabını saygıyla karşılıyoruz. Kosova halkı ve yetkililerinin bu konuda ne kadar tedirgin olduklarının farkındayız. Bu nedenle Avrupa’da yapacağım bazı görüşmelerde bu planın bazı noktalarının değiştirilmesini önereceğim” ifadelerini kullandı. Fird bağımsız Kosova’nın AB içinde yer aldığını vurgularken planın değişip değişmeyeceğiyle ilgili yorum yapamayacağını belirtti.