20.05.2025 - 20:17 | Son Güncellenme:
AA
Dışişleri Bakanı Rubio, "Bu hükümetin başarılı olmasına yardımcı olmak istiyoruz çünkü alternatif tam ölçekli bir iç savaş ve kaos ve bu da elbette tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracaktır." dedi.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara hükümetinin başarısız olması durumunda tüm bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşıdığını vurgulayan Rubio, şöyle konuştu:
"Aslında, açıkçası, geçiş otoritesinin karşı karşıya olduğu zorluklar göz önüne alındığında, potansiyel bir çöküşe ve feci boyutlarda tam ölçekli bir iç savaşa, temelde ülkenin bölünmesine belki birkaç ay değil, haftalar uzaklıkta olduğunu değerlendiriyoruz."
Yaptırımların kaldırılmasının, komşu ülkelerin Suriye hükümetine destek sağlamasını kolaylaştıracağını belirten Rubio, Türkiye'deki büyükelçilik personeli de dahil olmak üzere ABD yetkililerinin, özellikle kolluk kuvvetleri için ihtiyaç duydukları yardım konusunda Suriye'nin ihtiyaçları için yerel ortaklarla koordinasyon sağlayabileceğine değindi.
Rubio, DEAŞ ile ilgili endişelerin dile getirildiği Senato oturumunda, bu terör örgütünün mevcut Suriye yönetiminden "nefret ettiğini" çünkü Şara hükümetinin DEAŞ için "ciddi bir risk" oluşturduğunu söyledi.
Suriye'de hükümetin görevini yapamadığı her günün, "DEAŞ'ın kendini yeniden oluşturma kabiliyetine ulaştığı bir gün" olacağını söyleyen Rubio, ABD'nin bu tehlikeyi önlemek için bir süre daha Suriye'de asker bulunduracağını belirtti.
RUBİO PROTESTO EDİLDİ
Rubio, açıklama yaptığı sırada birkaç kişi tarafından İsrail’e yapılan silah yardımları nedeniyle protesto edildi. Protestocular, "Soykırımı durdurun" sloganlarıyla Rubio’nun konuşmasını kesti. Güvenlik görevlileri, protestoculara salondan çıkardı.
RÜMEYSA ÖZTÜRK TARTIŞMASI
Rubio, ABD Kongresi'nde ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi duruşmasında Dışişleri Bakanlığının 2026 yılına yönelik bütçe talebi hakkında ifade verdi.
ABD'nin Cumhuriyetçi hükümetinin dış politika uygulamalarını sert dille eleştiren Demokrat Senatör Van Hollen, Rubio'nun, Öztürk'ün "sadece Tuft Üniversitesi'nin internet sitesindeki bir makalesi" nedeniyle vizesini iptal etmesine açıklık getirmesini istedi.
Van Hollen, "Rümeysa Öztürk'ün suçu sadece, Tufts Üniversitesi'nin gazetesinde Gazze'deki savaşa tepki olarak bir köşe yazısına ortak yazarlık yapmasıydı. Kendi bakanlığınız terörizmle hiçbir bağlantı bulamadı. O, antisemitik bir açıklama yapmadı ancak yine de vizesini iptal ettiniz ve onu Louisiana'da gözaltına gönderdiniz." ifadelerini kullandı.
Van Hollen'ın dış politika eleştirilerine karşın, ABD dış yardımlarıyla ilgili kesintileri savunan Rubio, Öztürk ile ilgili soruyu ise geçiştirmeye çalıştı.
Rubio'nun, bazı üniversitelerde öğrencilerin okul kütüphanesini dağıttığını ve binaları ateşe vermeye çalıştığını söylemesi üzerine Van Hollen, "Bayan Öztürk'ün yaptığı bu muydu? Şu an burada sadece laf ebeliği yapıyorsunuz." dedi.
"DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İÇİN SİZE OY VERDİĞİM İÇİN PİŞMAN OLDUĞUMU SÖYLEMELİYİM"
Komite toplantısında Dışişleri Bakanı Rubio'nun sözünü zaman zaman kesen Van Hollen, "Dışişleri Bakanlığı için size oy verdiğim için pişman olduğumu söylemeliyim." ifadesini kullandı.
Van Hollen'a, "Bana oy verdiğiniz için pişman olmanız, iyi bir iş yaptığımı doğruluyor." yanıtını veren Rubio, üniversite kampüslerinde sorun çıkaran öğrencilerin vizelerini iptal etmeye devam edeceklerini belirterek, mevcut uygulamalarını savundu.
Van Hollen, Rubio'nun bu sözlerine, kinayeli bir şekilde "Bayan Öztürk gibi insanları hapse attığınızda kendimi çok güvende hissediyorum." cevabını verdi. İkili arasındaki gerginliğin artması üzerine komite oturumunu yöneten Senator James E. Risch, bir başka Senatöre söz vererek, toplantıyı sürdürdü.