Dünya ABD Kongresi'nden 'Çin Komisyonu' oturumu!

ABD Kongresi'nden 'Çin Komisyonu' oturumu!

01.03.2023 - 10:59 | Son Güncellenme:

Temsilciler Meclisi'nde yeni bir komisyon, Çin hükümetinin ABD ekonomisi ve güvenliği için oluşturduğu tehlikelere karşı çalışmalarına başladı.

ABD Kongresinden Çin Komisyonu oturumu

Bazıları komisyondaki oturumların ABD ve Çin arasındaki tansiyonu artırabileceğini söylerken, panelin başkanı iki ülke arasındaki rekabeti "21. yüzyılda hayatın nasıl görüneceğine dair varoluşsal bir mücadele" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Komisyon başkanı, Cumhuriyetçi Wisconsin Temsilcisi Mike Gallagher, oturumu acil harekete geçilmesi çağrısıyla açtı. Çini konu alan tasarılarda ortak zemin bulmanın zorluğuna değinerek, Çin hükümetinin komisyonun çabalarına karşı çıkmaya hazır olan Wall Street'te kendisine dostlar bulduğunu söyledi.

Gallagher, komisyonun gelecek iki yıl boyunca birkaç tasarıyı sonuçlandırmasını ve uzun vadeli politikalar hakkında bir dizi tavsiye yayınlamasını umuyor. Gallagher'ın şimdiye kadar Demokratlar'ın katılım ve desteğine sahip olduğu görülüyor.

ANINDA İSTİFA ETMİŞTİ

Bugünkü oturumun tanıkları arasında eski Başkan Donald Trump'ın iki eski danışmanı Matthew Pottinger ve H.R. McMaster da vardı. Ulusal güvenlik danışman yardımcısı Matthew Pottinger 6 Ocak 2021'de ABD Kongresine düzenlenen baskının hemen ardından istifa etmişti. H.R. McMaster ise Şubat 2017'den Nisan 2018'e kadar Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olmuştu.

Haberin Devamı

TİCARET TAVSİYESİ GELDİ

McMaster, Kongreyi, ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası sistemler tarafından memnunlukla karşılanan Çin'in ekonomisinin ve yönetim biçiminin liberalleşeceği fikrine çok uzun süre kapıldığı konusunda uyardı. McMaster ABD'ye, Çin Komünist Partisi'nin askeri ve ekonomik avantaj sağlamak için kullanabileceği hassas teknoloji transfer eden ticaret veya yatırımlara katılmamasını tavsiye etti.

Ayrıca ABD'nin Çin'de Komünist Parti'nin özgürlükleri bastırmasına ve teknoloji ile desteklenen polis devletini pekiştirmesine yardımcı olacak şekilde iş yapmaması gerektiğini söyledi.

Oturumlar, Çin ile ABD arasındaki rekabetin ve gerilimin arttığı bir zamanda geldi. ABD, müttefikleri ve Çin Tayvan veya başka bir gerilim yüzünden çıkabilecek olası bir çatışmaya karşı Hint-Pasifik'teki askeri mevzilerini güçlendiriyor.

Geçen yaz, Çin savaş gemileri ve savaş uçakları, dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin ardından bölgede tatbikatlarını arttırmıştı.