Dünya ABD Suriye’den çekiliyor! Karar Erdoğan-Trump görüşmesinin ardından geldi

ABD Suriye’den çekiliyor! Karar Erdoğan-Trump görüşmesinin ardından geldi

20.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

“Suriye’de bulunmamızın tek nedeni olan DAEŞ’i yendik” diyen ABD Başkanı Trump, Dışişleri Bakanlığı personelinin 24 saat, 2 bine yakın askerin ise 30 gün içinde çekilmesini istedi

ABD Suriye’den çekiliyor Karar Erdoğan-Trump görüşmesinin ardından geldi

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde Fırat’ın doğusuna yönelik olası harekâtı öncesi ABD’den sürpriz bir adım geldi. ABD Başkanı Donald Trump ve Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda ABD askerlerinin Suriye’den çekileceği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı personelinin 24 saatte, askerlerin ise 30 ile 100 gün içinde ABD’ye döneceği ifade edildi. Pentagon’dan yapılan açıklamada ise ‘Dönüş başladı’ ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada Suriye’de bulunmalarının tek nedeni olan DAEŞ’i yendiklerini belirtti. Trump, “Başkanlığım döneminde Suriye’de bulunmamızın tek nedeni olan DAEŞ’i yendik” ifadesini kullandı. Trump’ın ardından Beyaz Saray’dan da yazılı açıklama yapıldı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, açıklamada, “5 yıl önce DAEŞ Orta Doğu’da çok güçlüydü ve şimdi ABD bu bölgede halifelik ilan eden bu grubu yendi” ifadesini kullandı. DAEŞ’e karşı Suriye’de alınan galibiyetlerin, Küresel Koalisyon’un sona erdiğine işaret etmediğini aktaran Sanders, “DAEŞ’le mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘30 günde geri çekin’

Amerikan medyası ise çekilme planının detaylarını paylaştı. Dışişleri yetkililerine dayandırılan haberlerde, ABD’nin, Suriye’deki tüm Dışişleri personelini 24 saat, askerlerin ise 60 ile 100 gün içinde çekeceği öne sürüldü. New York Times gazetesinde yer alan habere göre ise, Trump, Suriye’den hızlı bir çekilme emrinde bulunarak, bölgede sayıları 2 bini bulan ABD askerinin 30 gün içerisinde çekilmesini istedi.

Pentagon: Dönüş başladı

Gelişmelerin ardından ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) da bir açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü Dana White, açıklamada, “Koalisyon DAEŞ’in elindeki toprakları özgürleştirdi ancak DAEŞ’e karşı kampanya bitmedi. DAEŞ karşıtı kampanyanın yeni aşamasına geçerken Suriye’den askerlerimizin eve dönüş sürecini başlattık” ifadesini kullandı. Kuvvet koruma ve operasyonların güvenliği için daha fazla detay vermeyeceğini belirten White, “DAEŞ’i her nerede faaliyet gösterirse göstersin DAEŞ’i yenmek üzere ortak ve müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

‘Erdoğan’la görüşmenin ardından karar alındı’

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD’li yetkili, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında cuma günü yapılan telefon görüşmesinin ABD’nin kararında rol oynadığını belirterek, “Şu anda takip eden her şey, bu telefon görüşmesinde yapılan anlaşmanın uygulanmasıdır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan’a iletti

Ayrıca Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Trump, asker çekeceklerini Erdoğan’a iletti. Trump, son iki yıldır Suriye’den çıkmak istiyordu. ABD’nin amacı Suriye’deki iç savaşı bitirmek değil, DAEŞ’i yenmekti” denildi.

Rusya: İnandırıcı değil

ABD’nin Suriye’den çekileceğini açıklaması Rusya tarafından inandırıcı bulunmadı. ABD’nin çekilme kararını Rus haber ajansı RİA Novosti’ye değerlendiren Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, karara ‘şüpheyle’ yaklaştıklarını belirtti. Klintseviç, ABD’nin Suriye’den tümüyle çekileceğine inanmadıklarını belirterek, “ABD, özel kuvvetlerini ve hava güçlerini Suriye’de bırakacaktır. Rusya da Şam’la yaptığı anlaşmalar doğrultusunda Suriye’de kalmaya devam edecek” dedi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “ABD’nin Suriye’den çekilme kararı sonrasında, ülkede siyasi çözüme ulaşma olasılığı arttı” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

İsrail: ABD bizi bilgilendirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ile pazartesi günü görüştüğünü ve askerlerini Suriye’den çekme fikrini kendisi ile paylaştığını belirtti. Çekilme adımının Amerikan’ın kendi kararı olduğunu ifade eden Netanyahu, “ABD yönetimi bölgedeki nüfuzunu göstermek için başka yollara sahip olduğunu açıkça belirtti” dedi. Sürecin İsrail’e etkilerini değerlendireceklerini dile getiren Netanyahu, “Her halükarda bölgeden (gelecek tehlikelerden) kendimizi koruyacağız” ifadelerini kullandı.

İngiltere’den tepki

İngiltere Dışişleri Bakanı Tobias Ellwood ise, Trump’ın DAEŞ’in yenilgiye uğratıldığı sözlerine tepki göstererek, “Kesinlikle katılmıyorum. (DAEŞ) başka türlü aşırılık şekillerine büründü ve tehdit hâlâ geçerli” diye konuştu. l

‘YPG/PKK şaşkınlık içerisinde’

ABD yönetiminin Suriye’deki askeri birliklerini çekmeye başlayacağını açıklaması sahadaki ‘ortağı’ YPG/PKK’da şaşkınlığa sebep oldu. YPG/PKK’ya ait ya da örgüte yakınlığıyla bilinen sosyal medya hesapları büyük ölçüde duruma sessiz kaldı. Bazı hesaplarda ise ABD’nin örgütü yüz üstü bıraktığı yorumları yapıldı. YPG/PKK elebaşlarının sözde yerel idarelere talimatlar göndererek kitle gösterileri düzenlemelerini istediği bildirildi.