Dünya ABD'den bir skandal hamle daha! Korgeneral Glynn'ne özel görev

ABD'den bir skandal hamle daha! Korgeneral Glynn'ne özel görev

24.10.2023 - 10:24 | Son Güncellenme:

İsrail'in Gazze'ye düzenleyeceği kara harekatına ABD başından beri temkinli yaklaşıyor. Dünya basını her fırsatta İsrail'in harekatı gerçekleştireceğini ancak askeri anlamda bir planı olmadığını yazarken, Washington yönetimi Tel Aviv için en kritik isimlerden birine özel bir görev verdi.

ABDden bir skandal hamle daha Korgeneral Glynnne özel görev

Hamas'ın sürpriz saldırısıyla alt üst olan İsrail, 1973 yılından sonra ilk kez resmi savaş ilan etti. Bu karar sonrası Gazze'yi adeta bombardıman yağmuruna tutan Tel Aviv hükümeti, kara harekatı için planlamaya koyuldu. Hamas'ın saldırısı sonrası bölgede İran ve Hizbullah'ın ikinci bir cephe açmaması için ABD Doğu Akdeniz'e uçak gemisi yolladı. ABD'li yetkililer uçak gemisinin yanı sıra uluslararası arenada yaptıkları her açıklamada İsrail'in yanında olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

İSRAİLLİ DİPLOMAT YALANDI

Gazze'nin dar sokakları ve altında bulunan 'Metro' tünelleriyle İsrail ordusu ve ABD'li yetkililer kara harekatına şimdilik mesafeli duruyor. Üst düzey ABD'li yetkililer ise New York Times'a İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik bir kara saldırısına hazır olmadığını söyledi. Washington'daki İsrailli yetkililer konuyla ilgili görüş vermedi ancak Pazar günü İsrail Büyükelçiliğinden bir diplomat, ABD hükümetinin İsraillilere kara saldırısını ertelemeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu yalanladı.

GAZZE'YE 'SINIRLI' OPERASYON

İsrail dün Gazze'ye 'Sınırlı' bir operasyon düzenledi. Operasyon sonrası açıklamalarda bulunan yetkililer bölgede 222 rehinenin olduğunu kaydetti, bu rehinelerden daha sonra ikisi serbest bırakıldı. Hamas, İsrail'in dün gece Gazze'ye girdiğini doğruladı. Kassam Tugayları, bölgede İsrail askerleriyle çatışma yaşadı. Hamas'ın iddiasına göre zırhlı birliklerle Han Yunus tarafından gelen İsrail ordusu çatışmaların ardından geri çekildi. Hamas ayrıca 'İsrail ordusuna ait iki buldozer ve bir tankı imha ettik, onları geri çekilmeye zorladık' dedi.

Haberin Devamı

ABDden bir skandal hamle daha Korgeneral Glynnne özel görev

ABD'DEN ÖZEL ASKER

Olası kara harekatı hakkında sayısız teori ortaya atılırken dünya basınında çıkan haberler konuyla ilgili deprem etkisi yarattı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın toplantısında bir gazetecinin 'General James Glynn ve diğer bazı kişilerin İsraillilere danışmanlık yapmaları için gönderildiğini teyit edebilir misiniz' sorusuna 'General Glynn İsrail'in yürüttüğü operasyonlara liderlik edebilecek tecrübeye sabit' dedi.

ABDden bir skandal hamle daha Korgeneral Glynnne özel görev

'ABD PERSONELİNİ DE KORUYACAK'

Kirby ayrıca, Glynn'in Gazze'deki çatışmalar esnasında sivil ve asker kaybının en aza indirmek için rehberlik edeceğini bildirdi. Glynn'in bölgedeki görevlerinden biri de ABD personelinin güvenliğini sağlamak olacak. Öte yandan ABD'de merkezli Axios haber sitesi, Biden'ın, İsrail ordusuna danışmanlık yapması için başka üst düzey yetkililerle birlikte Irak'ta DEAŞ'a karşı yürütülen özel operasyonlarda görev almasıyla bilinen General James Glynn'i seçtiğini iddia etti.

JAMES GLYNN KİMDİR?

1989 yılından beri ABD ordusunda görev alan General Glynn, Körfez ve Irak savaşı olmak üzere sayısız operasyona katıldı. ABD'nin dünya genelinde yaptığı operasyonlardan sorumlu kişilerin arasında olan Glynn, yaşı nedeniyle cephe hattından masaya yönlendirildi. ABD Deniz Kuvvetleri başta olmak üzere birçok askeri birime eğitim veren Glynn, Suriye'de ABD'nin DEAŞ'la sürdürdüğü mücadelenin beyni olarak biliniyor.