Dünya ABD'den İsrail'e: Doğrudan ilettik

ABD'den İsrail'e: Doğrudan ilettik

15.05.2021 - 18:17 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Gazetecilerin ve bağımsız medyanın emniyet ve güvenliğini sağlamanın büyük bir sorumluluk olduğunu İsraillilere doğrudan ilettik." ifadesini kullandı. Öte yandan ABD Başkanı Biden bir kez daha İsrail'e destek verdi, Hamas'ı suçladı

ABDden İsraile: Doğrudan ilettik

Psaki, İsrail ordusunun Gazze'de AP ve Aljazeera gibi uluslararası medya kuruluşlarının da olduğu binayı hedef almasına ilişkin Twitter hesabından açıklamada yaptı Jen Psaki, "Gazetecilerin ve bağımsız medyanın emniyet ve güvenliğini sağlamanın büyük bir sorumluluk olduğunu İsraillilere doğrudan ilettik." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İsrail savaş uçakları, Gazze'de içinde AP ve Katar merkezli televizyon kanalı Aljazeera'nin ofislerinin de bulunduğu 13 katlı binayı bugün vurarak yıkmıştı.

ABD BASININDA GENİŞ YER BULDU

Associated Press (AP) haber ajansı ve Katar merkezli Aljazeera televizyon kanalının Gazze'deki ofislerinin bulunduğu binanın İsrail tarafından vurulması, Amerikan medyasında geniş yankı buldu.

AP ve Aljazeera'nın medya ofislerinin bulunduğu 12 katlı binanın İsrail savaş uçakları tarafından bombalanması, Amerikan basında son dakika gelişmesi olarak yer bulurken, İsrail savaş uçaklarının füzelerine hedef olan bina hakkında detaylara yer verildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Gary Pruitt, İsrail'in Gazze'deki ofislerini yaptığı füzeli saldırıya ilişkin, "AP ofisine ev sahipliği yapan binaya yapılan oldukça rahatsız edici İsrail saldırısı karşısında şoke olduk ve dehşete düştük." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Pruitt, "Bu oldukça rahatsız edici bir gelişme. Korkunç bir can kaybından son anda kurtulduk. Çok sayıda AP muhabiri ve serbest habercisi binanın içindeydi ve şükür ki onları sağ salim tahliye edebildik. Bugün yaşanan olaydan dolayı dünya, Gazze'de neler olduğu hakkında daha az şey bilecek." değerlendirmesini yaptı.

İsrail'in hava saldırısına yer veren Amerikan CNN kanalı, "Cumartesi öğleden sonra İsrail hava saldırısıyla vurulan Al Jala'a binası, diğer medya kuruluşlarının yanı sıra Aljazeera ve Associated Press'in ofislerini içeriyordu." bilgisini verdi.

Uluslararası haber ajansı Reuters da gündeminde yer verdiği gelişmeyi, "İsrail, binanın Hamas tarafından da kullanıldığını söyleyerek, cumartesi günü ABD merkezli Associated Press ve Al Jazeera gibi diğer haber medyasının ofislerinin bulunduğu Gazze'de 12 katlı bir binayı yıktı." şeklinde paylaştı.

Bir diğer Amerikan televizyon kanalı CNBC de "İsrail hava saldırısı, Associated Press ve diğer medya kuruluşlarının ofislerinin bulunduğu Gazze şehrindeki çok katlı bir binayı hedef aldı ve yok etti." ifadelerini kullanarak, binanın 3 ağır füze ile vurularak devasa bir toz bulutu içinde çökertildiği detayını paylaştı.

Haberin Devamı

Yahoo News, PBS New York, USA Today gibi bir çok medya kuruluşu da İsrail savaş uçaklarının, Amerikan haber ajansı AP başta olmak üzere birçok medya kuruluşuna ev sahipliği yapan 60 dairelik binayı hedef almasını gündeme taşıdı.

İsrail savaş uçakları, Gazze'de, içinde AP ve Katar merkezli televizyon kanalı Aljazeera'nın ofislerinin de bulunduğu 13 katlı binayı bugün vurarak yıkmıştı.

BIDEN DESTEK VERDİ

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, bir kez daha İsrail'e destek vererek, bölgedeki gerilimden dolayı Hamas'ı suçladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden ve Netanyahu'nun bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Açıklamada, "Başkan Biden, Hamas ve Gazze'deki diğer terör gruplarının roket saldırılarına karşı İsrail'in kendini koruma hakkına güçlü desteğini bir kez daha dile getirdi. Biden, İsrail'deki şehir ve bölgelere yönelik bu rastgele saldırıları kınadı." ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Biden ve Netanyahu'nun ABD'nin bölgedeki aktörler ile diplomatik diyaloğu da ele aldığı belirtilen açıklamada, "Başkan Biden, şu andaki çatışmaların, aralarında çocukların da bulunduğu İsrailli ve Filistinli sivillerin yaşamına mal olduğunu not etti." bilgisi verildi.

AP'nin ofisinin de yer aldığı binanın vurulmasını kınamadı

İsrail'in saldırıları sonucunda bu sabah Associated Press'in (AP) de ofisinin bulunduğu binanın yerle bir olmasına ilişkin bir kınamanın yer almadığı açıklamada, "Başkan Biden, gazetecilerin güvenliği ve emniyeti konusundaki endişelerini dile getirdi ve bu kişilerin korunması gerektiğinin altını çizdi." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Biden'ın İsrail'deki toplumlararası şiddete yönelik endişelerini ve sükunetin sağlanmasına desteğini dile getirdiği belirtilerek, Kudüs ve Batı Şeria'daki olaylara ilişkin şunlar kaydedildi:

"Biden ve Netanyahu Kudüs'te şu anda artan gerilimi de görüştü ve bu kentin, tüm inançlardan ve arka plandan kişilerin barışçıl bir şekilde birlikte yaşadığı bir yer olmasına yönelik ortak arzularını dile getirdi. Başkan Biden, Batı Şeria'daki şiddetli çatışmalar hakkındaki endişelerini dile getirdi. Biden, Filistin halkının hak ettikleri haysiyet, güvenlik, özgürlük ve ekonomik fırsatlara sahip olmasının sağlanmasına yönelik adımları ve iki devletli çözümü desteklediğini bildirdi."

Haberin Devamı

Açıklamada, iki liderin, gelecek günlerde iletişimde kalınması konusunda da mutabık kaldıkları ifade edildi.