Dünya ABD’den Kabil heyeti geliyor

ABD’den Kabil heyeti geliyor

23.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliği ve işletilmesi teklifine yönelik trafik hızlandı. Pentagon detaylar üzerinde çalışıldığını belirtirken, bir ABD heyeti de Türkiye’ye geliyor

ABD’den Kabil heyeti geliyor

Aslıhan Altay Karataş -  Ankara / NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı görüşmede gündeme gelen Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliği ve işler tutulmasına ilişkin trafik yoğunlaştı. ABD’den bir hayat, konuya ilişkin teknik detayları görüşmek üzere perşembe günü Türkiye’ye gelecek.

Haberin Devamı

ABD ve NATO’nun Afganistan’dan çekilmesinden sonra stratejik önemdeki Kabil Havalimanı’nın işletme ve güvenliğinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından sürdürülmesine yönelik görüşme trafiği hız kazandı. 14 Haziran’da Brüksel’de yapılan NATO Liderler Zirvesi’nin yanı sıra Erdoğan-Biden görüşmesinde de ele alınan konuya ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir teknik heyet, konunun teknik detaylarının görüşmek üzere perşembe günü Türkiye’ye geliyor. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelecek heyetin, konuyu tüm boyutlarıyla ele alması bekleniyor.

Türkiye’nin talepleri

Görüşmelerde Türkiye’nin havalimanının işletme maliyetinin karşılanması, ABD ordusunun bazı unsurlarının havalimanı güvenliğine destek amacıyla Kabil’de kalması ve TSK’ya lojistik destek verilmesi gibi talepleri de masaya yatırılacak. Havalimanı trafiğinin açık tutulması, Afganistan’daki Türk sivil misyonları açısından da büyük önem taşıyor. Türkiye, NATO Kararlı Destek Misyonu kapsamında Kabil Havalimanının işletilmesi görevini 6 senedir sürdürüyor.

Haberin Devamı

Pentagon: Çalışıyoruz

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin Afganistan’da kalma ve Hamid Karzai Havalimanı’nı koruma konusunda öncülük etmeyi kabul ettiğini, bunun için verilecek desteğin detaylarını görüştüklerini açıkladı. Kirby, Afganistan’daki güvenlik durumunu yakından izlediklerini ancak ABD’nin tamamen çekilmesi konusundaki takvimin değişmediğini ifade etti.

Kirby “Halen detaylar üzerinde çalışılıyor” derken, bu konuda yapılması gereken çok iş olduğunu vurguladı. Kirby, “Onlar, ABD ve uluslararası toplumdan bir destek almaları gerektiğini belirttiler. Bunun üzerine çalışıyoruz” dedi.

Taliban ülkeyi ele geçiriyor

Taliban, Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz vilayetiyle Tacikistan arasındaki Şirhan sınır kapısında da kontrolü ele geçirdi. Kunduz İl Şura Vekili Emruddin Veli, dün sabah saatlerinde sınır kapısının Taliban kontrolüne geçtiğini, güvenlik güçlerinin bu bölgeyi tamamen terk ettiğini belirtti. Taliban’dan yapılan açıklamadaysa, saldırıda Şirhan sınır kapısı ve kamu binalarının kontrolünü sağladıkları ve güvenlik güçlerinin kendilerine teslim oldukları iddia edildi. Afganistan ile Tacikistan arasında bulunan en önemli kapılardan bir olan Şirhan sınır kapısından her gün ticari mal taşıyan onlarca araç geçiyor.

Haberin Devamı

Yüzde 70’e ulaştı

Taliban militanları, daha önce de ülkenin kuzeyindeki Belh vilayetinin Devlet Abad, Şolgere ve Kişindeh ilçelerinin kontrolünü ele geçirmişti. İki gün önce yine kuzeydeki Belh ve Samangan vilayetlerinde iki ilçenin kontrolü Taliban’ın eline geçmişti. Son 2 ayda ülke genelinde Taliban’ın kontrolüne geçen ilçe sayısı 35’i aşarken, Birleşmiş Milletler verilerine göre, Taliban, kent merkezleri hariç ülke topraklarının yüzde 50 ila 70’ini elinde bulunduruyor. Afganistan topraklarının büyük bölümünde güvenlik güçleriyle Taliban arasında mücadele sürüyor, 407 ilçenin 200 kadarında çatışmalar devam ediyor.