Dünya ABD’den tahıl anlaşmasına destek

ABD’den tahıl anlaşmasına destek

19.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’nin de rol oynadığı Ukrayna tahılının dünya pazarına sevk edilmesini sağlayan tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasını olumlu bir gelişme diye niteledi.

ABD’den tahıl anlaşmasına destek

G7 Zirvesi’ne giderken, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean Pierre ile ABD Başkanı Joe Biden’ın uçağı Air Force One’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayahn Sullivan, tahıl anlaşması konusuna da değindi ve Rusya’nın anlaşma süresi uzatılmış olsa bile bu sürenin kısıtlı olduğunu ima edecek şekilde, çeşitli şekillerde süreci rehin tutmaya devam ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dünyada özellikle yoksul ülkelerin gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için tahıl koridorunun sürdürülebilir olması ve belirsizliğin olmaması gerektiğinin altını çizen Sullivan, anlaşmanın süresinin uzatılmasının olumlu bir gelişme olduğunu yineledi “Tahılın küresel piyasalara ulaşmasını sağlamak için çabaları desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

VOA’nın haberine göre Sullivan, Türkiye’deki seçimler konusunda daha önceki demeçleri tekrarladı ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu kim kazanırsan kazansın Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Sullivan, Türkiye’de güçlü bir demokrasi görmeye devam etmek istediklerini de belirtti.

Sullivan, kendisine Türkiye’nin NATO müttefiki olarak konumu bağlamında seçimlerle ilgili başka yorumu olup olmadığı sorusu yöneltildiğinde de “İster şu anki lider ister onun rakibi, seçimde kim galip gelirse gelsin, gerek Ukrayna gerek Ortadoğu’da bölgesel konular gerekse söylediğiniz gibi NATO müttefiki olarak Türkiye ile çeşitli konularda çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin lideri kim olursa olsun bu devam edecek” ifadelerini kullandı.