Dünya ABD'nin Tayvan'da deprem kodlu 'Kaçış Şifresi' yanlış anlaşıldı

ABD'nin Tayvan'da deprem kodlu 'Kaçış Şifresi' yanlış anlaşıldı

02.03.2023 - 12:04 | Son Güncellenme:

Türkiye'deki depremlerin ardından yardım çalışmaları ve bağışlarıyla öne çıkan Tayvan'da, ABD tarafından 'deprem' koduyla yayınlanan mesaj paniğe sebep oldu.

ABDnin Tayvanda deprem kodlu Kaçış Şifresi yanlış anlaşıldı

Türkiye'de 6 Şubat Pazartesi günü dokuz saat arayla meydana gelen tarihi depremlerin ardından, binlerce kilometre uzaklıktaki bir ülkenin çabaları dikkat çekti. Güney Asya ülkesi Tayvan, deprem haberi duyulur duyulmaz harekete geçti.

Haberin Devamı

TAYVAN LİDERİNDEN DESTEK MESAJI

Tayvan lideri Tsai Ing-wen’ın sosyal medya hesabından Türkiye'ye destek mesajı yayınladı. Türk bayrağı renkleriyle tasarlanan nano teknoloji orkide çiçeğinin fotoğrafını paylaşan Tsai, "Şubat ayının başında Türkiye ve Suriye’de yaşanan büyük deprem için çok üzgünüz.

Özel olarak üretilen Türk bayraklı orkide ile Türk halkının yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Hatay'da yaşanan 6.4’lük depremi de üzüntüyle karşıladık. Tayvan halkı olarak Türkiye’ye yardımlarımız sürüyor, deprem bölgesini hep beraber yeniden inşaa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ABDnin Tayvanda deprem kodlu Kaçış Şifresi yanlış anlaşıldı

MAAŞLARINI TÜRKİYE'YE YOLLADILAR

Yaptığı destek açıklamasından sonra bir jeste daha imza atan Tsai Ing-wen ve Yardımcısı Lai Ching-te'nin Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremlerin ardından yaraları sarmaya yardımcı olmak için birer aylık maaşlarını depremzedelere bağışlayacakları duyuruldu. Açıklamada, Tayvan halkına hükümet tarafından açılan hesaplar aracılığı ile Türkiye’ye yardım gönderme çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

BAĞIŞLARA BELEDİYELER DE KATILDI

Tayvan hükümetinin başlattığı yardım kampanyasına tüm Tayvan halkı destek verirken belediye Tayvan’ın 5 şehrinde görev yapan belediye başkanları da birer aylık maaşlarını afet bölgesine bağışladı.

BİNLERCE KOLİ YARDIM TOPLADILAR

Tayvan halkı da deprem sonrası Türkiye için seferber oldu. Depremin 3. gününde başlayan kampanyada ülke çapında binlerce koli yardım toplandı. 200’den fazla Tzu Chi gönüllüsünün çalıştığı depo alanına yardım malzemesi getiren Tayvanlılar araçlarıyla uzun kuyruklar oluşturdu.

EŞYALARINI AKUT'A BAĞIŞLADILAR

Deprem haberinin duyulması üzerine ise Tayvan'dan Türkiye'ye 130 arama-kurtarma ekibi gönderildi. Yaptıkları başarılı çalışmalar sonrası ülkelerine dönen Tayvan ekibi, giderken yanlarında getirmiş oldukları kazı araçları, çadır, elektrik jeneratörleri ve tıbbi malzemelerin bulunduğu 4 tonluk ekipmanı AKUT'a bağışladı.

ABDnin Tayvanda deprem kodlu Kaçış Şifresi yanlış anlaşıldı

ABD'DEN TAYVANA MESAJ: HAZIRLIKLI OLUN

Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD'nin Türkiye'de meydana gelen deprem sonrası Tayvan'a gönderdiği mesaj ortaya çıktı. Mesajda Tayvan'ın doğal afetlere karşı hazırlıklı olması uyarısında bulunuldu.

Söz konusu mesajın yayınlanması ise birçok spekülasyona yol açtı. Ülkede faaliyet gösteren Amerikan Enstitüsü'nün (AIT) Tayvan'da yaşayan ABD vatandaşlarına Tayvan Boğazı'nda bir çatışma durumunda olası bir tahliyeyle ilgili bir e-posta gönderdiğini iddia edildi.

Haberin Devamı

JET HIZINDA YALANLAMA GELDİ

İsmi açıklanmayan bir kaynak ise konuya ilişkin, ABD'nin Tayvan'daki olası bir felaket sonrası 'deprem' koduyla bir tahliye çalışması başlatacağını söyledi. AIT tarafından 2023'te şimdiye kadar gönderilen tek acil durum mesajı, 10 Şubat'ta "Afetlere Şimdi Hazırlanıyoruz" adlı mesaj oldu.

ABDnin Tayvanda deprem kodlu Kaçış Şifresi yanlış anlaşıldı

Bir AIT sözcüsü ise olayın gündem olması üzerine gönderilen mesajı değerlendirdi. Dünya genelindeki ABD vatandaşlarına erişim için böyle bir mesaj gönderdiklerini belirten sözcü, ABD Dışişleri Bakanlığının birinci önceliğinin vatandaşlarının güvenliği olduğunu hatırlattı.

 ABD tarafından yayınlanan mesajın tam hali ise şöyle:

'Türkiye'de meydana gelen yıkıcı deprem bizlere felaketin beklenmedik bir şekilde gelebileceğini tekrar hatırlattı. Depreme karşı hazırlanmak için en önemli zaman şimdiki zaman. AIT, Tayvan'daki ABD vatandaşlarına Tayvan'ın felaketlere yatkın bir bölgede bulunduğunu bildiriyor. Kendinizi korumak için, hazırlıklı olmak sizler için en iyisi olacaktır'

DEPREM ÜLKESİ TAYVAN

İki tektonik platonun birleşme yerinde bulunan Tayvan, yeryüzünün en büyük fay hattı Pasifik Ateş Çemberi'nin kesişme noktası. Dolayısıyla, Güney Asya ülkesi sıklıkla depremlerin yaşandığı bir yer. Son bir yılda büyüklükleri 6.9, 6.7, 6.3 ve 6.2 büyüklüğünde depremlerin kaydedildiği ada ülkesinde, 6.9 büyüklüğündeki sarsıntı bir kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Haberin Devamı

ABDnin Tayvanda deprem kodlu Kaçış Şifresi yanlış anlaşıldı

ATEŞ ÇEMBERİNİN TAM ORTASINDALAR

Ülkede 2018'deki 6.4 büyüklüğündeki deprem 17 can kaybına, 2016'da gerçekleşen 6.4'lük deprem ise 100'den fazla insanın ölümüne yol açmıştı. 1999 yılındaki 7.3'lük sarsıntı ise 2 binden fazla can almıştı.

ABDnin Tayvanda deprem kodlu Kaçış Şifresi yanlış anlaşıldı

Pasifik Ateş Çemberi fay hattı, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat ediyor. Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.