Dünya Afgan kentleri tek tek düşüyor

Afgan kentleri tek tek düşüyor

09.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’da vilayet merkezlerine yönelen Taliban, büyük önem taşıyan Kunduz kentini de ele geçirdi. Kentte büyük kargaşa yaşanıyor

Afgan kentleri tek tek düşüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişi durdurulamıyor. Son dönemde vilayet merkezlerine yönelen örgüt, dün çok kritik bir hamle daha yaptı. Taliban, hükümet güçleriyle şiddetli çatışmalar sonrası ülkenin kuzeyindeki önemli kentlerden Kunduz’u da ele geçirdi. Kunduz, cuma gününden bu yana Taliban’ın eline geçen en önemli bölge oldu. Kunduz’un dışında Sar-i Pul ve Tahar vilayetlerinin merkezlerinin de Taliban’a kaybedildiği açıklandı. Böylece örgütün eline geçen vilayet merkezi sayısı 5’e yükseldi.

Haberin Devamı

Öte yandan Paktiya vilayetinde düzenlenen bombalı saldırıda ise 12 sivil yaşamını yitirdi.

Mahkumları saldılar

Kunduz Afganistan için önemli bir şehir. Kunduz için Afgan güçleri büyük çaba gösterirken, savaş uçaklarının da yoğun bombardıman desteğine rağmen Taliban kent merkezine ulaştı. Kunduz İl Şura Vekili Emruddin Veli, güvenlik güçleri ve yerel yetkililerin Kunduz Havalimanı’na çekildiği bilgisini verdi. Taliban’ın kenti ele geçirmesinin ardından şehir merkezinde ciddi kargaşa yaşandığı belirtiliyor. Binalar ve dükkanlar alevler içinde kalırken, kent merkezine Taliban bayrağı çekildi. Başkent Kabil’e 300 kilometre, Tacikistan sınırına 50 kilometre uzaklıktaki Kunduz kenti, ülkenin ticaret ağında önemli bir rol oynuyor. Görgü tanıklarının ifadesine göre, militanlar, Kunduz’u ele geçirdikten sonra hapishanedeki tutukları da salıverdi. Taliban’dan yapılan açıklamada ise militanların Kunduz, Sar-i Pul ve Tahar merkezlerini ele geçirdikleri belirtildi.

Haberin Devamı

Merkezlere yöneldi

ABD’nin Afganistan’dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban’la barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı. Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi. Ülkenin İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Taliban daha sonra ülkenin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrini ele geçirdi. Helmand, Badahşan ve Herat vilayet merkezleri de Taliban’ın şiddetli saldırıları altında.

B-52’ler devreye girdi

Afganistan’ın kuzeyindeki Cüzcan vilayetinde ABD birliklerine ait B-52 bombardıman uçakları, ilerleyen Taliban mevzilerini bombaladı. B-52 bombardıman uçaklarının Şibirgan şehrindeki Taliban mevzilerini bombaladığı ve saldırıda 200’den fazla militanın öldürüldüğü açıklandı.

Afgan basınında, ABD Başkanı Joe Biden’ın Taliban’a karşı B-52 uçaklarının kullanılması talimatını verdiği haberleri yer almıştı. Taliban, Şibirgan şehrini önceki gün ele geçirmişti.

 

Yazarlar