Dünya Akıllara durgunluk veren 3 saniyelik ses! Taksi şoförünün sesini uzaydan duydular

Akıllara durgunluk veren 3 saniyelik ses! Taksi şoförünün sesini uzaydan duydular

26.04.2023 - 15:52 | Son Güncellenme:

Bir taksi şoförünün karşısındaki kişiye telsizde verdiği masum cevabı uzayın derinliklerinde duyan Rus kozmonotlar hayatlarının şokunu yaşadı. Yaşanan olay başta Arjantin olmak üzere tüm Latin Amerika ülkelerinde adeta şok etkisi yarattı. Peki bu olay nasıl yaşandı? İşte Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 7 saat 55 dakikalık uzay yürüyüşü yapan kozmonotlara şaşkınlık veren olayın perde arkası.

Akıllara durgunluk veren 3 saniyelik ses Taksi şoförünün sesini uzaydan duydular

Derleyen: Can Şişman / Milliyet.com.tr - Aralarında ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi yani NASA'nın da olduğu 5 katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş olan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) Dünya yörüngesinde bulunan en büyük yapay uydu olmasının haricinde bugünlerde Latin Amerika'da bir hayli gündemde. Sebebi ise Arjantinli bir taksi şoförünün başına gelen ve ülkeyi adeta şoka sürükleyen bir hatayla ilgili. Arjantinli taksi sürücüsünün telsizden sorduğu masum bir sorunun uzayın derinliklerine dahil olması adeta yerde ve gökte büyük bir kafa karışıklığına sebep oldu. İşte günlerdir Arjantin'de büyük olay olan şaşkınlık verici hatanın detayları.

Haberin Devamı

Akıllara durgunluk veren 3 saniyelik ses Taksi şoförünün sesini uzaydan duydular

LATİN AMERİKA'DA ŞOK ETKİSİ YARATTI

Başta ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) olmak üzere Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı tarafından oluşturulan Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) projesinin önümüzdeki 10 yıl içinde görevini tamamlaması bekleniyor. NASA, uzaydaki çalışmalarını gerçekleştirmek için başka bir uzay istasyonunu yörüngeye dahil etmeyi planlamasa da UUİ'nin yerini özel uzay şirketleri aracılığıyla ticari uzay istasyonlarının alacağı tahmin ediliyor.

Geleceği soru işaretleriyle dolu olan UUİ ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay ise özellikle Latin Amerika ülkelerinde adeta şok etkisi yarattı. UUİ ile Arjantinli olduğu tahmin edilen bir sürücü arasında yaşananlar bilim kurgu filmlerini aratmayacak cinstendi.

Haberin Devamı

EN UNUTULMAZ 7 SAAT 55 DAKİKA!

Geçen hafta salı günü yaşanan olayda, Rus kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, UUİ'nin Rassvet modülünden Nauka modülüne bir radyatör taşımak için hummalı bir çalışmaya giriştiler. Bu çalışma tam 7 saat 55 dakika boyunca devam etti. Rus kozmonotlar, saatler süren uzay yürüyüşleri sırasında Latin Amerika'nın üzerinden geçmeye başladıklarında ise oldukça tuhaf bir olay yaşandı.

Tam Arjantin'in başkenti Buenos Aires'in üzerinde oldukları sırada Rus kozmonotlar bir ses duydu. Üstelik bu sesi sadece onlar değil, NASA'nın resmi kanalındaki canlı yayını takip eden ve uzay üzerine yaptığı haberlerle tanınan muhabir Manuel Mazzanti de duydu. Bu ses kendilerine "Irigoyen'den 150 mi dediniz?" sorusunu soruyordu. Kozmonotların kafası karışmıştı.

Akıllara durgunluk veren 3 saniyelik ses Taksi şoförünün sesini uzaydan duydular

'IRIGOYEN'DEN 150 Mİ DEDİNİZ?'

Her şey yalnızca 3 saniye sürmüştü. Ses oldukça yüksek ve netti. Bu sesin nereden, hangi sebeple geldiğini merak eden araştırmacılar sadece kendilerini değil tüm Latin Amerika'yı şaşkınlığa sürükleyecek gerçeği öğrendi. Bu ses, UUİ'nin uzay yürüyüşü sırasında birkaç kez Arjantin'in üzerinden geçmesi sonucunda sinyallerin karışması sebebiyle kendilerine ulaşmıştı.

Sesin sahibi bir taksi şoförüydü ve Arjantin aksanıyla İspanyolca konuşuyor, kendisine soru soran birine "Irigoyen'den 150 mi dediniz?" şeklinde masum bir cevap veriyordu. Ancak bu sinyal yanlışlıkla gökyüzünün derinliklerindeki kozmonotlara ulaşmıştı.

AKILLARA URUGUAY DA GELDİ

Akıllara durgunluk veren bu telsiz konuşmasında adı geçen Irigoyen, adını Arjantinli politikacı Bernardo de Irigoyen'den alan ve Arjantin'in Misiones ilinde bulunan bir şehir olabilirdi. Keza taksicinin bahsettiği Irigoyen, başkent Buenos Aires'teki Hipolito Yrigoyen bölgesi de olabilirdi. Üstelik Irigoyen yalnızca şehir ya da bölge ismi olmasının haricinde yalnızca Arjantin'de değil Uruguay'da da çok sık kullanılan bir sokak ya da cadde ismiydi. Ancak kozmonotların tam da Buenos Aires'in üzerinde oldukları anda bu garip sesi duymuş olmaları söz konusu kişinin Arjantinli bir taksi şoförü olduğunun düşünülmesine yol açtı.

Haberin Devamı

KALICI BİR ÇÖZÜM ARANIYOR

Peki özellikle Arjantin'de adeta sansasyon yaratan bu olay nasıl gerçekleşti? Nasıl oldu da sıradan bir Arjantinli taksi şoförü, Uluslararası Uzay İstasyonu'yla istemeden de olsa iletişime geçebildi? Araştırmacılar henüz tam olarak sebebini çözemese de bazı tahminler oldukça ön plana çıkmış durumda. UUİ, uzay yürüyüşü sırasında Arjantin'in yaklaşık 430 kilometre üzerindeydi ve bu mesafe oldukça yüksekti. Bu kadar büyük bir mesafeye rağmen yaşanan şaşırtıcı bir hata sonucunda yerel bir sinyal uzayın derinliklerine ulaştı.

Haberin Devamı

Akıllara durgunluk veren 3 saniyelik ses Taksi şoförünün sesini uzaydan duydular

Uzmanlar, taksi şoförünün NASA'ya atanmış bir frekans kullandığını ve sinyallerin yanlış ayarlama yüzünden aynı frekanstaki kozmonotlara ulaştığını düşünüyor. Ortaya çıkan bu örnekle birlikte taksi şoförlerinin astronotlarla aynı radyo frekansları kullandığını ve böyle karışıklıkların yaşanabileceği ortaya konmuş oldu.

İngiltere merkezli Daily Star gazetesi, okuyucularına yakın gelecekte bir başka karışıklık yaşanmaması için NASA'nın frekans konusuna kalıcı bir çözüm arayışı içerisinde olduğunu duyurdu. Söz konusu haberde ayrıca telsiz iletişimi için kullanılan frekansların sınırsız olmadığına dikkat çekilerek parazit gibi teknik sorunların günümüzde yaşanma ihtimalinin sanılandan daha da yüksek bir ihtimal olduğu hatırlatıldı.