Dünya Almanya’da silah yasaları sıkılaşacak

Almanya’da silah yasaları sıkılaşacak

25.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Münih’teki kanlı saldırı, Almanya’daki silah satın alma yasalarını gündeme getirdi. İran asıllı saldırgan Ali David Sonboly’nin saldırıyı bir yıldır planladığı ortaya çıktı

Almanya’da silah yasaları sıkılaşacak

Almanya’nın Münih kentinde, İran ve Alman vatandaşı Ali David Sonboly’nin etrafına ateş açarak 9 kişiyi katletmesi, ülkede

Almanya’da silah yasaları sıkılaşacak
silah yasalarının sıkılaştırılmasını gündeme getirdi. Almanya Şansölye Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, silah satışları konusunda yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise silah yasalarının yeniden gözden geçirileceğini belirtti.

Almanya, halihazırda silah satın almanın en zor olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Tam otomatik silahların satışının tamamen yasak olduğu ülkede, silah satın almak isteyen 25 yaş altı kişiler psikiyatrik değerlendirmelerden geçmek zorunda. Buna karşın, 2013 yılında Der Spiegel dergisinde yayımlanan rakamlara göre, Almanya, ABD, İsviçre ve Finlandiya’nın ardından en çok silah satılan ülke.

Bir yıl planladı

Münih’te, Olympia Alışveriş Merkezi’nde 9 kişiyi öldüren ve 16 kişiyi yaralayan Sonboly’nin üzerinde 300 mermi bulunmuştu. Saldırganın, ‘Glock’ marka silahı ve mermileri özel bir yazılımla erişimi mümkün olan yasadışı bir internet sitesinden satın aldığı ortaya çıktı. Münih polisi, saldırıyla ilgili yeni detayları paylaşırken, Sonboly’nin katliamı bir yıl boyunca planladığı açıklandı. Sonboly’nin psikolojik tedavi gördüğü halde silah edinmesi ve bu tip bir saldırıyı düzenleyebilmesi, yeni önlemlerin alınmasının gerektiği şeklinde yorumlanıyor.

Bununla beraber saldırganın evinde yapılan aramada Sonboly tarafından yazılan bir manifesto bulundu. Saldırganın Norveç’te 2011 yılında 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik’le bağlantısı olduğunu daha önce ortaya konmuştu. Bulunan manifesto, bu bağlantıyı kuvvetlendirdi.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ise terör saldırısı gibi durumlarda Alman ordusunun duruma müdahil olması için yasa değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.