Dünya Altından daha değerli! Dünyanın en pahalısı: Soyu tükendi, eşi benzeri yok

Altından daha değerli! Dünyanın en pahalısı: Soyu tükendi, eşi benzeri yok

22.05.2024 - 15:05 | Son Güncellenme:

Tüylerine duyulan tutku soyunun tükenmesine yol açtı ancak ondan bir parçaya sahip olma arzusu hala dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Benzersiz kuşun tek bir tüyü için düzenlenen açık arttırmada, 'mükemmel durumdaki' tüy rekor fiyata alıcı buldu.

Altından daha değerli Dünyanın en pahalısı: Soyu tükendi, eşi benzeri yok

Derleyen: Ayşe Kısakürek İyi korunmuş 'huia kuşu tüyünün' üç bin Yeni Zelanda dolarına (NZD) satılması bekleniyordu, ancak tahminlerin aksine 46 bin NZD üzerinde bir fiyata alıcı buldu.

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN PAHALI TÜYÜ

Soyu tükenmiş Yeni Zelanda huia kuşuna ait nadir ve çok değerli bir tüy, 46.521 Yeni Zelanda dolarına (yaklaşık 916.210 TL) satıldı bu, onu şimdiye kadar açık artırmada satılan dünyanın en pahalı tüyü haline getirdi.

Mezat fiyatı, iki bin ila üç bin dolar arasında bulunan ilk tahminleri çok aştı ve önceki rekor sahibini hezimete uğrattı. Pazartesi günkü satışa kadar önceki rekor satış, 2010 yılında 8.400 dolara satılan başka bir huia tüyüydü. Tüyün ağırlığı yaklaşık dokuz gram ve bu da onu altından çok daha değerli kılıyor. Gram başına 5.169 dolar, altının gramı ise 127 dolar.

TÜYLERİNE DUYULAN TUTKU SONU OLDU

Altından daha değerli Dünyanın en pahalısı: Soyu tükendi, eşi benzeri yok

Huia kuşu, güzel ötüşüyle, ağırlıklı olarak siyah parlak tüyleriyle ve uçlarındaki beyaz uzun kuyruk tüyleriyle tanınan Yeni Zelanda'nın wattlebird türlerinin en büyüğüydü. Bir huia'nın teyit edilen son görülüşü 1907'deydi, ancak 1920'lere kadar hala hayatta olduklarına inanılıyor.

Haberin Devamı

Kuş, Yeniz Zelanda'nın yerli halkı olan Māoriler için kutsaldı, halkın şarkılarında ve deyimlerinde yer alırdı. Tüylerinin takılması ise, rangatira (şefler) ve mana (prestij) sahibi insanlara özel bir durumdu. Avrupalılar Yeni Zelanda'ya vardıklarında zaten nadirdi, ancak Avrupalıların tüylerine olan tutkusu onların yok oluşuna yol açtı.

Huia kuşundan bir parçaya sahip olma arzusu uluslararası düzeyde güçlü kalmaya devam ediyor. 2023'te bir çift doldurulmuş huia, Yeni Zelanda hükümetinin müdahale edip onları ülkeye getirmesi yönündeki kamuoyu çağrılarına rağmen, Britanya'daki bir müzayedede 466 bin Yeni Zelanda dolarına satıldı.

'İKONİK BİR KUŞ'

Pazartesi günü tüyün satıldığı Auckland merkezli Webb müzayede evinin dekoratif sanatlar müdürü Leah Morris, tek tüyün mükemmel durumuna, tüyün arşiv kağıdı ve UV camla korunma çabalarına ve huia'nın hikayesinin teklifleri artırdığına inanıyor. 

İngiliz The Guardian gazetesine verdiği demeçte, "Huia çok ikonik bir kuş ve pek çok insan bir şekilde onunla gerçekten bağ kuruyor" dedi.

Numune, müzayede evinin satışa sunduğu en iyi huia tüylerinden biriydi. Morris, "Tüylerinde çok fazla kümelenme yok, ayrıca renklerinin çoğunun korunduğunu da göreceksiniz. Zengin kahverengi, yanardöner rengi var. Böceklerden kaynaklanan hiçbir hasar belirtisi de yok" dedi.

Haberin Devamı

'BUNU PEK SIK GÖREMEZSİNİZ'

Tüy, Yeni Zelanda'nın Kültür ve Miras Bakanlığı'nda bir 'taonga tūturu' (gerçek hazine) olarak kayıtlı. Bu, tüyü yalnızca kayıtlı bir 'taonga tūturu' koleksiyoncusunun satın alabileceği ve tüyün izinsiz Yeni Zelanda'dan ayrılamayacağı anlamına geliyor.

Tüyün menşei hakkında çok az detay var ve Morris, gizlilik anlaşmaları sebebiyle satıcı veya alıcı hakkındaki bilgileri açıklayamadı. Ancak her ikisinin de kayıtlı koleksiyoner olduklarını ve Yeni Zelanda merkezli olduklarını aktardı.

Açık artırmada yaklaşık 30 kişi hazır bulundu ancak tekliflerin tümü telefonla veya internet üzerinden yapıldı. Morris, insanların fiyatların yükselişini 'nefeslerini tutarak' izlediğini kaydetti.

"Fiyat teklifi sonunda bittiğinde ve tokmak vurulduğunda odada bir alkış koptu, bunu müzayedelerde pek sık göremezsiniz."