Dünya Annesi ve babası, kardeşi için gitti! Çatışmaların ortasında kaldı

Annesi ve babası, kardeşi için gitti! Çatışmaların ortasında kaldı

07.03.2022 - 06:48 | Son Güncellenme:

Rus işgalinin ülke genelindeki Ukraynalılar için yaşam mücadelelerini nasıl daha da zorlaştırdığını gözler önüne seren olaylardan biri de Maryna Pradunets ve ailesinin başına geldi. 13 yaşındaki küçük kız Ukrayna'da savaşın ortasında kaldı.

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Rus işgalinin ülke genelinde Ukraynalılar için yaşam mücadelelerini nasıl daha da zorlaştırdığının gözler önüne seren olaylardan biri de Maryna Pradunets ve ailesinin başına geldi. Pradunets ailesi savaş çıkmadan kısa bir süre önce 13 aylık bebekleri Dana'nın hastalığına çare bulabilmek için ülkeden ayrılmak zorunda kaldılar.  13 yaşındaki Maryna Pradunets Ukrayna'da savaşın ortasında kaldı. Ailesi kısa bir süre önce Ukrayna'dan ayrıldı ama yanlarında büyük kızlarını götürmediler. Savaş bir aileyi yine birbirlerinden ayırdı. Maryna Pradunets, savaş başlamadan hemen önce annesi, babası ve kız kardeşi Dana ile Polonya'ya giderken batı Ukrayna'daki Klevan'da teyzesiyle birlikte kalmak zorunda kaldı. Çok kısa bir süre sonra ülkede savaş patlak verince küçük kız ve ailesi köşeye sıkıştı. Kızlarının hayatını kurtarabilmek için savaş gerçeğini öngöremeyen aile hayatının en zor günlerini geçiriyor.

Haberin Devamı

Annesi ve babası, kardeşi için gitti Çatışmaların ortasında kaldı

Savaş başlamadan iki hafta önce fizik tedavi için Ukrayna'dan ayrılan Irina, böyle bir şeyin olacağını akıllarına bile gelmediğini söyledi. Büyük kızının Ukrayna'da kaldığını ve çok korktuğunu söyleyen endişeli anne, kızının savaş başladığında ne kadar korktuğunu ve ağladığını da ekledi. Savaş Ukrayna'da hayatın neredeyse tüm yönlerini askıya alırken, küçük bebek her gün yeri doldurulamaz motor nöronlarını kaybediyor yani Irina ve Ihorivna bombalar düşerken bile para toplamayı bırakamıyor. Küçük kızının sağlık sorunları ilk kez iki aylıkken ortaya çıkmıştı. Bir terapistin bebeği nöroloğa yönlendirmesiyle SMA hastalığı teşhisi konuldu. Bu hastalık en çok bebeklerde görülüyor ve kas güçsüzlüğü nedeniyle hareket, omurga ve solunum sorunlarına neden oluyor. 13 aylık bebek, muhtemelen onu 2 yaşından önce hayattan koparacak SMA hastalığıyla mücadele ediyor. Bu yüzden acilen yoğun bir tedaviye ihtiyaç duyuyor.

Haberin Devamı

 

BAŞINI TUTAMIYOR, KIMILDAYAMIYOR

Bebek Dana tamamen ebeveynlerine bağımlı. Kullandığı bir ilaç yalnızca onun nefes almasına ve yutkunmasına yardımcı oluyor. Annesi bebeğinin hastalığı için, "Başını desteksiz tutamıyor, bacaklarında güç yok; bacaklarını kaldıramıyor, oturamıyor. Parmakları kasılmaya başlıyor, bu yüzden elleriyle hiçbir şeyi kaldıramıyor. Bu destekleyici tedavi olmadan bugün hayatta olacağı kesin olarak söylenemez" diyor. Geçtiğimiz aylarda kızının aniden hastalandığını ve büyük bir korku yaşadığını söyleyen endişeli anne Irina, "Kızımızı neredeyse kaybediyorduk. Kendi içinde çok ciddi bir durum olan ani bir pnömoni (zatürre) başlangıcı vardı" ifadelerini kullandı.

Annesi ve babası, kardeşi için gitti Çatışmaların ortasında kaldı

VAR GÜÇLERİYLE ÇABALIYORLAR

Şimdi Irina ve bir benzin istasyonunda işçi olarak çalışan kocası Ihorivna, SMA'lı çocuklarda motor fonksiyon kaybını durdurduğunu düşünülen bir gen tedavisi için tüm umutlarını ve çabalarını ortaya koyuyorlar. Daha öncesinde Dana'yı yurt dışında tedavi ettirmek için büyük bir bağış toplama yolculuğuna çıkmışlardı. Bir şekilde bu ailenin nasıl bir araya geleceğini merak edilirken, geçtiğimiz günlerde Pradunets ailesi yeniden bir araya geldi. Durmak bilmeyen patlama seslerine, saldırılara rağmen büyükanne ve büyükbabalarını Ukrayna'da bırakmak zorunda kalan kardeşlerin hikâyesi, Rus işgalinin ülke genelindeki Ukraynalıların yaşam mücadelerini nasıl zorlaştırdığını bir kez daha gözler önüne serdi. Maryna'yı teyzesiyle birlikte Dana'nın özel fizyoterapisi için Polonya'ya göndermek zorunda kaldıklarını söyleyen aile üyeleri, işgalci Rus kuvvetlerinin şehirleri bombalamasına rağmen beklediklerinden çok daha erken bir zamanda bir araya geldiler.

Haberin Devamı

Anne Irina, "Şehrimizin bombalanacağı duyurulduğunda ablam çocuklarını ve kızım Maryna'yı alıp gece yarısı Polonya sınırına gitti" dedi. "O gece şehrimiz üzerinde bir uçak vuruldu. Kızımın seyahat belgesinin süresi dolmuştu ama ellerinde uygun belgeler olmasa bile tüm çocukları izin verdiği için Polonya hükümetine teşekkür ediyoruz. Kızım artık bizimle güvende" diyerek sözlerini noktaladı.