Dünya Assange'a ABD yolu gözüktü!

Assange'a ABD yolu gözüktü!

11.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, ABD'ye iade edilmemek için direnen Assange'ın iadesi yolunu açtı. Assange iade edilirse 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Assangea ABD yolu gözüktü

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesi için İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde açtığı davayı kazandı. Başkent Londra'daki Yüksek Mahkeme, ABD'nin Assange'ın iadesini engelleyen karara yönelik temyiz başvurusunu kabul etti.

Haberin Devamı

Yüksek Mahkeme, ABD’nin Assange’ın intihar riski bulunması, Amerikan hapishanelerinde özel önlemlere tabi tutulması ve istihbaratın kendisine düşman olduğu gerekçesiyle iade talebini reddettiği karara yönelik temyiz başvurusunu kabul etti. Bu kararla, ABD’nin casuslukla suçladığı ve Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi'nde tutulan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın Amerika’ya iade edilme ihtimali büyük oranda arttı. Ancak mahkemenin kararı, hukuki sürecin noktalandığı anlamına gelmiyor.

ABD teminat verdi

İngiltere'deki bir mahkeme 4 Ocak'ta, ABD hapishanelerinde intihar edebileceği gerekçesiyle, Assange'ın iade edilemeyeceğine hükmetmişti. Buna itiraz eden ABD’li yetkililer, Assange'a gerekmediği sürece katı tedbirlerin uygulanmayacağına dair teminat verdi.
Kararı veren Baş Yargıç, "Bu risk, bizim kararımıza göre, sunulan güvenceler ile birlikte ortadan kalkmıştır" dedi. Washington’un avukatları, Assange’ın evine daha yakın bir yer de cezasını çekebilmesi için Avustralya’ya gönderilmesine de izin verileceğini ifade etti. ABD ayrıca, Assange’ın akıl sağlığının “iade edilemeyecek kadar şiddetli olmadığını” da savundu. Kararı veren Yüksek Mahkeme'nin Lord Yargıcı Timothy Holroyde, davanın Westminster Sulh Mahkemesi'ne geri gönderilmesi, oradan da nihai kararı vermesi için İngiliz hükümetine gönderilmesi gerektiğini duyurdu. 

Haberin Devamı

Bunlara karşı Assange’ın avukatları, Assange’ın ABD’de suçlu bulunması halinde 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu belirterek Birleşik Krallık’ın en üst mahkemesine başvuracaklarını bildirdi.

Rusya’dan sert tepki

ABD, 50 yaşındaki Avustralya doğumlu Assange'ı, 2010 ve 2011'de binlerce gizli belgeyi yayımlaması nedeniyle 18 farklı suçtan yargılamak istiyor. Londra'dayken, Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınan Assange, 6 yıl burada yaşamıştı. Ancak 2019 yılında büyükelçillikte gözaltına alınan Assange, 2019'dan bu yana İngiltere'de cezaevinde.
Son kararın ABD Başkanı Joe Biden'ın 111 ülke lideriyle çevrimiçi Demokrasi Zirvesi düzenlediği zamana denk gelmesi dikkat çekti. Nitekim Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, kararı 'utanç verici' olarak niteledi. Zaharova, “Gazeteci ve kamuya mal olmuş kişi hakkında siyasi dava çerçevesinde verilen bu utanç verici karar, Anglo-sakson tandeminin yamyam dünya görüşünün bir başka tezahürü. Batı, Uluslararası İnsan Hakları Günü’nü ve ‘Demokrasi Zirvesi’nin bitişini layığıyla kutladı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Assange'ın nişanlısı Stella Moris ise karara 'tehlikeli ve vahim hata' tepkisini göstererek 'ABD'nin verdiği hiçbir güvenceye güvenilemeyeceğinin aşikar olduğunu' belirtti.