Dünya Ateş çemberi!

Ateş çemberi!

17.01.2024 - 06:46 | Son Güncellenme:

Ortadoğu’da Gazze’deki savaş sonrası başlayan kriz büyüyerek devam ediyor. Son olarak İran’ın Kuzey Irak ve Suriye’de gerçekleştirdiği saldırılar büyük ses getirdi. Saldırılar, İran’ın ABD ile doğrudan karşı karşıya gelmeyeceği bir güç gösterisi olarak yorumlandı.

Ateş çemberi

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - Ortadoğu’da Gazze’deki savaşla başlayan gerilim, bölgedeki diğer gelişmelerle birlikte kestirmesi güç bir noktaya doğru ilerliyor. Son olarak İran’ın önceki gece bölgede gerçekleştirdiği saldırılar, büyük ses getirirken, bölgenin daha büyük bir çatışmaya sürüklenmesi yönündeki endişeleri artırdı. 

Haberin Devamı

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Kuzey Irak ve Suriye’de bazı noktalara saldırılar gerçekleştirdi. Devrim Muhafızları’nın açıklamasına göre saldırılarda Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de “bir casus karargahı” ve “İran karşıtı terörist grupların toplandığı bir yer” imha edildi. Vurulan alanın İsrail’e ait “casus karargahı” olduğu iddia edildi. Bununla birlikte füzelerin bazılarının evlere, bazılarının da evlerin yakınına isabet ettiği belirtiliyor. Nitekim saldırıda en az dört kişi öldü, altı kişi de yaralandı. Ölen siviller arasında tanınmış işadamı Peşrev Dizeyi de bulunuyor. Dizeyi’nin eşi ve oğlunun ise yaralandığı belirtildi.

‘ABD TESİSİ YOK’ 

Erbil’deki ABD Başkonsolosluğu binası, Erbil’in kuzeyinde yer alan ve ABD askerlerinin bulunduğu Harir üssünün vurulduğu da iddia edildi ancak bu iddia ABD tarafından yalanlandı. Yetkililer hiçbir ABD tesisinin hedef alınmadığını ve saldırılardan etkilenmediğini, ABD’li herhangi bir kayıp olmadığını söyledi. Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı Erbil yakınlarındaki saldırıları “pervasızca” olarak nitelendirerek kınadı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller saldırının “Irak’ın istikrarına zarar verdiğini” söyledi. İsrail’den ise İran’ın iddialarına yönelik bir yanıt gelmedi. 

Haberin Devamı

Irak yönetimi de “egemenliğinin ihlali” olduğunu söyleyerek saldırıları kınadı. IKBY Başbakanı Mesrur Barzani saldırıları en şiddetli şekilde kınadığını söyleyerek, “egemenliğin apaçık ihlal edildiğine” dikkat çekti. Erbil Valisi Ümit Hoşnav ise “Erbil’e yönelik maalesef insanlık dışı bir terör eylemi düzenlendi. Bu saldırıda bazı füzeler sivillerin yaşadığı evlere isabet etti” ifadelerini kullandı. Hava trafiğinin durdurulduğu Erbil Havaalanı üzerindeki üç SİHA’nın vurulduğu öğrenildi. Saldırı Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da kınanırken, BM’nin Erbil Ofisi önünde protesto gerçekleşti. Saldırı sonrası Irak, Tahran büyükelçisini ülkeden çekme kararı alırken, İran’a protesto notası verildiği duyuruldu. 

Devrim Muhafızları’nın Suriye’deki hedefleri de balistik füzelerle vururken, bunlar arasında “komutanların toplanma yerleri ve başta DAEŞ olmak üzere son terörist operasyonlarla ilgili ana unsurların” da bulunduğu belirtildi. Açıklamaya göre Suriye’ye yönelik balistik füze saldırısı, güneydeki Kerman ve Rask kentlerinde İranlıların öldürüldüğü son saldırılara yanıt olarak gerçekleştirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi “Akdeniz yönünden gelen en az 4 füzenin” Halep ve kırsalında düştüğünü açıkladı. 

Haberin Devamı

Ateş çemberi

İRAN, PAKİSTAN’DA DA SALDIRDI

İran’ın Pakistan’da bulunan Ceyşu’l Adl isimli örgütün iki üssüne de füze ve İHA saldırısı düzenlediği bildirildi. İran’a tepki gösteren ve hava sahasının ihlal edildiğini açıklayan Pakistan, saldırıda 2 çocuğun hayatını kaybettiğini, 3 kız çocuğunun da yaralandığını duyurdu.

Yazarlar