Dünya Atina’dan NATO’ya denizaltı şikayeti

Atina’dan NATO’ya denizaltı şikayeti

12.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Daha önce Türk gemilerinin Ege Denizi’ndeki varlığından ötürü NATO’nun kapısını çalan Yunanistan, bu kez de Türk denizaltılarının kendi karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle NATO’ya başvurdu.

Atina’dan NATO’ya denizaltı şikayeti

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı, NATO’ya, eylül ayı boyunca Türk donanmasına ait denizaltıların Yunan karasularında bulunduğunu bildirdi. Yunanistan, NATO’ya Türk denizaltıların varlığıyla ilgili itirazda bulunurken, Türk yetkililerin konuyla ilgili sert bir tutum takındığı iddia edildi. Türk denizaltılarının, Girit başta olmak üzere Semadirek, Sakız, Midilli, Rodos gibi adalara oldukça yakın şekilde konuşlandığı öne sürülüyor. Yunan makamları, bölgeye altı gemi göndererek tepkilerini gösterdiklerini belirtirken, Türkiye’den Lozan Anlaşması sonrası çizilen sınırlara özen göstermesini talep etti.

Haberin Devamı

‘Çözüm, katkı yapar’

Öte yandan, Güney Kıbrıs Devlet Başkanı Nikos Anastasiades, Kıbrıs sorunun çözümünün sadece Kıbrıslıların değil, tüm bölgenin yararına olacağını belirtti. Türkiye ile işbirliğine açık olduklarını duyuran Anastasiades, bir çözüm durumunda “kazanalar ve kaybedenler” diye bir şeyin olmayacağını da ifade etti. Rum lider, Ada’da sağlanacak olası bir çözümün Yunanistan ile Türkiye, AB-Türkiye, NATO-AB ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunacağını savundu.