Dünya Avustralya'da Rus büyükelçiliğinin parlamento yakınına taşınmasına izin yok

Avustralya'da Rus büyükelçiliğinin parlamento yakınına taşınmasına izin yok

26.06.2023 - 15:08 | Son Güncellenme:

Yüksek Mahkeme, Rusya’nın yeni büyükelçilik binasını başkent Canberra’daki Avustralya parlamento binasından 400 metre uzaklıktaki alana inşa edilmesi isteğini reddetti.

Avustralyada Rus büyükelçiliğinin parlamento yakınına taşınmasına izin yok

Avustralya parlamentosu, Rusya’nın Avusturalya parlamentosu yakınlarındaki yeni büyükelçilik binası inşasını casusluk riski nedeniyle durdurmuştu. Avustralya’nın bu kararının ardından temyize giden Rusya’nın talebi kabul görmedi.

Haberin Devamı

Avustralya Yüksek Mahkemesi, Rusya’nın yeni büyükelçilik binasını başkent Canberra’daki Avustralya parlamento binasından 400 metre uzaklıktaki alanda inşa edilmesi isteğini reddetti. Avustralya Yüksek Mahkemesi, Rusya’nın karara itirazını “dayanıksız” ve “anlaşılması zor” olarak tanımladı. Rusya tarafından mahkemeye yapılan açıklamada, büyükelçilik inşası için bugüne kadar 5,5 milyon ABD doları harcandığı aktarıldı.

Moskova, Canberra’daki söz konusu alanı 2008 yılında kiralamış, bu alana yeni büyükelçilik binası inşa edilmesi onayını 2011 yılında almıştı. Ancak Avustralya, Rusya’nın parlamento yakınındaki büyükelçilik inşasını casusluk riski nedeniyle 15 Haziran’da özel yasa ile durdurmuştu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, çıkarılan özel yasaya ilişkin istihbarat servislerinin “Parlamento binasına yakın bir Rus varlığı riskine karşı net bir güvenlik tavsiyesinde” bulunduğunu dile getirmiştir. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise, Avustralya’nın bu adımını “Batı ülkelerinde devam eden Rus karşıtı histerinin bir başka örneği” olduğunu dile getirmişti.