Dünya Baltayı taşa vurdu

Baltayı taşa vurdu

10.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump’ın, kadınlar hakkında müstehcen ve kaba ifadelerinin bulunduğu ses kaydına yönelik tepkiler giderek artıyor. Trump’a son olarak eşi Melania ve sağ kolu diye nitelenen başkan yardımcısı adayı Mike Pence de tepki gösterdi.

Baltayı taşa vurdu

Melania Trump, eşi, Donald Trump’ın kadınlara yönelik 11 yıl önce söylediği saldırgan ve aşağılayıcı sözlerin “kabul edilemez” olduğunu vurgularken, 8 Kasım seçimleri öncesi eşine desteğini geri çekmediğini belirtti. Bir kadın olarak kendisinin de bu açıklamaları “saldırganca” bulduğunu kabul eden Trump, ABD kamuoyundan, kocasının özrünü kabul etmelerini istedi. Melania Trump, “Ne de olsa kendisi bir lider...” sözleriyle de, eşinin açıklamalarını sineye çeken bir yorumda bulundu. Trump, üçüncü eşi Melania ile ortaya çıkan ses kaydından birkaç ay önce evlenmişti. Bununla birlikte Cumhuriyetçiler içinden Trump’a karşı çıkan ve desteğini çekenler de artıyor.

Destek çekme yarışı

Başkan yardımcısı adayı olan Mike Pence de, Trump’ın demeçlerinin “savunulacak bir yanı olmadığını” kaydederken, ayrıca başkan adayının pişmanlığını göstermesini ve özür dilemesini de takdir ettiğini vurguladı. Kaydın ortaya çıkmasıyla 10’dan fazla üst düzey Cumhuriyetçi siyasetçi, Trump’a destek vermeyeceklerini açıkladı. Eski Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain ve eski dışişleri bakanı Condoleezza Rice, Trump’a destek vermeyeceklerini bildirirken, McCain, “Trump’ın bu sözlerinin, adaylığına koşullu destek sunmayı sürdürmeyi dahi imkânsız hale getirdiğini” ifade etti.

ABD’de skandal olarak nitelendiren kayıtlarının ortaya çıkmasıyla birlikte Trump, kendisinin istifa etmesi ve başkanlık yarışından çekilmesi yönündeki açıklamalara karşı çıkmış, devam edeceğini bildirmişti.