Dünya Barış yarından daha yakın

Barış yarından daha yakın

30.03.2022 - 06:20 | Son Güncellenme:

İstanbul'daki görüşmelerde Ukrayna tarafı tarafsızlık karşılığında güvenlik garantisi talep etti ve Türkiye dahil 9 ülkenin garantör olmasını istedi. Rusya da diyalog için Kiev ve Çernihiv’de operasyonları azalttığını açıkladı.

DIŞ HABERLER - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşının 34'üncü gününde taraflar İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir araya geldi. Görüşmelerde ilk olarak heyet başkanları görüştü. Ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. 

Haberin Devamı

4 saat süren görüşmede Ukrayna, Rusya'ya, askeri ittifaklara katılmayacağı ve tarafsız statüsünü koruyacağı yolunda güvence verdi, buna karşılık da garantör ülkelerin de dahil olduğu aşamalı bir güvenlik yapısı teklif etti. Ukrayna heyetinden David Arakhamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi. Kiev yönetiminin garantör olarak görmek istediği diğer ülkeler ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, Kanada ve İsrail. Arakhamia, "NATO'nun 5. maddesine benzer bir garanti istiyoruz. Ukrayna'ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve sonrasında diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek" dedi. Kiev yönetimi Ukrayna'da yabancı ülkelere ait askeri üslerin bulunmamasını kabul etti, Rusya'dan Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı çıkmamasını istedi. Ukrayna'nın teklifine göre, Kırım müzakereleri tam bir ateşkes ile başlayacak ve 15 yıla yayılacak. Donbas'ın statüsü için ise Zelenskiy ile Putin arasında görüşmeler yapılacak. Heyetlerin üzerinde anlaşacağı barış anlaşması Ukrayna'da referandumda oylanacak.

Haberin Devamı

PUTİN'E İLETİLECEK

Görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıklayan Rusya heyeti Ukrayna'nın önerilerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e iletecek. Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksandr Fomin, "Karşılıklı güveni arttırmak, daha kapsamlı müzakereler için gerekli koşulları oluşturmak ve anlaşma hedefine ulaşmak için Kiev ve Çernihiv bölgelerinde askeri operasyonların büyük oranda azaltılması kararlaştırıldı" dedi.

Ukrayna Ordu Komutanlığı da, Kiev ve Çernihiv’den bazı Rus birliklerin çekildiğini açıkladı.

YOL HARİTASI

Rusya heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, iki ülke dışişleri bakanlarının bir anlaşma zemini üzerinde görüş birliğine varması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin görüşebileceğini söyledi. 

'TÜM DÜNYA SİZDEN MÜJDE BEKLİYOR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleşen Rusya-Ukrayna Müzakere Heyetleri Toplantısı'na katılarak bir konuşma yaptı. Erdoğan, "Liderlerinizin talimatları doğrultusunda yürüttüğünüz müzakere süreci, barışa dair ümitleri yeşertmiş, tüm dünyayı heyecanlandırmıştır. Görüşmeleri bu kapsamda canıgönülden destekliyoruz. Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya biz hazırız. Her iki ülkenin meşru kaygılarını giderecek uluslararası toplumun muteber kabul edeceği bir çözüme ulaşılması mümkündür" dedi.

Haberin Devamı

Barış yarından daha yakın

'EN ANLAMLI İLERLEME BUGÜN KAYDEDİLDİ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ardından yaptığı açıklamada müzakelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerlemenin dün yapılan görüşmelerde kaydedildiğini açıkladı.

Çavuşoğlu, "En öncelikli konu bir an önce ateşkesin sağlanması kalıcı bir siyaset çözümün önünün açılmasıdır. Bugün burada gerçekleştirilen toplantıda bir mesafe kat edildiğini görüyoruz. Bazı konularda uzlaşı ve ortak anlayışa varıldı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en anlamlı ilerleme bugün kaydedildi. Daha zor meselelerin üst seviyede alınacağını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte her iki ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya gelerek ortak anlayışa son şeklini vermeleri öngörülmektedir. Ardından her iki ülkenin cumhurbaşkanlarının bir araya gelmeleri gündemdedir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İletişim Başkanı Fahrettin Altun da görüşmelere ilişkin, “İlgili bütün tarafları, Türkiye’nin diplomatik girişimlerini desteklemeye davet ediyoruz zira biz, barış ve istikrar davası için üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız” dedi.

'TÜRKİYE'NİN POZİSYONU DENGELİ VE BAĞIMSIZ'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Türkiye diğer ülkelere göre daha dengeli ve bağımsız bir pozisyon aldı. Türkiye’ye yürüttüğü arabuluculuk çabaları, özellikle Rusya-Ukrayna müzakereleri ve prensipte durumu çözme çabaları için müteşekkiriz” açıklamasında bulundu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de “Müzakerelerden olumlu sinyaller var. Biz sonuca odaklanıyoruz. Rus ordusu işgal ettiği yerlerden çıkmalı Ukrayna’nın toprak bütünlüğü garanti olmalı” dedi.

Haberin Devamı

GÖRÜŞMELERE ABRAMOVİÇ DE KATILDI

Rusya ile Ukrayna arasında Dolmabahçe'de yapılan görüşmelere Roman Abramoviç de katıldı. Erdoğan'ın konuşması sırasında masada olmayan Abramoviç'in Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanında oturduğu görüldü.

Abramoviç'in Kiev'de Ukraynalı müzakerecilerle yaptığı görüşmeden birkaç hafta sonra zehirlendiği iddia edilmişti. Abramoviç ve iki Ukraynalı üst düzey müzakerecide göz kızarıklığı, ağrılı ağlama ve eller ve yüzlerde deri soyulması gibi semptomlar görüldüğü öne sürülmüştü. Abramoviç’in müzakerelerde resmi olarak görev alıp almadığı ile ilgili soruyu yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov “Roman Abramoviç, Rus ve Ukrayna tarafları arasında belirli temasların sağlanmasında yer alıyor. Heyetin resmi bir üyesi değil ama görüşmelere katılıyor" dedi. 

Barış yarından daha yakın

BİDEN: RUSYA’NIN ADIMLARINI İZLİYORUZ

İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ilerleme kaydedildiği belirtilirken, ABD yönetimi Kremlin’in görüşmelerdeki ciddiyeti konusunda şüpheli olduğunu açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden, Kremlin’in adımlarını izlediklerini belirterek, şunları söyledi: “Atacakları adımları görene dek, buna fazla bir anlam yüklemiyorum. Önerdikleri şeyleri yapacaklar mı göreceğiz. Türkiye'de müzakereler oldu. Ben de NATO ortaklarımız Fransa, Almanya ve İngiltere liderleri ile görüştüm. Aramızda, (Rusya’nın) ne gibi bir öneri ile geleceklerini bekleme konusunda bir ortak anlayış var.” Dışişleri Bakanı Blinken da “Rusya’dan gerçek bir ciddiyet belirtileri görmediğimiz için bunun (müzakerelerin) etkili bir şekilde ilerlediğini gösteren hiçbir şey görmedim” dedi.