Dünya Beyaz Saray'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'tahıl koridoru' teşekkürü

Beyaz Saray'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'tahıl koridoru' teşekkürü

26.07.2022 - 22:08 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray, Ukrayna'dan tahıl çıkarılması konusunda Müşterek Koordinasyon Merkezinin kurulmasındaki çabalarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Beyaz Saraydan Cumhurbaşkanı Erdoğana tahıl koridoru teşekkürü

 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD’nin dış politikasındaki gelişmelerle ilgili çevrimiçi olarak Beyaz Saray muhabirlerine brifing verdi. İstanbul'da Ukrayna tahılının ihracı için kurulan Ortak Koordinasyon Merkezi faaliyetlerine başladığına dair haberlere değinerek, yaklaşık 20 milyon ton tahıl taşıyan yaklaşık 80 geminin Ukrayna limanlarını terk etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

ABD ve Türkiye'nin iletişim halinde olduğunu belirten Kirby, Ortak Koordinasyon Merkezi’nin hayata geçirilmesi konusundaki çabalarından dolayı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek, "Ortak Koordinasyon Merkezi'nin kurulmasında gösterdikleri çabalardan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e minnettarız" dedi.

"ANLAŞMA ERDOĞAN'IN ISRARLI ÇABALARIYLA OLDU"

Tahıl zirvesinin yapıldığı İstanbul'daki imza töreninde konuşan Guterres
şu ifadeleri kullandı:

Bugün Karadeniz'de bir umut ışığı var. Dünyanın en çok ihtiyacı dönemde geliyor. Şu anda bunun olmasını sağlayan bütün taraflara teşekkür etmek istiyorum.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti'ne Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ederim, bu süreç sizin ısrarınızla oldu. Herkesin faydası olacak bu girişimin önünü açtınız, bu dünyanın her kesimine odaklanıyor. Tahıl Sevkiyatı Anlaşması dünya için imzalanıyor Rusya ve Ukrayna temsilcilerine tüm engelleri aştınız ve yeni bir girişimin önünü açtınız. Bu herkesin çıkarına olacaktır.

Bu anlaşma aslında dünya için imzalanıyor. Küresel gıda ağındaki açığın azalması sağlanacak, gıda fiyatlarının düşmesini sağlayacak. Türkiye hükümetine güveniyoruz. Hükümet buradaki kritik rolünü sürdürmeli. Çabamızı artırıyoruz ki BM sözünü tutabilsin.

Küresel dünya gıda krizinin çözümü için dünyanın buna ihtiyacı var ve Türkiye'nin burada kritik bir önemi var. Karadeniz'deki geçişin sağlanması için bugün buradayız. İki tarafın da bu kanlı çatışmaya girdiği noktada artık sona gelinmesi gerektiğini düşünüyorum. Karadeniz'deki bu umut ışığı çok parlak, bu umut ışığı insanların çektiğini sorunların sonuna gelinmesini sağlasın.