Dünya Biden'ın sözleri panik yarattı! Kremlin'den jet cevap

Biden'ın sözleri panik yarattı! Kremlin'den jet cevap

28.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başkan Joe Biden'ın Polonya'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "Bu adam yönetimde kalmamalı" şeklinde konuşması, ortalığı karıştırdı. Kremlin buna tepki gösterirken, Beyaz Saray ifadeleri düzeltmeye çabaladı.

DIŞ HABERLER - ABD Başkanı Joe Biden'ın Polonya'da yaptığı açıklamalarda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için söylediği "Bu adam yönetimde kalmamalı" şeklindeki ifadeleri, tam anlamıyla "panik havası" yarattı. Kremlin "Buna halk karar verir" derken, Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, söz konusu ifadeleri yumuşatmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Biden, Polonya'nın başkenti Varşova'da 2. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören kentin önemli yapılarından Kraliyet Kalesi önünde bir konuşma yaptı. Avrupa'nın, Rus saldırganlığına karşı uzun soluklu bir mücadeleye hazırlanması gerektiğini söyleyen Biden, Putin'in Ukrayna'yı işgalinin "on yıllarca sürecek bir savaş" tehdidi oluşturduğunu vurguladı. Biden, "Bu savaşta uyanık olmamız gerekiyor. Bu savaş günler ya da aylar içinde kazanılmayacak. Uzun vadede bu mücadelede yer almak için şimdi taahhütte bulunmalıyız" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin için "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" ifadesini kullanan Biden, Rusların "düşman" olmadığını belirtti. ABD Başkanı, "Masum çocukların ve yaşlıların öldürülmesini hoş karşıladığınıza ya da hastanelere, okullara, doğumhanelere, Rus füzeleri ve bombalarıyla saldırılmasını kabul ettiğinize inanmayı reddediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ASLINDA ÖYLE DEMEDİ'

Kremlin, Biden'ın bu sözlerine, açıklamayla tepki gösterdi. Söz konusu açıklamada, Putin'in iktidarda kalıp kalmayacağına Biden'ın karar veremeyeceği belirtilerek, "Buna Biden karar veremez. Rusya devlet başkanını Ruslar seçer" ifadesi kullanıldı.

Beyaz Saray ise söz konusu ifadelere açıklık getirmeye çalıştı ve Biden'ın sözlerinin Rusya'da bir yönetim değişikliği çağrısı olmadığını belirtti. Beyaz Saray açıklamasında, "Başkan'ın söylemek istediği şey, Putin'in gücünü komşularında ya da bölgede göstermesine izin verilemez idi; yoksa Putin'in Rusya'daki (siyasi) gücünden ya da bir rejim değişikliğinden bahsetmiyordu" denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, ABD'nin Rusya'da veya başka bir yerde rejim değişikliği planı olmadığını, Biden'ın sadece Putin'in Ukrayna'ya karşı savaş açmasına izin verilemeyeceğine değindiğini savundu. Blinken, "Defalarca söylediğimiz gibi, Rusya'da veya başka bir yerde bir rejim değişikliği stratejimiz yok. Her zaman olduğu gibi, bu durumda da karar verecek olan söz konusu ülke halkıdır, Rus halkıdır" diye konuştu.

MACRON SOĞUK BAKTI

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Biden'ın Putin'i "kasap" olarak nitelendirmesi ve "iktidarda kalamaz" sözleri sonrası Ukrayna'daki savaşın sözlü olarak tırmanmasına karşı uyarıda bulundu. Macron, Fransız basınına yaptığı açıklamada, amacın, Ukrayna'da ateşkes ve ardından Rus birliklerinin geri çekilmesi olduğunu, bunun sözle veya eylemle tırmandırma yoluyla mümkün olamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Macron, "Önce gerçekçi olmalısınız ve sonra durumun kontrolden çıkmasını önlemek için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Bu tür bir dil kullanmazdım çünkü hâlâ Başkan Putin ile konuşuyorum. Çünkü ne istiyoruz? Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşı savaşa girmeden ve tırmanmadan durdurmak istiyoruz. Hedefimiz bu" dedi.

HACKER GRUBUNDAN GÖZDAĞI

Ünlü hacker grubu Anonymous, Rusya Merkez Bankası’nı hacklemesinin ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik sert bir mesaj yayınladı. Moskova’nın Kiev’e savaş açmasına tepki olarak şu ana kadar Rusya Merkez Bankası’na ait 35 binden fazla dosyayı internet sitelerinde paylaşan Anonymous, yayınladığı mesajda, “Vladimir Putin, hiçbir sır güvende değildir. Her yerdeyiz. Sarayınızdayız. Yemek yediğin yerdeyiz. Masanızdayız, uyuduğunuz odadayız” ifadesini kullanarak Rus lidere gözdağı verdi.

Haberin Devamı

Bidenın sözleri panik yarattı Kremlinden jet cevap

LVİV ROKETLERLE SARSILDI

Ukrayna'nın batısında, Polonya sınırı yakında yer alan ve bugüne dek saldırılara hedef olmayan Lviv kenti de, önceki gün yoğun roket ateşi altında kaldı. Söz konusu roket saldırıları sırasında vurulan ve büyük bir yangın çıkan yakıt deposundaki yangın söndürüldü. Deponun, güdümlü füzelerle vurulduğu belirtildi. Lviv şehir merkezinde bulunan yakıt depolarının bazılarının tamamen küle döndüğü görüldü.

Saldırılar nedeniyle halka sığınaklarda kalmaları çağrısı yapılırken, Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, şehre yeni bir füze saldırısı daha yapıldığını açıkladı. Sadovyi, Polonya sınırına yakın mesafede bulunan Lviv'in, Başkan Biden’ın Polonya’da olması nedeniyle saldırıya uğradığını öne sürdü. 

MARİUPOL'DAN KORİDOR

Öte yandan Rusya ile Ukrayna'nın çatışmaların sürdüğü bölgelerden sivillerin tahliyesini sağlamak için iki yeni insani koridor açılması üzerinde uzlaştığı bildirildi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Mariupol'un da bu bölgeler arasında olduğunu belirterek sivillerin kentten özel araçları ise ayrılabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Abluka altındaki Mariupol'un Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, kentte ağır çatışmaların sürdüğünü ifade ederken, Rus askerlerinin, ayrım gözetmeksizin kentteki etnik olarak Rusların da aralarında bulunduğu herkesi hedef aldığını söyledi. Ukraynalı yetkililerin verdiği bilgilere göre liman kenti Mariupol'da bugüne kadar 2 binden fazla sivil yaşamını yitirdi.

Bidenın sözleri panik yarattı Kremlinden jet cevap

'NATO NE YAPIYOR?'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, önceki gece yayınladığı video mesajında, Batılı ülkelerden Ukrayna'ya ağır silahlar göndermesini istedi. "Sadece Ukrayna'yı değil, Rusya'nın işgal tehdidi altında olan Doğu Avrupa ülkelerini korumak için de daha fazla silaha ihtiyacımız var" diyen Zelenskiy, "NATO ne yapıyor? Rusya tarafından mı yönetiliyor? Neyi bekliyorlar? NATO'nun sahip olduklarının sadece yüzde 1'ini istiyoruz, daha fazlasını değil" ifadelerini kullandı. 

RÖPORTAJ UYARISI

Öte yandan Zelenskiy, dün çevrimiçi olarak Rus muhalif gazeteciler ile röportaj yaptı. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’ndan (Roskomnadzor) kısa sürede ses getiren röportajın yayınlanmaması konusunda uyarı yayınlandı. Uyarıda, “Yabancı ajan olarak hareket eden bazı medya kuruluşları da dahil olmak üzere bir dizi Rus medya kuruluşları Zelenskiy ile röportaj yaptı. Roskomnadzor, Rus medya kuruluşlarını bu röportajı yayınlamama konusunda uyarıyor. Röportaj yapan medya kuruluşları hakkında bir inceleme başlatıldı” denildi.

 

 

Yazarlar