Dünya BM: Cenevre’deki Suriye zirvesi cuma günü yapılacak

BM: Cenevre’deki Suriye zirvesi cuma günü yapılacak

26.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler, Suriye’de rejim ve muhalefeti ilk kez buluşturacak Cenevre zirvesinin cuma gününe ertelendiğini açıkladı. Ancak katılımcılar konusundaki tartışmalar hâlâ sürüyor

BM: Cenevre’deki Suriye  zirvesi cuma günü yapılacak

Suriye’de 5 yıldır devam eden iç savaşın sonlandırılması için Birleşmiş Milletler (BM) önderliğinde Cenevre’de düzenlecek barış görüşmelerinin 29 Ocak Cuma günü gerçekleşeceği açıklandı. Dün gerçekleşmesi planlanan görüşmeleri tıkayan konulardan biri olan ‘muhalifler listesinin’ ise hâlâ belli olmadığı, gruplara bugün davetiye gönderileceği öğrenildi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, görüşmelerin 6 ay sürmesinin planladığını, ilk etabın ise 2-3 hafta süreceğini belirtti.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin cumartesi günü Suudi Arabistan’da Suriyeli muhalif gruplardan oluşturulan Üst Düzey Müzakere Komitesi (HNC) ile gerçekleştirdiği görüşmelerde ise görüşmeler boykot edilirse HNC’nin ‘dostlarını kaybedebileceği’ uyarısında bulunduğu ortaya çıktı. HNC üylerinden Fuad Aliko, Kerry’nin bu sözleriyle, muhalefete verilen siyasi ve askeri desteğin geri çekilebileceğine işaret ettiğini belirtti. HNC sözcülerinden Salim el-Muslat ise, Beşar Esad rejimine destek veren Rusya’nın görüşmeleri tıkadığını söylerken, Rusya ise, rejimin tolere ettiği ‘muhalif’ gruplar ve Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) de görüşmelere dahil edilmesini, gerekirse de ikinci bir muhalif delegasyonu kurulmasını istiyor.

Haberin Devamı

Geçen ay Riyad’da Esad karşıtı bazı grupların buluşmasıyla oluşan HNC, görüşmelerin başlaması için hava saldırılarının sona ermesini, rejimin kuşatma altına aldığı bölgelerden çekilmesini ve tutukluların serbest bırakılmasını talep ediyor. NHC’nin baş müzakereci atadığı, radikal Selefi İslam Ordusu grubunun lideri Muhammed Alluş’un 25 Aralık’ta Rusya’nın düzenlediği hava saldırısında öldürülmesi de görüşmeleri tıkayan başka bir nokta. BM Güvenlik Konseyi’nin planında, IŞİD ile El-Nusra’nın dışarıda tutulduğu genel bir ‘ateşkes’ öngörülüyor.