Dünya BM İsrail'in yeni kararını açıkladı! Gazze’nin kuzeyine gıda konvoylarına giriş yok

BM İsrail'in yeni kararını açıkladı! Gazze’nin kuzeyine gıda konvoylarına giriş yok

24.03.2024 - 20:28 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “İsrailli yetkililer, BM'ye Gazze’nin kuzeyine gıda konvoylarının girişini artık onaylamayacaklarını bildirdi” açıklamasında bulundu. Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Filistin’e ait 800 hektardan fazla araziye "devlet arazisi" olarak el koyması kınandı. Macron'dan Netanyahu'ya uyarı geldi.

BM İsrailin yeni kararını açıkladı Gazze’nin kuzeyine gıda konvoylarına giriş yok

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 170 gündür devam ederken, abluka nedeniyle insani kriz her geçen gün giderek derinleşiyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini yaptığı açıklamada, “Bugün itibarıyla Filistinli mülteciler için ana can simidi olan UNRWA'nın Gazze’nin kuzeyine hayat kurtarıcı yardım sağlaması engellenmiştir. Bizim gözetimimiz altında yaşanan trajediye rağmen İsrailli yetkililer BM'ye, Gazze’nin kuzeyine gıda konvoylarının girişini artık onaylamayacaklarını bildirdi” dedi.

Haberin Devamı

İsrail’in söz konusu kararını “çirkin” olarak nitelendiren Lazzarini, “Bu, insan eliyle oluşturulan bir kıtlık sırasında hayat kurtaran yardımları engellemeyi kasıtlı hale getiriyor. Bu kısıtlamalar kaldırılmalıdır. UNRWA, Gazze'de yerinden edilmiş topluluklara en fazla yardımı ulaştıran en büyük kuruluştur” dedi.

UNRWA'nın Gazze'deki misyonlarının engellenmesinin kıtlığın hızla artmasına ve çok daha fazla kişinin açlık, susuzluk ve barınak bulamaması nedeniyle ölmesine yol açacağı uyarısında bulunan Lazzarini, “Bunun olmasına izin veremeyiz. Bu sadece kolektif insanlığımıza leke sürecek” dedi.

DSÖ'DEN TEPKİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail’in Gazze’nin kuzeyine gıda konvoylarının girişini artık onaylamamasına tepki göstererek, “UNRWA'nın gıda dağıtımını engellemek, açlık çeken insanların hayatta kalmasını engellemektir” dedi.

Haberin Devamı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail’in Gazze’nin kuzeyine gıda konvoylarının girişini artık onaylamamasına tepki gösterdi. Ghebreyesus, “UNRWA'nın gıda dağıtımını engellemek, aslında açlık çeken insanların hayatta kalmasını engellemektir. Bu karardan acilen geri dönülmelidir. Açlık seviyesi ciddi boyutlardadır. Gıda ulaştırılmasına yönelik tüm çabalara yalnızca izin verilmemeli, aynı zamanda gıda teslimatları derhal hızlandırılmalıdır” dedi.

BM İsrailin yeni kararını açıkladı Gazze’nin kuzeyine gıda konvoylarına giriş yok

ALMANYA'DAN İSRAİL'E KINAMA

İsrail, Filistin topraklarını ilhak etmeye devam ediyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözüm vurgusu yapılarak, “Filistin’e ait 800 hektardan fazla araziye İsrail tarafından 'devlet arazisi' olarak el konulmasına yönelik açıklamayı şiddetle kınıyoruz. Bu, 30 yılı aşkın bir süredir yapılan en büyük el koymadır. Yerleşimler uluslararası hukuku ihlal etmekte ve bu son derece hassas olan günlerde gerilimi daha da arttırmaktadır” denildi.

MACRON'DAN NETANYAHU'YA UYARI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Gazze Şeridi’nin Refah kentindeki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin "savaş suçu" teşkil edebileceği konusunda uyararak, Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi'ne Gazze’de "acil ve kalıcı bir ateşkes" çağrısında bulunan karar tasarısı sunmayı planladığını açıkladı.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefonda görüştü. Görüşmede Macron, Netanyahu’ya Gazze Şeridi’nin Refah kentindeki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin "savaş suçu" teşkil edebileceği konusunda uyarıda bulunarak, Refah’a yönelik herhangi bir askeri operasyona karşı olduğunu yineledi.

Fransa, BM Güvenlik Konseyi'ne "acil ve kalıcı bir ateşkes" çağrısında bulunan karar tasarısı sunmayı planlıyor

İsrail'in geçtiğimiz cuma günü Filistin’in Batı Şeria bölgesinde 800 hektarlık araziye el koymasını kınayan Macron, Netanyahu'ya BM Güvenlik Konseyi'ne Gazze’de "acil ve kalıcı bir ateşkes" çağrısında bulunan karar taslağı sunma niyetinde olduğunu açıkladı. Macron, ayrıca Netanyahu’ya insani yardımların girişi için Gazze Şeridi’ne tüm geçiş noktalarını derhal açması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

CAN KAYBI YÜKSELDİ

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bin 226’ya, yaralananların sayısı ise 74 bin 518’e yükseldi.

DEİR EL-BALAH’TA BİR EV HEDEF ALINDI: 11 ÖLÜ

İsrail güçleri, gece boyunca Deir El-Balah’a saldırı düzenledi. Saldırıda Alattar ailesine ait evin hedef alınması sonucu 11 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda sivilin de yaralandığı kaydedildi. Yaralılar, Aksa Şehitleri Hastanesi'ne kaldırıldı. Filistinli yetkililer enkaz altında kalan sivillerin olduğunu ifade etti.