Dünya BM'den Cemal Kaşıkçı için iş birliği çağrısı

BM'den Cemal Kaşıkçı için iş birliği çağrısı

28.01.2019 - 21:58 | Son Güncellenme:

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane  Dujarric, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında  Türkiye'ye gelen BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ile  iş birliği yapılması çağrısında bulundu.

BMden Cemal Kaşıkçı için iş birliği çağrısı

Dujarric, günlük basın brifinginde, BM Raportörü Callamard'ın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na erişim talebine ilişkin bir soruya verdiği cevapta, ''Üye ülkeleri insan hakları mekanizmalarıyla iş birliği yapmaya teşvik ediyoruz.'' dedi.

Haberin Devamı

Kaşıkçı cinayetine yönelik uluslararası soruşturma kapsamında Türkiye'ye gelen BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Callamard, 2 Şubat'a kadar Türkiye'de olacak.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Kaşıkçı cinayetine ilişkin uluslararası soruşturmanın Callamard'ın yetkisi altında yürütüleceğini, Callamard'ın talebi üzerine "Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili koşulların" insan hakları açısından gözden geçirileceğini ve değerlendirileceğini açıklamıştı.

Callamard'ın Türkiye'ye ziyaretine, İngiliz avukat Helena Kennedy ile eski Dünya Adli Tıp Akademisi Başkanı ve Coimbra Üniversitesi Tıp Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira'nın da eşlik edeceği bildirilmişti.

BM raportörünün Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin hükümetlerin attığı adımlar ve tepkilerin yanı sıra devletlerin ve bireylerin gazetecinin öldürülmesi konusundaki sorumluluklarının niteliği ve kapsamını da değerlendireceği vurgulanmıştı.

Haberin Devamı

Callamard, soruşturma sürecinde elde ettiği bilgileri ve soruşturmaya ilişkin tavsiyelerini, BM İnsan Hakları Konseyinin haziran ayındaki oturumunda rapor olarak sunacak.