Dünya BMGK üyeliği Rumları kızdırdı

BMGK üyeliği Rumları kızdırdı

20.10.2008 - 00:19 | Son Güncellenme:

BM Genel Kurulu’nda geçen cuma günü yapılan seçimler sonucunda Türkiye’nin 47 yıl aradan sonra BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) geçici üye seçilmesine Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas, “Türkiye’nin işgalci olması gerekçesiyle” karşı çıktı.

BMGK üyeliği Rumları kızdırdı

Türkiye’nin BMGK’ya üyeliğini onaylamasıyla BM’nin, daha önce Kıbrıs konusundaki tavrıyla çelişkiye düştüğünü iddia eden Hıristofyas, “Kıbrıs’ın bir parçasını işgal eden ve Kıbrıs halkının insan haklarını ihlâl eden bir ülkenin BMGK üyesi olması bizi elbette memnun etmedi” dedi.

‘İşgalci Türkiye’
Rum lider en kısa zamanda, “Türkiye’nin Güvenlik Konseyi üyesi olmaması gerektiğini göstermek için” harekete geçecekleri de sözlerine ekledi. Geçen cuma yapılan seçimlerde Türkiye son olarak 1961 yılında bulunduğu BMGK geçici üyeliğine 2009-2010 dönemi için Avusturya’yla birlikte Batı Avrupa kıtasını temsilen seçilmişti.
Siyasi uzmanlar BMGK üyeliğine seçilen Türkiye’nin bu konumunun avantajıyla başta Kıbrıs sorunu olmak üzere Türkiye’yi yakından ilgilendiren konuların dünya gündemine taşınabileceğini vurgulamıştı.