DünyaBoeing denize çakıldı

Boeing denize çakıldı

01.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Boeing denize çakıldı

Boeing denize çakıldı


Mısır Havayollarına ait Boeing 767 kalkıştan kısa süre sonra okyanusa düştü: 214 ölü


Mısır Havayolları'na ait Boeing 767 tipi bir yolcu uçağı New York - Kahire seferi sırasında JFK Havalimanı'ndan kalkmasından kısa bir süre sonra Massachusetts yakınlarındaki Nantucket adasının 100 kilometre güneyinde düştü. Kazanın nedeninin kötü hava koşulları olabileceği tahmin edilirken, henüz net bir açıklama yapılmadı.
Mısır Havayolları tarafından yapılan açıklamada, kötü hava koşulları nedeniyle kalkışı 2 saat ertelenen 990 sefer sayılı Boeing 767 tipi uçağın 199 yolcu, 15 kişilik mürettebat taşıdığı belirtildi.
Yapılan ilk açıklamada hava koşullarının elverişli olmaması nedeniyle 2 saat rötarlı kalkan uçakla bir süre sonra irtibatın kesildiği ve uçağın radardan kaybolduğu bildirildi. Mısır Havayolları yetkilileriyse, uçakla temas kaybedilmeden önce, uçaktan tehlike sinyali geldiğini açıkladılar.
İrtibatın kesildiği sırada uçağın 9.900 metrede uçtuğu açıklandı.
Uçağın radarlardan kaybolmasının hemen ardından bölgeyi taramaya başlayan ABD Sahil Güvenlik gemileri, birkaç saat sonra uçağın enkazını buldu. Enkaz çevresinde, yolcu koltuklarının can yeleklerinin ve ceset parçalarının suya yüzeyine vurduğu gözlendi.
Yetkililer, enkazın saptandığı bölgede denizin derin oluşunun, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarını güçleştirebileceğini belirttiler.
Uçağın kaybolduğu haberlerinin medya kanalları tarafından yayınlanmasının ardından, yolcu yakınları Kahire havaalanına gelerek, detaylı bilgi almaya çalıştılar. Bu arada Fransız Haber Ajansı'nın (AFP), uçağın ABD'deki bir askeri hava üssüne acil iniş yaptığını duyurması, sevince boğarken, bir süre sonra Boeing 767'nin enkazının bulunduğunun açıklanması havaalanındaki yolcu yakınlarını yeniden üzünütüye boğdu.

747'nin yakıt tankı sabıkalı

Trans World Airlines'ın (TWA) 800 sefer sayılı uçağı 17 Temmuz 1996'da New York'tan Paris'e doğru havalandığında herşey normal gözüküyordu. Paris'te hava günlük güneşlik, Boeing 747'nin içi ise çalışmaya yeni başlayan havalandırma sistemi sayesinde serindi. Ancak aniden ortaya çıkan bir sorun, uçağın Long Island Körfezi'ne çakılarak 230 kişinin ölümüne neden oldu. Dünyayı sarsan TWA 800 kazasının arkasında yatan nedenler ise gizemini hep korudu.
ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurumu (NTSB) ise kazanın aydınlığa kavuşması için harcadığı yaklaşık 5 milyon doların (yaklaşık 2.5 trilyon TL) karşılığını yavaş yavaş alıyor. NTSB'nin yeni hazırladığı rapor, havalandırma sisteminin yakıt tanklarını ısıttığını, bu nedenle tutuşan bazı kıvılcımların öldürücü sonuçları olduğunu tespit ederek Boeing 747 model uçaklardaki önemli hatayı gözler önüne seriyor. Şaşırtıcı bir diğer nokta ise, Boeing firmasının 1980 yılında 747'lerde yaptığı testlerde havalandırma ile ilgili hatayı farketmesine rağmen NTSB'den gizlmiş olması. Boeing firması ise bu iddialara karşın "1980 yılındaki raporun ihmal edilmesi bizi sıkıntıya soktu ancak bu rapor, Boeing 747'lerin ticari değil askeri versiyonları için yapılmıştı " diyor ve sessiz kalmayı tercih ediyor.

En büyük uçak kazaları

Gelişen teknolojiye rağmen, çok sayıda insanın öldüğü uçak kazaları sık aralıklarla meydana geliyor. 1994'ten bu yana yaşanan en büyük uçak kazalarından bazıları şunlar:
31 EKİM 1999: Mısır Havayolları'na aik bir Boeing 767 New York - Kahire seferini yaparken düştü: 197'si yolcu 200'ü aşkın ölü.
1 EYLÜL 1999: LAPA Havayyoları'na ait bir Boeing 737 Buenos Aires havaalanından havalanamadan pissten çıktı. Otoyola giren uçakha aya uçtu: 80'i aşkın ölü.
2 EYLÜL 1998: New York'tan Cenevre'ye hareket eden Swissair'e ait bir MD 11 denize çakıldı: 229 ölü.
6 AĞUSTOS 1997: Kore Havayolları'na ait bir uçak 256 kişiyle düştü. Kazadan 26 kişi kurtuldu.
12 KASIM 1996: Suudi Arabistarn'dan kalkan bir uçakla bir Kazakistan kargo uçağı havada çarpıştı. Dünyanın en büyük hava kazası olarak bilinen çarpışmada 349 kişi öldü.
17 TEMMUZ 1996: Trans World Airlines'a ait Boeing 747 New York - Paris seferini yaparken kalkıştan kısa bir süre sonra düştü: 230 ölü.
26 NİSAN 1994: Çin Havayolları'na ait bir A300 Tokyo yakınlarında düştü: 271 ölü.