Dünya Boston saldırısında zanlı Çeçen kardeşler

Boston saldırısında zanlı Çeçen kardeşler

20.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Boston saldırısı zanlılarının 10 yıldır ABD’de yaşayan Çeçen kardeşler olduğu açıklandı. Amerikan basını ağabeyin İslam öğretileri videoları paylaştığına dikkat çekerken, küçük kardeşin arkadaşları onu ‘çok iyi bir insan’ olarak tanımladı

Boston saldırısında  zanlı Çeçen kardeşler

Boston Maratonu’na düzenlenen saldırıyla üç kişinin hayatını kaybetmesine, 170’ten fazla kişinin yaralanmasına yol açtığı düşünülen zanlıların kimliklerine dair bilgiler yavaş yavaş aydınlanıyor. Polisle Boston’da nefes kesen bir kovalamacaya giren ve kardeş oldukları belirtilen zanlıların Kırgızistan vatandaşlığı taşıyan etnik Çeçenler olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Biri 26 diğeri 19 yaşındaki iki kardeşin 10 yıldan fazla bir süredir ABD’de yasal olarak yaşadıkları belirtildi. Belirli bir süre için Türkiye’de de bulundukları kaydedilen kardeşlerin herhangi bir politik oluşumla ya da terör örgütüyle iletişimde olup olmadıkları araştırılıyor.

‘Gerçek bir melekti’
ABD’li televizyon kanalı NBC’den Pete Williams, yaptığı açıklamada zanlıların Türkiye’de yaşayan Çeçen mülteciler olabileceğini söylemişti. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise ölen kardeşin on yıl önce sadece on gün için Türkiye’de kaldığını açıkladı. Boston polisinin peşine düştüğü ve hayatta kalan 19 yaşındaki zanlının adının Cokar A. Tsarnaev olduğu ve Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrinde yaşadığı belirtiliyor. Daha önce Matt Damon ve Ben Affleck gibi ünlü isimlere verilen, Cambridge Şehir Konseyi’nin 2 bin 500 dolarlık bursuyla ödüllendirilen Tsarnaev, profesyonel olarak güreşle uğraşıyordu. Massachusetts eyaletinin verdiği sürücü lisansına sahip olduğu belirtilen Tsarnaev’in polisle girdiği çatışmada hayatını kaybeden kardeşi Tamerlan Tsarnaev ise 26 yaşında.
Boston Polis Şefi Edward Davis gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu kişilerin terörist olduğuna inanıyoruz. Bu adamın buraya insanları öldürmek için geldiğine inanıyoruz. Tutuklamamız gerek” dedi. Diğer yandan Tsarnaev’ı liseden tanıyan arkadaşları zanlının “çok tatlı ve iyi bir insan” olduğunu söyleyerek şok olduklarını belirttiler. Tsarnaev’ın Kırgizistan’da doğduğu, Dağıstan’ın başkenti Mohaçkale’de birkaç yıl okuduktan sonra 2001 ya da 2002 gibi ABD’ye taşındığı belirtiliyor. Mohaçkale’den ABD merkezli haber ajansı AP’ye açıklamada bulunan ve Tsarnaev’in babası olduğunu ifade eden Anzor Tsarnaev, oğlunun “başarılı bir tıp öğrencisi” ve “gerçek bir melek” olduğunu dile getirdi. Baba Anzor Tsarnaev, oğlunun tatil için eve gelmesini beklediğini açıkladı.

‘Kariyer ve para’
Tsarnaev’ın Rusya’nın Facebook’u olan Vkontakte’de yer alan bilgilerinde dünya görüşü olarak İslam’ı, hayattaki asıl amacı olarak da “kariyer ve para”yı gösterdiği belirtiliyor. Sayfasında Çeçenya, İslam ve dünyanın farklı yerlerindeki camiler ile ilgili çeşitli bilgiler geçtiği, Kafkaslar’daki Müslümanların adil olmayan bir şekilde muamele gördüğüne dair çeşitli fıkralara yer verdiği söyleniyor. Diğer yandan çatışmalarda ölen Tamerlan Tsarnaev’in İslam öğretileri ve “terörist” olarak adlandırdığı kişilerin videolarına link veren bir Youtube sayfası olduğu ortaya çıktı. Sayfasında yer alan linklerin Youtube tarafından çekildiği belirtiliyor.

Dayısı: Teslim ol
Zanlıların dayısı olduğu belirtilen Ruslan Tsarni ise yeğenleriyle iki yıldır görüşmediğini, iki kardeşin Kırgızistan’da doğduğunu fakat on yıldır ABD’de Boston’a yakın bir yerde yaşadıklarını belirtti. Tsarni, kardeşlerin beyninin yıkanmasının çok şaşırtıcı olduğunu, ağabeyin kardeşini etkilemiş olabileceğini söyledi. hayattaki yeğeni Cokar’a teslim olması için çağrıda bulundu. Tsarni, evinin bahçesinde televizyon kameralarına “Telim olup bütün ölenlerden ve yaralılardan af dilemeliler. Bütün Çeçen halkını ve ailemizi utandırdılar” dedi.

Haberin Devamı

Boston saldırısında  zanlı Çeçen kardeşler
Boston saldırısında  zanlı Çeçen kardeşler

Haberin Devamı

Biri boksör, biri şampiyon güreşçi

Haberin Devamı

Tsarnaev kardeşlerin küçüğü Cokar, profesyonel güreşçi. Burs alan Cokar’ın madalyaları bulunuyor. Ağabeyi ise boksör.